Cape Fear 2

Aantekeningen uit het ondergrondse

affiche Aantekeningen uit het ondergrondseCoproductie De Appel en Branoul
Wegens succes 4 extra voorstellingen in december!

Literair Theater Branoul brengt dit jaar in coproductie met Toneelgroep De Appel een nieuwe toneelbewerking van het absolute meesterwerk van Fjodor Dostojevski: Aantekeningen uit het ondergrondse. De bewerking en de regie zijn in handen van Manon Barthels. Appelacteur Bob Schwarze speelt de solovoorstelling. 

Dostojevski is de bekendste maar ook meest omstreden Russische schrijver (Schuld en boete, Misdaad en straf en De gebroeders Karamazov). Op een ongeziene hoogte markeert hij aan het einde van de 19de eeuw een nieuw tijdperk in de literatuur. Dostojevski trekt fel van leer tegen wat we de maakbaarheid van de mens noemen. Aantekeningen uit het ondergrondse is een sleutelwerk in zijn oeuvre. Dostojevski sleurt zijn lezers mee in een koortsdroom. Een existentiële crisis waaraan niemand kan ontsnappen. Zo zet hij als één van de eerste schrijvers in de wereldliteratuur de westerse vooruitgangsideologie klem en opent de weg naar een zowel destructief als liefdevol nihilisme. De existentiële crisis van de moderne mens is geboren. Een ontwikkeling in de literatuur die uitmondt in hedendaags werk van bijvoorbeeld Houellebecq. 

Het boek bestaat uit twee delen.

In het eerste sloopt Dostojevski het idealisme van de verlichting, waar verkondigd wordt dat de mens gelukkig kan worden als hij maar rationeel handelt. In een lang ritmisch proza hamert hij de muur van de rede omver. In totale vereenzaming, afgezonderd van de rest van het mensdom, spuwt een ex-ambtenaar zijn gal uit en pleit voor absolute vrijheid.

In het tweede deel graaft de man in zijn herinneringen. Daar ontmaskert hij zichzelf in pijnlijk vernederende voorvalletjes met vrienden, een hoer en een knecht. 

Bob Schwarze speelt de malende, overgevoelige, onberekenbare, afgunstige man die zichzelf boven de ‘normale mens' verheven voelt. Al is hij niet meer dan een muis die zichzelf een weg vreet door zichzelf. Zwelgend in haat en zelfvernedering, verborgen in een vochtige kelder, een ondergronds hol, zet hij zijn niet aflatende gedachtestroom op papier. En slaat daarmee de toeschouwer om de oren. De toeschouwer wordt meegenomen op reis door het hoofd van het personage. 

Aantekeningen uit het ondergrondse

tekst Fjodor Dostojevski
bewerking/regie Manon Barthels
spel Bob Schwarze
muziek Wolfert Brederode

speelperiode
try outs
zo 8, wo 11 november
première
do 12 november
vr 13 , za 14, zo 15, do 19, vr 20, za 21, zo 22, wo 25, do 26, vr 27, za 28, zo 29 november
en wo 2, do3, vr 4, za 5, zo 6, do 17, vr 18, za 19 en zo 20 december
aanvang 20.30 uur/zo 14.00 uur

kaarten € 15 / Vrienden € 12 / Studenten-CJP € 7 / Uitpas € 13 / Ooievaarspas € 7,50
reserveren
via Branoul

  • telefonisch: 070-3657285
    kassa geopend 1,5 uur voor aanvang van de voorstelling
    bij matinees 1 uur voor aanvang van de voorstelling
| Meer