Het Heijermans Festival

Muzikale succesvoorstelling van Het Volksoperahuis

Arie de Mol is niet alleen artistiek leider en regisseur, hij is ook een begenadigd verteller. Samen met zijn muzikale vrienden van Het Volksoperahuis maakte hij in het verleden diverse ‘volksopera’s’, een eigen genre dat het best kan worden omschreven als een vertelling met muziek en liederen. Speciaal voor het festival presenteren we in het Appeltheater vier voorstellingen van De dood en de zee. Een meeslepend verhaal over menselijke overmoed, gebaseerd op de legende van De Vliegende Hollander.

Het verhaal

De dood en de zee vertelt in veertien liederen het tragische verhaal van kapitein Van der Decken, zijn bemanning en een bruidspaar aan boord van een zeilschip. Als er een storm van apocalyptische omvang opsteekt, weigert Van der Decken de zeilen te reven en tart hij de storm, zijn ‘god’. Maar hij verliest het van de natuur en wordt gedoemd om ‘voor eeuwig te varen, over eindeloze zeeën, zonder thuis of haven, voor eeuwig onderweg’. De dood en de zee is een meeslepend muzikaal relaas, neergezet met minimale middelen en maximaal avontuur.

Kester Freriks in de Theaterkrant: ‘Humoristisch, geestig, poëtisch en melancholiek’ en ‘… op fraaie klanken van contrabas en klarinet komt de zee tot leven met zijn golven, de wind en met vooral natuurlijk kapitein Van de Decken die fier achter het roer staat. Arie de Mol als verteller en als titelrolvertolker heeft een onontkoombare theateraanwezigheid; met een enkele handbeweging en stemverheffing roept hij de desolate wereld der zeeën op.’

liedteksten, compositie, accordeon en zang Jef Hofmeister
verteltekst, spel en zang Arie de Mol
zang en spel Kees Scholten
contrabas Kim Soepnel
klarinet, viool en zang David van Aalderen
speelperiode zaterdag 13 en zondag 21 februari Appeltheater en zondag 24 april in Katwijk (uitverkocht)
aanvang 14.30 uur (zaterdag ook 20.15 uur) Appeltheater 

| Meer