Zeezicht 1

Door het oog van

Door het oog van...

Monique Samuel

Met gastvrouw Monique Samuel

Journalisten, filosofen, musici en politici geven hun kijk op de tijd, het leven en het werk van Isabelle Eberhardt, Gabriel García Márquez en Friedrich von Schiller. Een uur vol verrassingen voorafgaand aan Volle maan en altijd met een bijzondere gast uit de wereld van kunst, wetenschap of politiek. Elke gast mag mee bepalen hoe het uur van Door het oog van... eruit ziet.

Over Monique Samuel
Monique Samuel (1989) is in Amersfoort geboren als dochter van een Egyptische vader en een Nederlandse moeder. Ze is politicoloog en maakte tijdens haar studie een scriptie over de Duitse eenwording in de 19e eeuw. Als columniste en auteur schrijft ze voor verschillende landelijke kranten. Tijdens de Egyptische revolutie in januari/februari 2011 maakte ze naam als Midden-Oosten deskundige. Er verschenen verschillende boeken van haar hand en ze leverde bijdragen aan essaybundels over religie, politiek en samenleving. In het voorjaar van 2012 verscheen haar boek Mozaïek van de Revolutie: een kijkje achter de voordeur van het nieuwe Midden-Oosten. In dit boek combineert ze persoonlijke ervaringen met historische informatie en analyses over de maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Mozaïk van de Revolutie is genomineerd voor de prestigieuze Bob Den Uyl prijs 2013. Ze is regelmatig te gast in de media, o.a. bij Pauw & Witteman.

Eerdere afleveringen

Zondag 21 april met Laurens Samsom en Jef Lambrecht

Kamal Hors Kwartet
Kamal Hors Kwartet

Gastvrouw Monique Samuel in gesprek met Midden-Oosten correspondent Laurens Samsom en journalist Jef Lambrecht (gespecialiseerd in het Midden-Oosten) over Isabelle Eberhardt (deel 2 Volle maan ) als oorlogscorrespondent en journaliste in een Arabische vrijheidsstrijd. Journalistiek nu… een Romantisch ideaal?
De muziek werd verzorgd door het Kamal Hors Kwartet.

 

Zondag 14 april met Maarten Doorman en Chris Belloni

Maarten Doorman

Het uitgangspunt deze middag was het boek De Romantische Orde van  Maarten Doorman: 'We leven nog steeds in de Romantiek en het lukt ons niet ons daaraan te ontworstelen. Mensen verlangen ernaar zichzelf te zijn en ze verlangen naar roes en het exotische. De liefde is la grande affaire de la vie. Het romantisch nationalisme staat hoog op de agenda van de multiculturele samenleving en een verenigd Europa.' Deze tekst lijkt wel een biografie van Schiller… (deel 3 Volle maan).

Chris Belloni

De tweede gast waar gastvrouw Monique Samuel mee in gesprek ging was documentaire- en filmmaker Chris Belloni. Het gesprek ging over romantiek of engagement of moeten we spreken van romantisch engagement of geëngageerde romantiek? Tussen kunst en engagement…
De muziek werd verzorgd door accordeoniste Marieke Grotenhuis (speelt momenteel in Volle maan) en Anke Brouwer (soundscaper).

Zondag 7 april met Kaouthar Darmoni en Stine Jensen

Door het oog van... 3

Zondag 7 april sprak Monique Samuel met haar gasten over de vrouw, vrouwelijkheid en seksuele bevrijding.
Met Kaouthar Darmoni praatte Monique Samuel over vrouwen empowerment: het promoten van het Vrouwelijk Kapitaal door middel van het oudste vrouwenritueel in de wereld (ongeveer 4000 jaar oud), genaamd ‘Raqsat Al Ilaha' (Dans van de Godin).
De tweede gast was schrijfster en filosoof Stine Jensen (1972). Ze schrijft regelmatig voor NRC Handelsblad. Ook schuift ze regelmatig aan bij het radioprogramma OBA Live om mee te debatteren over actuele kwesties in cultuur en politiek. In het televisieprogramma Dus ik ben (HUMAN), gebaseerd op de gelijknamige bestseller, gaat Stine op zoek naar de filosofische wortels van onze identiteit.
Verdere gasten Funda MüjdeKamal Hors Kwartet en Appelactrice Nadia Amin.

Zondag 24 maart met Boris van der Ham en Farhad Foroutanian

DOV2

Zondag 24 maart stond in het teken van vrijheid en vrije meningsuiting.
Met als gasten Boris van der Ham (D66), cartoonist/theatermaker Farhad Foroutanian en leden van de Mariachi Tierra Caliente band. Aus Greidanus jr. las monoloog voor uit Don Carlos van Schiller.

Zondag 17 maart 2013 met Hassnae Bouazza, Petra Stienen en Kamal Hors

Door het oog van... 17 maart 2013

Zondag 17 maart ging Monique Samuel in gesprek met de Marokkaans-Nederlandse journaliste, schrijfster, columniste, vertaalster en programmamaakster Hassnae Bouazza (1973) en Arabiste, publiciste en adviseur Petra Stienen. De muzikale gast was de Marokkaanse luitspeler Kamal Hors.

Door het oog van...
samenstelling Alain Pringels en Monique Samuel
data zondag 17 en zondag 24 maart, zondag 7, zondag 14 en zondag 21 april 2013
aanvang 15.30 uur
kaarten € 12,-/Appelvrienden € 6,-/CJP, studenten- en cultuurkaart € 6,-

| Meer