Cape Fear 1

Lesbrieven

Zie de mens

Lesbrief Zie de mens

Aangenomen dat het waar is wat je zegt
leg mij dan eens uit
hoe het kan dat jij dat allemaal ziet
en ieder ander niet

(uit Zie de mens)

Zie de mens gaat over hoe mensen hun leven zin proberen te geven. Het is een drieluik over Jezus van Nazareth en zijn volgelingen. Een zoektocht naar wat de mens beweegt.

Eerder dan het waarachtige leven van Jezus te vertellen, zoeken we naar hoe en waarom mensen zingevers worden. Sommige mensen inspireren. Hun ideeën en uitspraken geven ons nieuwe inzichten of stof tot nadenken. Jezus is zo'n mens. In het stuk gaan we na hoe Jezus anderen inspireerde tot zingeving. Maar ook hoe verwachtingen gepaard gaan met desillusie en hoe geloof en twijfel keerzijdes zijn van eenzelfde medaille.
(Erik-Ward Geerlings, schrijver van Zie de mens)

Toneelgroep De Appel buigt zich in deze voorstelling niet over geloofskwesties, maar over de invloed van geloof op het menselijk leven. Over de mens als leider of als volger.
Volg Jij?

  • Download de lesbrief als PDF
  • Download de lesbrief als Powerpoint (heeft u problemen met het downloaden van de lesbrief, stuur een e-mail naar educatie@toneelgroepdeappel.nl, de lesbrief ontvangt u dan via wetransfer)

Lesbrief Metamorfosen

'In den beginne was er chaos' (boek I)

Metamorfosen naar Ovidius
Een weefpatroon van scènes en acts, een theatrale videoclip in beeld, muziek, klank, zang en tekst. Als een stapeling, laag over laag, gekneed en weer gekneed. Een samenspel van krachten. Geïnspireerd door de verhalen uit Ovidius’ Metamorphosen en hun rijke thematiek ontstaat gaandeweg een collagevoorstelling. Dit is een proces van inlezen, associëren, scènes maken, uitproberen, weggooien, opnieuw proberen en uiteindelijk keuzes maken. Een samenspel van de regisseur, de acteurs, de dramaturg, de decor- en kostuumontwerpers, de componisten, de decorbouwers en technici. Een ode aan de verbeelding: 'Alles verandert, niets vergaat' (boek XV).  

Download de lesbrief metamorfosen (als powerpoint presentatie)

Download de lesbrief metamorfosen (als pdf, hierin werkt de video niet)


| Meer