Het Heijermans Festival

Inleidingen Het Heijermans Festival

Om de laatste maand van Het Heijermans Festival extra glans én verdieping te geven, hebben we een viertal bijzondere gasten uitgenodigd om voorafgaand aan een van de voorstellingen in de foyer te komen vertellen over over een bijzondere versie van Op hoop van zegen en/of hun speciale band met de zee. Luistert u mee? De lezingen zijn gratis toegankelijk, ook als u geen bezoek aan de voorstelling brengt.

Zaterdag 5 maart: Rob van der Zalm

Wist u dat er ooit plannen waren om van Op hoop van zegen een opera te maken? En dat er zelfs al partituren geschreven zijn? Door tragische omstandigheden is deze opera echter nooit afgemaakt en zelfs totaal in de vergetelheid geraakt. Docent theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam Rob van der Zalm deed uitvoerig onderzoek naar deze verloren gewaande opera en vond uiteindelijk in Frankrijk delen van de partituur terug. Speciaal voor Het Heijermans Festival houdt hij een boeiende lezing over de pogingen om van Nederlands beroemdste toneeltekst een opera te smeden. Bovendien heeft hij voor ons een heuse primeur: voor het eerst is de partituur te beluisteren voor publiek. Niet missen dus!

zaterdag 5 maart 2016
aanvang 18.45 uur (voorafgaand aan Op hoop van zegen), Appeltheater

Zondag 13 maart: Anton Rijsdijk

Iedereen die de afgelopen maanden een voorstelling tijdens Het Heijermans Festival heeft bezocht kan het niet ontgaan zijn: de vele bijzondere foto’s van scheepswrakken aan de muur in onze foyer. Fotograaf Anton Rijsdijk vertelt over zijn passie voor deze ‘gestorven schepen’ en welke bijzondere tochten hij heeft moeten ondernemen om foto’s van deze wrakken te maken. Avontuur gegarandeerd.

zondag 13 maart 2016
aanvang 13.45 uur (voorafgaand aan Op hoop van zegen)

Vrijdag 18 maart: Thijs Broer 

Thijs Broer, schrijver van het boek ‘Langs de kust’ in gesprek met regisseur David Geysen en acteur Hugo Maerten over de voorstelling Voor sommigen het eind van het  land voor anderen het begin van de wereld! In 2015 las regisseur David Geysen het boek ‘Langs de kust’. Hierin maakt schrijver en journalist Thijs Broer een zeiltocht langs de Nederlandse kust en onderzoekt de veranderde verhouding van Nederlanders tot de zee. De inspiratie voor Broers’ onderzoek kwam van een uitspraak over de zee, die hij ooit optekende uit de mond van oud-premier (en ex-marinier) De Jong: ‘Voor sommigen het eind van het land, voor anderen het begin van de wereld’. Precies deze zin was ook voor regisseur David Geysen het vertrekpunt voor het maken van zijn beeldende en simultaan in twee zalen spelende voorstelling Voor sommigen het eind van het  land voor anderen het begin van de wereld! Een gesprek over water en land én hoe boeken en  theatervoorstellingen ontstaan.

vrijdag 18 maart 2016
aanvang 19.30 uur (voorafgaand aan Voor sommigen het eind van het  land voor anderen het begin van de wereld!)

Zondag 20 maart: Anna Rottier

Wist u dat Op hoop van zegen tot in Afrika gespeeld wordt? In 2008 werkte de Nederlandse theatermaker Anna Rottier aan een bijzondere versie van Heijermans' meesterwerk in Senegal, daar Dieua Diaffe geheten. Anna Rottier vertelt voorafgaand aan Op hoop van zegen over het werken met en spelen voor de vissersgemeenschappen aan de Senegalese kust. En hoe deze voorstelling uiteindelijk zelfs in Scheveningen terecht kwam...

zondag 20 maart 2016
aanvang 13.45 uur (voorafgaand aan Op hoop van zegen)

| Meer