Motel Detroit 1

Herakles

Quarantaine

Joost Bolt en Hugo Maerten tijdens de kostuumpas op 21-01-2012
Repetitierooster kostuumpas

Natuurlijk komt er een dag dat je geen repetitierooster van Herakles meer kunt zien. Van 10 tot 11 zang, om 11 uur doorpas, Argonautentocht van 12 tot 15 en daarna tot 18 uur Niké. Met een beetje pech 's avonds nog 'n scène die je óók al 1.000 keer gedaan hebt maar waar nog iets mee is.

Ik ben het quarantaine gaan noemen. Je raakt geïsoleerd, als ruimtevaarders die weken voor de vlucht met beide voeten op de grond uitsluitend nog ruimte denken, ademen, zijn.
 
We begonnen in augustus met uniek materiaal, weerbarstig en kwetsbaar. De maanden daarna waren ontdekkingsreizen in prachtige verhalen. Dramaturg Alain Pringels kan je zo meenemen -doet hij op de repetities maar ook op de Appel website (Herakles/en verder)- naar de gedachten- en gevoelswereld van eeuwen terug. Angst, onzekerheid en de drift om te overleven creëren kracht en opportunisme, maken laf of onbezonnen, kosten levens en reputaties. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Hoe zet je die verhalen op het toneel? Hoe speel je 'n God, 'n Griekse held, 'n Griekse loser, voor mijn part? Toen ik Odysseus speelde, roemde een (vaak) niet eens zo milde recensent mijn spel met de woorden voorbeeldloos mooi. Daar was misschien niet iedereen het mee eens (...) maar zo is het wel: alles wat we doen, doen wij niet alleen voor het eerst, het is sowieso de eerste keer dat het gebeurt.

En daar hebben we jullie bij nodig. Wij schaven, schuren, puzzelen en plamuren met overgave, maar het aflakken kan alleen met publiek.

Prometheus maakte aan de oever van een rivier 'n figuurtje naar de beeltenis van Zeus. Hij sloot goede maar ook slechte eigenschappen in z'n hart. Goed & kwaad. Want wie kan kiezen, is vrij - dat ís de vrijheid. Hij toonde zijn kunstwerk aan Athena. Zij blies er met haar adem een ziel in: de eerste mens!

Dit is wat jullie binnenkort te doen staat: naar de Duinstraat komen en Herakles tot leven wekken. Wij kunnen er met z'n allen nog lang en breed over praten. Ook over het nut ervan en de waarde en de zin. Maar we zijn niks, niemendal, stellen niks voor, hebben niks te betekenen en hebben zelfs niet bestaan als het niet door jullie is gezien.

Hugo Maerten,
acteur

(De reageeroptie is gesloten.)

| Meer