Het Heijermans Festival


Toneelgroep De Appel presenteert van 18 november tot en met 24 maart Het Heijermans Festival. Een festival met als rode draad Herman Heijermans en de zee. Naast de voorstellingen Op hoop van zegen, 6x Heijermans, Pitten, De dood en de zee, 20.000 mijlen onder de zee (familievoorstelling 8+) en Voor sommigen het eind van het land voor anderen het begin van de wereld! presenteren we ook een uitgebreid randprogramma: Heijermans Extra.

Het randprogramma bestaat uit kleinere projecten zoals Op weg naar Heijermans een avond met Heijermansbiograaf Hans Goedkoop, Waanzee-avond met schrijver Robert Haasnoot. Maar ook live lezingen (o.a. Ora et labora en De opgaande zon), een hoorspel, tentoonstellingen en activiteiten voor en door Scheveningers.

Live luisterboek - tekstlezingen Ora et labora en De opgaande zon

Op twee zondagochtenden in februari nodigen we u graag uit voor twee speciale brunchlezingen. Lezingen van twee andere belangrijke toneelwerken van Heijermans. Om half elf beginnen we met een uitgebreide brunch. Daarna gaan we de zaal in, waar de Appelacteurs het eerste deel van het stuk lezen (een live gesproken luisterboek, als het ware). Tijdens een korte pauze wordt u getrakteerd op koffie of thee met wat lekkers, waarna het tweede deel wordt gelezen.

Vrij kort na Op hoop van zegen (1900) schreef Heijermans Ora et labora (1902) en een paar jaar later De opgaande zon (1908). Deze drie stukken zijn zeer verwant aan elkaar en vormen samen een drieluik. Heijermans gaf hen respectievelijk de volgende ondertitels mee: spel van de zee, spel van het land en spel van de middenstand. Alle drie zijn het toneelteksten over mensen die worstelen met de soms barre omstandigheden waarin ze leven. In iedere lettergreep geeft Heijermans blijk van een diepe mensenkennis en een grenzeloze empathie voor de ‘mens in problemen’. Via deze brunchlezingen laten we u ook graag kennismaken met de taal en rijkdom, de humor en tragiek van de andere twee stukken.

Zondag 7 februari

U maakt in Ora et labora (spel van het land) kennis met een kleine boerengemeenschap in het Fries-Drentse veengebied. We zien trotse mensen, die nog leven in plaggenhutten en ondanks de bittere winterkou en de voortdurende armoede hun liefde en respect voor elkaar zelden verliezen. Maar deze solidariteit wordt zwaar op de proef gesteld als plotseling een kleine som geld te verdelen valt.

Zondag 21 februari

We lezen De opgaande zon (spel van de middenstand). Winkelier Mathijs de Sterke staat op het punt van faillissement. De grote buurman, het moderne warenhuis ‘De opgaande zon’, heeft alle omliggende panden al in bezit en aast nu ook op het zijne. Mathijs gaat het naderend onheil te lijf met een bijna onmenselijk positieve geest, die overslaat op zijn dochter Sonja. Toch hopen de problemen zich onvermijdelijk op, tot radeloosheid van de andere familieleden. Als Mathijs een ogenblik van zwakte toont, brengt dat zijn dochter tot een wanhoopsdaad.

Tip

Op zondag 21 februari kunt u de brunchlezing De opgaande zon mooi combineren met De dood en de zee 

Ora et labora

gelezen door Marguerite de Brauw, Isabella Chapel, Lore Dijkman, David Geysen, Bob Schwarze, Martijn van der Veen, Iwan Walhain en Jessie Wilms
datum zondag 7 februari
aanvang
10.30 uur (+ brunch), grote zaal Appeltheater

De opgaande zon

gelezen door Isabella Chapel, Lore Dijkman, David Geysen, Judith Linssen, Hugo Maerten, Arie de Mol, Bob Schwarze, Martijn van der Veen, Iwan Walhain en Jessie Wilms
datum zondag 21 februari
aanvang 10.30 uur (+ brunch), grote zaal Appeltheater

Gastspreker Anton Rijsdijk

Tijdens Het Heijermans Festival hangt er in de foyer van het Appeltheater een tentoonstelling van foto's van scheepswrakken gemaakt door Anton Rijsdijk. De Nederlandse fotograaf en hydro-geoloog Anton Rijsdijk is gefascineerd door scheepswrakken. Unieke foto’s van intrigerende wrakken op de meest verlaten stranden over de hele wereld. Zondagmiddag 13 maart vertelt Anton Rijsdijk over zijn foto's in de foyer van het Appeltheater.

zondag 13 maart 2016
aanvang 13.45 uur, foyer Appeltheater (voorafgaand aan Op hoop van zegen)

  • toegang gratis
  • kaarten bestellen? Bel de Appelkassa, tel. 07 03502200 (dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur)

Waanzee-avond

Donderdagavond 18 februari staat in het teken van hoofdgast Robert Haasnoot. Hij schreef de roman Waanzee over het best bewaarde geheim van Katwijk. In Waanzee reconstrueert hij het waargebeurde verhaal van de Gekkenlogger, die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog uitvaart. De charismatische matroos Arend overtuigt de bemanning ervan dat zij uitverkoren zijn en koers moeten zetten naar Jeruzalem. Wie Arends woorden in twijfel trekt moet dat met de dood bekopen… 
Arie de Mol, zelf geboren en getogen in Katwijk, praat met Robert Haasnoot over Waanzee. De Appelacteurs dragen stukken uit Waanzee voor.

donderdag 18 februari 2016
aanvang 20.15 uur, grote zaal Appeltheater

Wandeling Oud Scheveningen

In samenwerking met Muzee (het Schevenings museum) organiseren we op drie zondagochtenden Wandeling Oud Scheveningen. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Aansluitend kunt u bij het Appeltheater lunchen en de voorstelling Op hoop van zegen bezoeken. Kaartjes voor de wandeling en de lunch zijn alleen te koop voor bezoekers die dezelfde dag de voorstelling Op hoop van zegen bezoeken.

zondag 29 november (uitverkocht), zondag 27 december (uitverkocht), zondag 24 januari (uitverkocht) en zondag 28 februari (uitverkocht)
aanvang 11.30 uur (wandeling), lunch (13.00 uur) en Op hoop van zegen (14.30 uur), Appeltheater

Rondleiding Panorama Mesdag

In samenwerking met Panorama Mesdag organiseren we een rondleiding door het recent gerestaureerde Panorama Mesdag (met gids) en kunt u de tentoonstelling De wereld van Mesdag in stereofotografie (bezoek op eigen gelegenheid) bekijken. De tentoonstelling De wereld van Mesdag in stereofotografie geeft in unieke historische stereofoto’s een beeld van hoe Heijermans en Mesdag Scheveningen eind 19e eeuw hebben gezien en beleefd. Panorama Mesdag bevindt zich aan de Zeestraat 65 in Den Haag.
Vervolgens kunt u met tram 1 (of met uw eigen vervoer) naar het Appeltheater waar u kunt eten en aansluitend de voorstelling Op hoop van zegen bezoekt.

zaterdag 16 januari
aanvang (op zaterdag) 15.30 uur (rondleiding Panorama Mesdag), diner (18.00 uur) en Op hoop van zegen (19.30 uur)

Op weg naar Heijermans met Hans Goedkoop

Een programma rondom Op hoop van zegen en Het Heijermans Festival met als hoofdgast Heijermansbiograaf Hans Goedkoop. Historicus Hans Goedkoop is presentator van het populaire televisieprogramma Andere Tijden (2000) en hij schrijft al jaren over Nederlandse literatuur in NRC Handelsblad. Hans Goedkoop gaat in gesprek met regisseurs Arie de Mol (Op hoop van zegen), Annechien de Vocht (6x Heijermans), David Geysen (6x Heijermans) en Pieternel Bollmann (Pitten). De eenakter Testament van Heijermans wordt gelezen door de Appelacteurs en er wordt een scène uit Op hoop van zegen o.l.v. regisseur Arie de Mol gerepeteerd.

vrijdag 6 november 2015
aanvang 20.15 uur, grote zaal Appeltheater

  • download de biografie van Heijermans die dramaturg Alain Pringels baseerde op Geluk. Het leven van Herman Heijermans van Hans Goedkoop.

Tentoonstelling Scheepswrakken van Anton Rijsdijk

De Nederlandse fotograaf en hydro-geoloog Anton Rijsdijk is gefascineerd door scheepswrakken. Een selectie van zijn unieke foto’s van intrigerende wrakken op de meest verlaten stranden in de wereld is te zien in de foyer van het Appeltheater.

t/m 24 maart 2016
foyer Appeltheater
toegang gratis

Nummer 80

Audio opname van Nummer tachtig - Dramatische fantasie in één bedrijf (1898) door Isabella Chapel, Iwan Walhain, Lore Dijkman, David Geysen, Beaudil Elzenga, Bart van den Donker en Arie de Mol.

| Meer