Zeezicht 1

When the wind blows

Biografie Raymond Briggs

Raymond BriggsRaymond Briggs is een Brits illustrator en auteur, die ook cartoons en graphic novels maakt. Hij is zowel populair bij volwassenen als bij kinderen.

Briggs werd geboren in Wimbledon Park (Londen) in 1934. Zijn vader Ernest was meer dan dertig jaar melkboer bij Co-op [1]. Ook zijn moeder Ethel was meer dan twintig jaar ‘in dienst'. Op zijn tiende had Briggs ‘The Scholarship'[2] behaald en ging hij naar de Rutlish School for Boys, de plaatstelijke middelbare school. [3] Hier kreeg hij dagelijks les in spreken. Na vijf jaar kreeg hij ‘het schoolcertificaat'. Op zijn vijftiende ging hij naar de plaatselijke kunstschool en na twee jaar ontving hij ‘het kunstcertificaat voor gevorderden'. Daarna studeerde hij twee jaar schilderen en behaalde hij het certificaat ‘nationaal diploma in het schilderen'. Hierna werd hij opgeroepen voor het leger, waar hij geen rang verwierf, maar wel een certificaat met de titel ‘Excused Boots'. Hij studeerde nog twee jaar schilderen aan de Slade School of Fine Art, waar hij het certificaat ‘diploma in de schone kunsten (universiteit Londen)' behaalde. Aangezien hij in 1957 Slade verliet en mislukte als schilder, begon Briggs te werken als freelance illustrator, boekontwerper en schrijver.

Begin jaren zestig maakte Briggs enkele graphic novels (o.a. The Strange House, Midnight Adventure en Sledges to the Rescue), maar hij kreeg pas voor de eerste keer veel publieke aandacht, toen hij in 1966 The Mother Goose Treasury uitbracht, een geïllustreerd boek met nursery rhymes, waar hij datzelfde jaar de Kate Greenaway Medal mee won. De Kate Greenaway Medal is een soort award die één keer per jaar wordt uitgereikt door het CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals).

Hierna maakte Briggs in korte tijd Father Christmas (1973), Father Christmas goes on holiday (1975) en Fungus the Bogeyman (1977) In 1973 kreeg hij voor Father Christmas nog een Kate Greenaway Medal.

Zijn daaropvolgende werk The Snowman (1978) is zonder tekst en bestaat geheel uit potloodtekeningen. In 1982 werd The Snowman genomineerd voor een Oscar, en is sindsdien één van Briggs' bekendste werken.

De werken die Briggs na The Snowman maakten behouden hetzelfde format, maar zijn qua thematiek meer op volwassenen gericht. In 1980 worden Jim en Hilda Bloggs geïntroduceerd in Gentleman Jim, een verhaal over de werkende klasse die in opstand komt. Jim en Hilda Bloggs zijn gedeeltelijk geïnspireerd op Briggs' ouders en spelen ook de hoofdrol in When the Wind Blows. Briggs kreeg de inspiratie voor When the Wind Blows, nadat hij een documentaire over maatregelen bij nucleaire noodtoestanden bekeek. When the Wind Blows is een grimmig verhaal over een nucleaire bomaanslag op Engeland. When the Wind Blows bevat ook satirische elementen: de zwaktes van het overheidsadvies bij een nucleaire ramp worden gehekeld. Enkele jaren later werd dit stripverhaal vertaald naar een hoorspel op de radio en in 1986 maakt Jimmy Murakami er een tekenfilm van. When the Wind Blows wordt in 1984 vervolgd met The Tin Pot Foreign General and the Old Iron Woman, dat gaat over de Falklandoorlog in 1982 tussen Argentinië en Het Verenigd Koninkrijk.

In 1993 werd Briggs uitgeroepen tot Brits kinderauteur van het jaar en in 1999 kreeg hij de prijs Best Illustrated Book voor zijn graphic novel uit 1998, Ethel and Ernest, a true story, het levensverhaal van zijn ouders: van hun allereerste ontmoeting tot hun huwelijk, hun gezinsleven en uiteindelijk hun overlijden.

Vandaag woont Briggs nog steeds in een klein huisje in Sussex, waar hij verder werkt aan zijn tekeningen en verhalen.

 

Bronnen

 

[1] Britse firma

[2] Een academisch programma

[3] De term ‘grammar school' gaat terug op een middeleeuwse onderwijsvorm die in handen van de kerk was. Vandaag wil ‘grammar school' zoveel zeggen als ‘middelbare school', maar toch met een ietwat elitaire bijklank: http://nl.wikipedia.org/wiki/Grammar_school

| Meer