Cape Fear 3

BIG5

Internationaal Festival

Zuid-Afrika ontmoet Nederland

Vrijdag 11 tot en met zondag 13 juni vindt in Den Haag, tijdens het openingsweekend van de wereldkampioenschappen voetbal, het internationale festival BIG5 plaats. Tijdens het festival staat de ontmoeting op het gebied van theater, dans, film, muziek en beeldende kunst tussen Nederland en Zuid-Afrika centraal. BIG5 vindt plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Het festival wordt georganiseerd door Toneelgroep De Appel, Korzo, Paard van Troje, Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

  • kaarten voor BIG5 kunnen kunnen uitsluitend besteld worden via de kassa van Theater aan het Spui (tel. 070 3465272) of via hun website
  • kijk hier voor het randprogramma

Programma BIG5

Theater: Toneelgroep De Appel

  •  kijk hier voor repetitiefoto's

Voor BIG 5 maakt Toneelgroep De Appel twee nieuwe voorstellingen met Appelacteurs en studenten van de Nederlandse (Amsterdam, Maastricht en Arnhem) en Zuid-Afrikaanse (Johannesburg, Stellenbosch en Kaapstad) toneelscholen.

David Johnson

All I Could See Was Me, regie
David Johnson

Kijk naar je zelf in een kamer vol met spiegels. Stel het leven voor als een verzameling van momenten. Deze momenten maken de mens. Alleen als we nadenken over onze momenten zijn we in staat om objectief naar ons zelf te kijken. Door de ogen van de mensen die ons beïnvloed hebben.
Deze voorstelling onderzoekt de algemeenheid van geheugen en ervaring door middel van multimedia en performance. Terwijl het publiek in de wereld van het onderbewuste wordt geleid zodat ook zij hun momenten zien en herinneren.
spel Adjetey Anang, Keeran Anwar Blessie, Joost Bolt, Marguerite de Brauw, Isabella Chapel, Stefanie van Leersum, Hugo Maerten, Teddy May de Kock, Wessel Pretorius en Sjoerd Spruyt

Aus Greidanus jr.

Rhinocerocity, regie Aus Greidanus jr.

De voorstelling Rhinocerocity van de Nederlandse theatermaker Aus Greidanus jr. is het resultaat van de confrontatie tussen twee werelddelen. Geïnspireerd en gebaseerd op Rhinoceros van de Franse toneelschrijver Ionesco. In Rhinoceros ziet een man hoe zijn vrienden en buren veranderen in neushoorns. We laten op verschillende niveaus de verandering zien die iemand moet ondergaan als hij bij een groep wil horen (of daartoe gedwongen wordt). Door de identiteit van specifieke groepen te veranderen: mannen tegenover vrouwen, zwarte tegenover blanke, dieren tegenover mensen, Zuid-Afrikanen tegenover Nederlanders etc. Gezien door de ogen van een Nederlandse voetbalfan die op een ochtend wakker wordt in een vreemd café op de Zuid-Afrikaanse savanne...
spel Nadia Amin, Dean Dorvan Balie, Dadivo José Combane, Robin van den Heuvel, Inka Jaroszynski, Werner Kolf, Ellen Parren, Tomer Pawlicki, Bob Schwarze, Dagmar Slagmolen en Iwan Walhain

Dans: Korzo Producties

Korzo brengt voor BIG5 een double bill uit van twee jonge choreografen; Gustin Makageledisa uit Zuid-Afrika en Joeri Dubbe uit Nederland. In een uitwisselingstraject maken beide choreografen een korte voorstelling.

Joeri Dubbe danste bij het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Sinds 2008 is hij freelancer en maakte verschillende choreografieën in opdracht van Korzo.

De tweede choreografie wordt gemaakt door de jonge Zuid-Afrikaanse choreograaf en danser Gustin Makageledisa. Hij was eerder als danser te zien in voorstellingen tijdens het Afrovibes Festival. Gustin neemt twee dansers mee uit Zuid Afrika: Samantha Fortuin en Ivan Teme. Gustin Makageledisa is gastkunstenaar bij Kosmopolis Den Haag en Korzo producties
choreografie Joeri Dubbe en Gustin Makageledisa
dans Samir Calixto, Joeri Dubbe, Samantha Fortuin, Gustin Makageledisa en Ivan Teme.

Muziek: Paard van Troje

Kern Koppen

Kern Koppen

De Haagse hiphop groep Kern Koppen (www.kernkoppen.com) is naar Zuid-Afrika gegaam om samen met onder andere de Zuid-Afrikaanse rapper Zuluboy een muzikaal samenwerkingsproject tot stand te brengen. Tijdens BIG5 is het resultaat van deze creatieve uitwisseling op het podium te zien.

Zuluboy

Zuluboy

Zuluboy is populair omdat hij Zulu moeiteloos met de urban hiphop cultuur laat versmelten. Zijn roots staan centraal als hij zijn verhaal vertelt, maar hij schuwt daarbij niet om zich kritisch uit te laten over de maatschappij waarin hij leeft. De Haagse hiphopformatie Kern Koppen bestaat uit drie geroutineerde creatievelingen: Ahab, Ki en Tommy 2 Times. Kenmerkend voor hun muziek is de verfrissende combinatie van live instrumenten, platensamples en digitale effecten.

Film: Filmhuis Den Haag

Goalkeeper warms up

Streetball

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal biedt Filmhuis Den Haag de achterblijvers een verrassend filmprogramma. Speelfilms, documentaires, animaties en korte films gemaakt door filmmakers als Akin Omotose, Aryan Kaganof, Norman Maake en AFDA academie studenten. Door de ogen van deze ‘self made' filmmakers krijgt de kijker een breder beeld van het hedendaagse Zuid-Afrika. Veelzijdig filmmaker Aryan Kaganof, ook bekend als Ian Kerkhof, komt speciaal voor dit programma naar Nederland om over zijn werk te praten. Hij werkte aan verschillende films als schrijver, editor of producent zoals o.a. Welcome Nelson van Graig Mathew. Welcome Nelson (Nederlandse première!) is een prachtige en ontroerende documentaire met nog nooit vertoonde scènes van de eerste momenten na Mandela's vrijlating; kippenvel!
Het programma werd samengesteld door Heidi Lobato, directeur Africa in the Picture Film Festival (www.africainthepicture.nl). Africa in the Picture is hèt platform van artistieke Afrikaanse en diaspora films uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Caribische gebied.

Beeldende kunst: Titus Matiyane

Titus Matiyane

Titus Matiyane

In de foyer van Theater aan het Spui vindt de tentoonstelling Cities of the World plaats over het werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Titus Matiyane (1964).
Matiyane is een veelzijdig kunstenaar, beeldhouwer en musicus. Hij woont en werkt in Atteridgeville, een township bij Pretoria. Al jong raakt hij gefascineerd door het leven in de townships en de groei, ontwikkeling en transformatie van de steden. De grote kleurrijke panoramatekeningen van steden en landschappen, die hij sinds 1990 maakt, wekken de indruk dat Matiyane de steden vanuit de lucht heeft geobserveerd, terwijl hij in werkelijkheid pas in 1998 voor het eerst heeft gevlogen. In zijn unieke panorama's, met afmetingen variërend van 6, 12, 24 tot 46 x 1,5 meter, toont hij zijn Afrikaanse visie op zijn en onze wereld.
In de tentoonstelling, die is samengesteld door Annemieke de Kler en Stephen Hobbs (Johannesburg), zijn Matiyane's panorama's te zien van Johannesburg, Durban, Capetown, Tanzania, Mali-Senegal, Dubai, en Berlijn.

Speciaal uit Zuid-Afrika: Body of Evidence

Dans-/muziektheater: Siwela Sonke Dance Theatre/Jay Pather

Body of Evidence

Body of Evidence

Eén van de hoogtepunten van BIG5 is Body of Evidence van de Zuid-Afrikaanse theatermaker Jay Pather. Dankzij een bijdrage van het jubilerende Hivos Cultuurfonds kan het Siwela Sonke Dance Theatre voor het eerst met deze productie naar Europa afreizen.
Body of Evidence is een voorstelling over het lichaam als vat van herinneringen. Hoe hard we soms ook proberen te vergeten, het lichaam onthoudt meer dan ons hoofd. Body of Evidence is een fysieke voorstelling die de kracht van het lichaam laat zien. Met Body of Evidence is het de Zuid-Afrikaanse theatermaker Jay Pather gelukt om het publiek negentig minuten lang mee te nemen in een achtbaan van emoties zoals pijn, angst en vreugde. Pather hoopt dat zijn voorstelling iets overbrengt van de kracht van de Zuid-Afrikaanse gedachten en lichamen op het Nederlandse publiek.

Kaarten
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de kassa van Theater aan het Spui (tel. 070 3465272) of via www.theateraanhetspui.nl.
€ 15,-/€ 12,50 (kortingspassen)
passe-partout voor 2 dagen € 25,-/€ 22,50 (kortingspassen)

Festivallocaties
Theater aan het Spui, Spui 187 Den Haag
Filmhuis Den Haag, Spui 191 Den Haag
Paard van Troje, Prinsegracht 12 Den Haag

| Meer