Zeezicht 2

Claudine & Claudette

in de media

Promotiefoto

1e Rang.nl - 17 juni2014

interview met Isabella Chapel en Saskia Mees 

Radio 1: Een Vandaag

interview met Isabella Chapel en Saskia Mees (audio)

RTV West

interview met Isabella Chapel en Saskia Mees (audio)

De Posthoorn - 3 juni 2014

"Ik denk dat het publiek begint met een ‘giechel', maar dat het daarna al vrij snel gaat schuren", vertelt Isabella Chapel, over de nieuwe Appelvoorstelling Claudine & Claudette die in Pulchri Studio aan het Lange Voorhout wordt gespeeld. Het publiek kijkt vanuit het gras met een verrekijker en koptelefoon naar de voorstelling.
 
Door Tanja Verkaik
 
DEN HAAG - Ze zien er uit als keurige, welgestelde dames, maar binnenshuis laten ze geen spaan heel van één stel buren. Twee keer per week komen zussen Claudine en Claudette samen om te gluren naar de buitenlandse buren. "Die dichten we allerlei vreselijks toe, terwijl we ze eigenlijk helemaal niet kennen", vertelt Isabella Chapel, die de rol van Claudine speelt. "Ze delen hun liefde, haat en verleden via het kijken en praten over de buren. We projecteren onze gevoelens op de buren." Appelactrices Saskia Mees en Isabella Chapel hebben de voorstelling geschreven en spelen de hoofdrollen.
Achter de coulissen bij de theatermarathon Herakles ontstond het idee. Mees: "We moesten vaak wachten in de coulissen en keken om de tijd te doden naar een eksternest in een boom." Maar al snel viel hun blik op de achtertuin en de woning en dan met name de bewoners. Ze lieten hun fantasie de vrije loop. "We raakten eraan verslaafd", geeft Chapel toe. Al snel bleek dit de perfecte voedingsbodem voor een voorstelling. "Nederland is echt het land waar je bij elkaar naar binnen kijkt." Wat vinden ze ervan om zo begluurd te worden? "Het maakt mij niets uit", zegt Mees. Chapel vindt ‘privé is privé: "Ik ben dan toch liever degene die kijkt", lacht ze. Anders dan de theatermarathons van De Appel duurt Claudine & Claudette zo'n 45 minuten. Het publiek wordt uitgerust met verrekijker en koptelefoon. "Je voelt je als een vlieg aan de muur. Zo goed is het geluid", zegt Mees. "En het publiek waant zich onbespied, maar is dat wel zo...?"
 

| Meer