Zeezicht 1

Claudine & Claudette

Persreacties

Promobeeld C&C

toneel.blog.nl

In de kamers op de eerste etage van de Pulchri Studio spelen Isabella Chapel en Saskia Mees hun voorstelling. Het publiek zit ver weg, aan de overkant van de straat maar is tegelijkertijd heel dichtbij door hun koptelefoon waardoor alles wat de zussen zeggen duidelijk te verstaan is. Het is echt een voorstelling van gluren en begluurd worden. Wij, het publiek, gluren (en luisteren) naar de zussen en al die toevallige voorbijgangers. En die voorbijgangers gluren weer naar die mensen die midden op een grasveldje zitten met een koptelefoon op.
De locatievoorstelling is een bijzonder avontuur. Je mag ongegeneerd kijken en luisteren naar de oude zussen daar op de eerste etage, maar alles om je heen is ineens een voorstelling. Isabella Chapel en Saskia Mees hebben twee oude Haagse dames gecreëerd die je, ondanks hun ongezouten commentaar tegen de buitenwereld maar ook elkaar, in je hart sluit. Dames die eigenlijk gewoon gezien willen worden: ‘Let maar heel alsjeblieft wel op mij.' Vrolijk lachend lever je je koptelefoon weer in en stap je het gewone leven weer in. Het gewone leven dat ineens een bijzonder randje heeft gekregen.
Hele recensie lezen

1erang.nl

Claudine & Claudette is een locatievoorstelling van Toneelgroep De Appel over kijken en bekeken worden. Aan het Lange Voorhout in Den Haag is het publiek getuige van wat er zich binnenskamers bij de zussen afspeelt. Het publiek zit op straat en kijkt door het raam naar de vrouwen. Via de koptelefoon kunnen ze meeluisteren. De vele grappen en korte dialogen die voorbij komen, maken het stuk lekker luchtig en zorgen voor een regelmatig schaterlachend publiek. De twee zussen, gespeeld door actrices Isabella Chapel en Saskia Mees, zijn perfect op elkaar ingespeeld. Dat de twee over goede improvisatieskills beschikken, laten ze duidelijk merken wanneer ze reageren op de toevallige voorbijgangers op straat. Dit aspect maakt de voorstelling heel uniek. Het is een soort 'geheim' dat je deelt met de rest van de bezoekers en de twee actrices. Claudine & Claudette is een uiterst humoristisch stuk. De gevatte opmerkingen en grappen die de dames maken, zorgen regelmatig voor een lach bij het publiek. De reacties van de voorbijgangers en hoe Chapel en Mees daarop inspelen, maken het stuk uniek en alles behalve saai.
Hele recensie lezen

Algemeen Dagblad

Het is een humoristisch en heel Haags miniatuurtje, waarvan het spelplezier af spat. Het publiek barst deze zaterdagmiddag geregeld in lachen uit, tot verbijstering van niets vermoedende voorbijgangers. De zussen reageren soms à l'improviste op die passanten en dat past heel goed in het stuk.

Theaterkrant.nl

... Behalve fascinerend kan de enscenering echter ook ongemakkelijk zijn. De nietsvermoedende Pulchri-gasten worden opeens onderdeel van het stuk, als de actrices naar hen wijzen en hun uiterlijk bekritiseren. Vanaf het grasveld klinkt dan een lachsalvo, een paar gasten kijken op. Ze zien het schouwspel achter de ramen, maar voor hen blijven de stemmen van de actrices onhoorbaar. De dames zitten veilig achter het glas, gescheiden van de buitenwereld. Maar hoe onschuldig is dit spieden vanuit dit isolement, het onderonsje tussen publiek en de actrices? Wanneer wordt het gluren onsmakelijk? Waar eindigt de werkelijkheid en begint de fictie? Het zijn vragen die Claudine en Claudette niet stellen. Zij hebben het liever over hun geschiedenis, wat mooie en komische scènes oplevert...
Hele recensie lezen

Den Haag Centraal

Twee Haagse dames op leeftijd met een familie-historie in Nederlands Indië. Een verhaal is er niet of nauwelijks, het is hun omgang met elkaar, met het verleden dat nooit weg is en met de speldenprikken van het heden die de buitenwereld nog toedient. Claudine & Claudette is een leuk bedacht tussendoortje van twee actrices. Het zou een aflevering van een feuilleton van Louis Couperus kunnen zijn.

| Meer