Cape Fear 3

Metamorfosen

Publieksreacties

Metamorfosen

(De reageeroptie is gesloten.)

Doortje Hoppenreijs
18/02/2015
Van begin tot eind gefascineerd

Samen met 2 vriendinnen voor het eerst naar het Appeltheater, en vanaf het moment dat we over de drempel gingen hebben we genoten en waren steeds wéér verrast ! Never a dull moment, we hebben met volle teugen genoten, en we kwamen tot de conclusie: we zouden de voorstelling best nog een keer willen zien! Met een vol warm hart denk ik aan deze voorstelling terug!

Ans Zuyderhoudt
17/02/2015
Dank, dank!

Dank, dank voor dit theatergebeuren? Dit is een prachtig zegel op de goden- en mensen verhalen zoals De Appel ons deze de laatste jaren deed meebeleven. Het heen en weer flitsen door de ruimte van de acteurs in stille ernst en uitbundige humor, de communicatie wisselend met woorden, gebaren, beelden en geluiden en het bonte weefsel van de deelvertellingen zijn even beweeglijk en ongrijpbaar als de Metamorfosen van Ovidius zelf zijn. Tot mijn stomme verbazing is mijn hoofd na deze avond een soort gevuld met beelden, geluiden en flarden tekst die samen één breed verhaal vormen. Eén beweeglijk verhaal waar ik rustig doorheen kan dwalen, nu eens dit dan weer dat kan oppakken en na beleven. Een fijn geschenk, dank.

Karel Sprenger
17/02/2015
Geweldige dernière!

Op 15 februari zagen we 's middags de allerlaatste opvoering van Metamorfosen. We vonden het een geweldige voorstelling waarin we opnieuw werden meegenomen naar de klassieke verhalen van Romeinen en Grieken. Indrukwekkend hoe Toneelgroep De Appel die steeds weer zo vertolkt dat de inkt nog nat is en de verhalen tijdloos worden, je aanraken, ontroeren en soms zelfs aanvliegen. De tragedie van Orpheus en Euridice in gebarentaal: een geweldige vondst en aangrijpend. Daphne die, verandert in een laurier, nog steeds gebruikt en misbruikt wordt door haar belager(s). Icarus die in slow motion ter aarde stort. En dan Geert de Jong die zich omkledend ineens een heel oude vrouw is door een paar simpele armgebaren. Als ze later de stellage stoelen beklimt hou je je hart vast. En dan nog veel meer. Eigenlijk jammer dat dit de laatste voorstelling was. Komt er een DVD?

Dommering
17/02/2015
Teleurstelling

Ik sluit mij in alle opzichten aan bij de reactie van Saartje d.d. 25.10.2014. Alleen de uitbeelding van Daphne was ons duidelijk, voor het overige kwam niet bij ons over wat werd bedoeld. Waarom werd dat niet op de een of andere wijze aangegeven? En waarom gebruik van Engels en Italiaans? Van de Latijnse teksten was het merendeel onverstaanbaar. Jammer jammer, ik heb in het verleden zoveel voorstellingen van De Appel bewonderd!

Vera en Jan
16/02/2015
Laatste...

Het was een geweldige voorstelling met weemoed en blijdschap. Blijdschap over de weer zeer geslaagde Metamorfosen en weemoed over de laatste voorstelling van Aus Greidanus. Wij hebben genoten en hopen dat nog vele jaren te doen! We wensen Aus al het goede en vele dingen om van te genieten!

Olphaert den Otter
16/02/2015
Metamorfosen, maar dan anders....

Wat hebben we genoten van deze Metamorfosen. We hadden wat favorieten: de Schikgodinnen, Jupiter, de Cycloop (die moet de Olympus vertegenwoordigen op het Songfestival!), Icarus. Ontroerend, hilarisch. Wervelend theater. Bedankt Aus, voor deze en alle andere prachtige voorstellingen!

Sylvia van Buul-Offers
16/02/2015
Verrassend

Hoewel ik niet erg bekend ben met Ovidius heb ik geweldig genoten van de wijze waarop jullie dit stuk ten tonele hebben gevoerd, met veel verrassende aspecten. De Icarus behoorde tot een van de hoogtepunten van technisch vernuft en wat is de realiteit, dat gammele trapje met dito touwen of het glijdende treintje waar de echte lijn aan vast zit. Kortom geweldig!

Thea Tangel
16/02/2015
Weemoed

Wat een mooie laatste voorstelling met een verrassing: Aus in de rol van Deucalion, i.p.v. Iwan. Het vertrek van Aus maakt weemoedig. Dank je wel Aus voor zoveel weergaloze Appeljaren. Dank je wel Mees voor je creativiteit en muzikaliteit. Je bent geweldig! Veel succes voor Petra, Nadine en Christina. Jullie hebben veel indruk gemaakt. Metamorfosen was een belevenis. Iedereen zeer bedankt! Thea.

Houtzager
16/02/2015
Fantastisch

We hebben beiden enorm genoten!! Nu kennen we de Metamorfosen erg goed, en bovendien hebben we uw zeer overzichtelijke lesbrief uitgeprint, zodat we nergens voor raadsels stonden. Ik weet dat veel mensen de verhalen nooit gehoord/gelezen hebben. Als ze dan zonder uw voorlichting binnenkomen, raken ze geheid de weg kwijt. Maar eigen schuld.....moet je je maar voorbereiden..... Ik vond juist het raadselachtige verrassingseffect, wat je dwingt tot meedenken, erg goed!

Jacqueline Juffermans
16/02/2015
Laatste voorstelling Aus Greidanus

Mooie laatste voorstelling van Metamorfosen. We hebben genoten van spel en muziek. Sluit me bij vorige spreekster aan. meer aandacht voor Aus had na afloop gemogen, maar wellicht wilde hij dat zelf niet.

Joke Jörg
16/02/2015
De Appel

Zondag 15 februari naar de allerlaatste voorstelling geweest van Metamorfosen onder regie van Aus Greidanus. We hebben genoten van de voorstelling maar hebben de extra aandacht gemist van het afscheid van Aus, wat ons betreft had daar wel wat meer ruchtbaarheid aan gegeven mogen worden.

Dé Steures
16/02/2015
Gemengde gevoelens

We bezochten de allerlaatste voorstelling met een groep van 18 mensen. Anderen in onze groep waren diep onder de indruk. Ikzelf was geamuseerd, maar ik ben ook een keer in slaap gevallen. Gelukkig wekte mijn vrouw me voor een hoogtepunt: die rokende torus die door de ruimte glijdt. Wat ik me afvroeg en voor mezelf heb beantwoord: Waarom spreekt de schikgodin met de bijl Duits met een Engels accent? Ze wordt neergezet als de typische Nazi-officier in een Hollywoodfilm. Hulde voor de drie stagiaires die meededen. De voorzitter van het Nederlands Klassiek Verbond moest na de voorstelling nog wat werken aan zijn speech, zodat een betrekkelijk kleine groep bezoekers erbij was toen Aus Greidanus, volledig terecht, benoemd werd tot erelid.

Ankie Verlaan
16/02/2015
Een echte Aus Greidanus en dus een echte Appel

Het was weer een fantastische avond. Natuurlijk zijn er puntjes van kritiek, zoals dat een ondertiteling handig zou zijn of dat in het programmaboekje of in een inleiding iets meer verteld zou kunnen worden over de inhoud van de Metamorfosen, zodat ook mensen zonder kennis van de klassieken meteen worden meegenomen. Maar dat doet niets af aan de geweldige prestatie van regisseur, acteurs en technici. En ook de klassieken blijven actueel.

Marianne
12/02/2015
Blij verrast.....

We hebben genoten van de voorstelling. De beleving krijgt toegevoegde waarde als je iets weet over het boek van Ovidius. Dan herken je de verhalen en begrijp je hoe knap het verwerkt is.

Wim van Polanen
Mooie voorstelling!

Mooie voorstelling. Tijd vloog voorbij!

Riet Wynia
11/02/2015
Ja ok, verhalen uit de Metamorfosen, klopt

We hebben ons wel vermaakt, maar soms was het wel erg saai. En waarom al die vreemde talen in de liedjes? Veel minder dan de producties van De Appel meestal zijn. Maar ja, in anderhalf uur was het wat veel gevraagd waarschijnlijk. Geen diepgang en geen rode draad, geen samenhang. Jammer. Wel één echt hoogtepunt De Appel waardig: de vlucht van Icarus, fantastisch verbeeld!

Nico Schulte Nordholt
11/02/2015
Heerlijke voorstelling

Mijn vrouw en ik hebben afgelopen zaterdag volop genoten van een fantastische creatieve verbeelding van Ovidius' Metamorphosen. Wat zijn wij dankbaar voor vele jaren artistiek leiderschap van Aus Greidanus. Wat heeft hij met veel originaliteit en bravoure een groot toneeloeuvre op de planken gezet, heel hartelijk dank!

Doro Claassen
09/02/2015
Genoten

HEB AFGELOPEN ZATERDAG WEER GENOTEN VAN EEN TYPISCH APPELSTUK. KNAP.

Hanneke
09/02/2015
Genoten!

Mijn zus (87 jaar) en ik gingen vol verwachting naar deze voorstelling en werden niet teleurgesteld. Er zijn altijd punten van kritiek te noemen, maar wij hebben genoten. Bovendien was er volop jeugd aanwezig, dus er is nog hoop voor de toekomst!

E.G. Bakker
09/02/2015
Beetje teleurgesteld

De binnenkomst in de grote speelzaal was indrukwekkend en wekte dan ook grote verwachtingen. Echter, de voorstelling bestaat 'slechts' uit een aantal scènes of sketches met weinig onderlinge samenhang: eigen aan Ovidius? Verschillende daarvan waren prachtig, ontroerend en/of zeer geestig. De slot - Icarus - scène was een geweldige uitsmijter! Mij complimenten. Helaas heeft men nog steeds niet door dat het zingen op het toneel, zeker in een vreemde taal, totaal onverstaanbaar is. Bij het gebruik van een vreemde taal wordt er uiteraard vanuit gegaan dat het functioneel is - wat mij in deze voorstelling volledig ontging; in het Nederlands was de openingsscène bij deze perfecte actrice evenzeer geweldig geweest.

Leon Pluijmen
09/02/2015
Wat een feest! Wat een originaliteit!

Via vrienden zijn we enkele jaren geleden voor het eerst naar het Appeltheater gegaan. We zijn nu bij drie voorstellingen geweest en het heeft ons geen enkele keer teleurgesteld. Het is rijk om dit mee te maken. Het heeft ook de interesse voor de Griekse mythologie geprikkeld.

Coby Guijt-Bruin
09/02/2015
Genoten!

Vol verwachting naar deze laatste avond van Aus Greidanus toegeleefd. Veel van zijn marathon voorstellingen meegemaakt en daarvan genoten. De aankleding was sober, maar er waren weer bijzondere vondsten bij. Een afscheid waardig. Even had ik gehoopt dat hij zich zou laten zien, zodat wij hem konden bedanken. Maar dat is in zo'n reeks voorstellingen misschien onmogelijk. Hartelijk dank Aus sr. en het ga je goed.

Frances
03/02/2015
Metamorfosen

Deze laatste voorstelling was een waardig afscheid van Aus Greidanus. Ook al zou je niet veel van de Griekse mythologie weten, is het een boeiend schouwspel. Dus een absolute aanrader ook voor de niet klassiekers onder ons. En vergeet ook niet alle tekeningen te bekijken en te kopen. Een absolute must ter herinnering.

Marion Schippers
02/02/2015
Vanaf 1972 Apppelfan

Vanaf Peer Gynt in 1972 t/m gisteren 01-02-2015 de Metamorfosen van Ovidius een grote Appelfan, ook na mijn verhuizing naar het Oosten des lands.Wat een theater, altijd en nu ook weer!! Met heel veel dank aan Aus Greidanus.

Jolien Bogaards
02/02/2015
Sober of bezuiniging?

Door misschien te hoog gespannen verwachtingen viel Metamorfosen jammergenoeg tegen, zeker als je voor het eerst iemand naar het Appeltheater meeneemt en daar hoog van hebt opgegeven. Vanaf de zijkant was een gedeelte niet goed zichtbaar,verkoop die plaatsen dan liever niet en met de verwennerij misschien van decors van andere stukken was het nu vaak wel erg pover. Een grootser afscheid van en voor Aus had best gemogen.

E. de Heer
02/02/2015
Feestelijk

Afscheid van Aus Greidanus: ik ging al naar de voorstelling met een gevoel, dat het in elk geval een beetje feestelijk zou zijn; een feestelijke afsluiting van een periode. Dat was het ook, ik heb ontzettend genoten en de voorstelling maakte indruk op mij en, zoals het hoort bij kunst, gaf weer stof tot napraten en nadenken.

Bert ten Kate
02/02/2015
Genoten!

We hebben genoten van de rijke afwisselende voorstelling. Alléén zou de dictie bij de liederen soms wat duidelijker hebben gekund...

Eric
02/02/2015
Toepasselijk!

Hoe toepasselijk is de titel Metamorfosen als je voor de laatste keer regisseert in het Appeltheater! Een prachtig afscheidscadeau voor de trouwe fans! Het was weer een beleving van de bovenste plank. Heel knap om de verschillende verhalen uit het lijvige dichtwerk Metamorfosen van Ovidius een plaats te geven, zowel in taal, muziek, dans en beeld. Het applaus voor de acteurs, die geweldig waren, maar natuurlijk ook voor de regisseur! Aus had wat ons betreft best even op het toneel mogen verschijnen!!!

Anook Cléonne
02/02/2015
Lichtvoetige zwaarte

Mooie voorstelling. Luchtigheid droeg vaak op een mooie verbeeldende manier de zwaardere thema's aan. This little shred of life, do we live it? We waren met onze kinderen van 9 en 12. Beiden haalden er hun eigen dingen uit. Vonden het gaaf. We hebben nog uren nagepraat. Wel viel het ons op hoe weinig 35- 40 er zaten. voornamelijk 55 if not older. Prima natuurlijk, maar als die ooit wegvallen, hoe is dan je publiek. Wij vonden het heel aanspreekbaar, en zeker ook voor jongere generaties zoals die van onze kinderen Nu nieuwsgierig naar de volgende generatie.

Henk Marius
02/02/2015
Metamorfosen

Het was weer een mooie, inventieve voorstelling. Toch vond ik het wat tegenvallen, omdat het weinig diepgang had. Meer een aaneenschakeling van korte (vaak vermakelijke) sketches. Niet iets waar je lang over zal nadenken. En dat is wat ik eigenlijk verwacht bij theater.

Trouwe Appelvrienden
02/02/2015
Waardig afscheid van Aus

We hebben genoten van deze voorstelling. Vol met herinneringen aan voorgaande grootse prestaties. Natuurlijk gaan we Aus missen maar we kijken ook uit naar de nieuwe tijden.

Een Appelvriend
01/02/2015
Dank je wel!

We hebben genoten van de grote creativiteit waarmee jullie met elkaar weer een geweldige voorstelling hebben weten te maken. Mooi afscheid van Aus!

Wim Kok
31/01/2015
Weemoed

Weemoed, omdat dit de laatste regie was van Aus Greidanus sr. Prachtige voorstelling en muziek, spel, pastiches op allerlei speelstijlen (circus, VS jaren 50, Berlijn jaren 20, mime, komedie, surrealistisch (Actaeon). Feest! Onder de indruk, omdat er naar mijn smaak eigenlijk geen regisseurs/groepen in Nederland zijn met zo'n enorme verbeeldingskracht. Hoort wat mij betreft in de Cultuur Canon van Nederland. Uniek, Uniek, Uniek.

Letty Adelaar
28/01/2015
Scholieren

Mooie afscheidsvoorstelling van Aus Greidanus. Het was boeiend om tussen alle scholieren te zitten. Vijftig jaar geleden was mijn kennismaking met De Appel door met school naar de Perzen te gaan.

Enno de Vries
28/01/2015
EEN FEEST

We hebben genoten van weer een prachtige voorstelling in het Appeltheater. Ovidius had de verbeelding van zijn gedichten na zoveel eeuwen vast ook mooi gevonden.

Henny Klaus
27/01/2015
Geweldig

We hebben genoten van begin tot eind! Vooraf wel even goed ingelezen. We kwamen ogen te kort en het was zoals we van De Appel gewend waren: verrassend, veel verschillende lagen en een prachtig schouwspel. Bedankt !

Kemal Rijken
27/01/2015
Totaalproduct

Met plezier en interesse heb ik gekeken naar Metamorfosen. De afwisselende scènes waren stuk voor stuk mooi en boeiend om te zien. Ik heb me geen moment verveeld! Extra complimenten aan Christina Schönbach, die mijn hart weer gestolen heeft!

Bart
26/01/2015
Prachtig, echte metamorfosen

Zoals wel vaker, het gevoel niet alles gezien te hebben. Er gebeurt zoveel. We hebben genoten. De zitplaats die we hadden noopten ons in beweging te blijven. We zaten boven de band en moesten af en toe echt naar voren buigen om te zien wat daar gebeurde (mede door een reling in het gezichtsveld). Jammer dat we de band niet konden zien. Maar ik zou weer gaan!

Martine de Lange
26/01/2015
Saskia Mees

De scène met de rode draad van Saskia Mees vond ik subliem....een ijzersterk begin van de voorstelling... daarna kwam er niets meer wat die verwachting waar maakte. Jammer.

Conny en Dickjan uit Rhenen
26/01/2015
Wat een feest 24 januari

Wat hebben we genoten van deze theaterbelevenis! Een totaalbelevenis! Een creatieve, muzikale uitspatting dat zijn weerga niet kent. Dank Aus voor al je mooie voorstellingen. Deze avond was een prachtig afscheid.

Ingrid Boonacker-Gunneman
25/01/2015
Metamorfosen

WAUW. GENOTEN. Ben nu 62 jaar en vele malen in de afgelopen 40 jaar in het Appeltheater geweest. Als ik dan het jonge publiek zie lopen op weg naar het toneel denk ik: DIT WAS IK OOK IN HET VERLEDEN, op weg naar een nooie avond. Dank Aus Greidanus en al de andere spelers en techniek van dit fantastische stuk. Mooie afsluiting van al die mooie jaren theater. Het ga je goed.En ik blijf komen.

Job en Bernadette
20/01/2015
Prachtig theater

We hebben wederom enorm van een prachtig en geestig totaaltheater mogen genieten. Dit keer rondom het thema Metamorfose. We waren ook bij een openbare repetitie van het stuk. Daardoor krijg je een klein beetje inzage in de ontstaansgeschiedenis van het product. Een aanrader dus. Aus Greidanus heeft ons De Appel gegeven. Een uniek concept waarin eigen tekst, regie, belichting, muziek en spel tesamen komen. Een extra applaus voor de composities en de prachtige zang van Saskia Mees. Dank aan Aus en we kijken uit naar Zie de mens onder Arie de Mol

Ester Haver Droeze
20/01/2015
Bijzonder!

Wat heb ik genoten van de bijzondere theater productie/voorstelling/belevenis Metamorfosen. Jullie zijn echt uniek hoe sfeer/beeld/klank één worden. Hartelijk dank Aus voor al je werken! PS: Waarlijk een marathon uitvoering waardig!

Yvette Solognier
19/01/2015
Tweede keer nóg meer van genoten!

De eerste keer dat ik Metamorfosen zag, was ik (te)veel bezig met in mijn geheugen graven, hoe zat dat ook alweer met die moerbeiboom en die cyclopen, snel even google-en. Desondanks was ik zeer onder de indruk. As je je niet inleest, en de verhalen niet kent, probeer het dan niet te begrijpen en laat het over je heenkomen. Lees dan eventueel achteraf nog de verhalen en krijg een oja-erlebnis.
Afgelopen zaterdag voor de 2e keer gezien, vooraf goed ingelezen, en kon het nu allemaal goed absorberen. Met een grote grijns op mijn gezicht enorm van genoten. Wat een enorme creativiteit om de verschillende verhalen van Ovidius te verbeelden. Wat een symboliek. Wat heerlijk dat er mensen zijn wiens werk (en passie) het is om ons toeschouwers te vermaken. Veel dank aan alle acteurs en medewerkers van De Appel!

Paulien
19/01/2015
Mijn leerlingen waren weer enthousiast

Vanuit Zaandam kwam ik vorige week voor de vijfde keer in ruim 10 jaar met een bus vol scholieren naar het Appeltheater om een voorstelling te zien. Ook deze keer reden mijn leerlingen, mijn collega's en ik na afloop naar huis met het gevoel dat we deze voorstelling niet hadden willen missen. Wederom mijn complimenten!

E.M. Bloemen-Miedema
19/01/2015
Metamorfosen

Ik heb veel mooie voorstellingen gezien in uw theater en altijd genoten. Deze voorstelling viel mij tegen, vooral omdat u vreemde talen gebruikte en slecht te verstaan was. Dat neemt niet weg dat ik bewondering heb wat er op het toneel allemaal te zien was. Jammer, ik had er meer van verwacht.

Antoinette van der Maas
19/01/2015
Wat een bezieling

Inderdaad - met velen - dank aan Aus, wat was het bijzonder allemaal, al die jaren. E n de creativiteit en vindingrijkheid kende weer geen grenzen. Van het Icarusdeel moet maar een filmpje op youtube komen, dan kunnen we nog vaak van dit spectaculaire huzarenstukje genieten!

Willem
19/01/2015
Memorfosen

Vele lange stukken heb ik mogen meemaken, inclusief souper/diner. Metamorfosen viel me tegen. Ik had graag een goed programma willen met een duidelijke omschrijving wie je achtereenvolgens kunt verwachten op het podium. Metamorfose 1, dan 2, enz. Bovendien vraag ik me af of teksten in het Engels, Latijn, Italiaans en Duits moeten worden uitgesproken!

Yvonne
19/01/2015
Wat een cadeau!

Vanaf de eerste t/m de laatste seconde heb ik genoten van de prachtige en boeiende voorstelling Metamorfosen. Chapeau!

Marie-Louise Wijsmuller
19/01/2015
Jammer

Als trouwe Appelvriend was ik weer heel nieuwsgierig naar deze afscheidsvoorstelling. Bijna alles was zoals ik het van De Appel verwacht. Echter, aangezien ik niet thuis ben in de Griekse mythologie, heb ik er niet zo van kunnen genieten als andere jaren. Het is misschien een aanbeveling om bij binnenkomst een 'brief' uit te delen, waarin in het kort de inhoud van de diverse stukken op een manier wordt toegelicht dat het voor de kijker wat duidelijker wordt. Dan komt de bezoeker beter beslagen ten ijs.

Yvonne Souverein
19/01/2015
Altijd weer een feest

Ik ben sinds 'Trilogie van een zomerverblijf' een groot fan van Toneelgroep De Appel en probeer elk jaar minstens 1 voorstelling te bezoeken met mijn moeder. De laatste voorstelling onder leiderschap van Aus Greidanus wilden we niet missen. Gisteravond geweest en het was weer een feest voor het oog en oor (en brein)! Altijd weer prachtig.

Willemijn
19/01/2015
Appelvariété

Als Appelliefhebber kon ik het laatste stuk van Aus Greidanus natuurlijk niet missen. Zeker niet met zo'n mooi onderwerp als de Metamorfosen van Ovidius. Ik wist dat het geen marathon zou zijn, en dat het misschien niet goed was om het daarmee te vergelijken, maar toch verwachtte en hoopte ik op een zelfde soort gevoel. Die verwachting is helaas niet ingelost en dat is wel jammer. Alle ingrediënten waren er: de acteurs van De Appel zijn fantastisch (naar Hugo Maerten moet je blijven kijken en luisteren), de vormgeving was wederom prachtig (met een extra pluim voor de belichting) en het onderwerp biedt genoeg aanknopingspunten voor mooi drama. Het probleem zit voor mij in de vorm van het stuk. Personages, verhalen en beelden volgen elkaar op zonder al te veel context. Sommige stukken werken beter dan anderen, maar over het geheel genomen mist de diepgang. Dat maakt dat je als toeschouwer nergens echt in mee kan gaan. Wat overblijft is een leuke avond met stukjes die er weliswaar mooi uitzien en goed geacteerd zijn, maar die je niet raken. Een soort Appelvariété. Daar heb ik met plezier naar gekeken, maar het is geen voorstelling die me bij zal blijven zoals bijvoorbeeld Herakles, Tantalus en Messen in hennen. Ik kijk met plezier terug op de mooie voorstellingen die Aus Greidanus bij De Appel heeft gemaakt en ben benieuwd wat er onder de artistieke leiding van Arie Mol voor moois gaat gebeuren.

Joop van der Pol
19/01/2015
Verwachting niet bevredigd

Als vriend van De Appel hadden we hoge verwachtingen voor Metamorfosen. Het bleek wat teleurstellend. We voelden het als los zand. Heb zelfs even zitten slapen! (toch een beetje Klaas Vaak-gevoel). De techniek en het spel waren voortreffelijk, maar de draad was zoek. Ook na afloop hadden onze vrienden dezelfde ideeën. Jammer want we zijn zo anders gewend. We blijven vrienden van De Appel!!!

Barbara
19/01/2015
Dank

Samen met mijn moeder weer genieten van een avond boeiend toneel. Mooi gebruik gemaakt van eenvoud, spel en muziek. Niet altijd even sterk en niet altijd even verstaanbaar, neemt niet weg dat het weer een echte 'Appel' voorstelling was. Dank Aus voor jaren genieten!!!

Gunnar Gustafsson
19/01/2015
Vechten tegen de slaap...

Misschien is het inherent aan de collagevorm, misschien heeft het te maken met het 'navertellen' van Ovidius, maar mij kon de voorstelling niet boeien. Met name het gebrek aan dramatische ontwikkeling, het ontbreken van een verhaal wreekt zich. Het blijft een voorstelling van fragmenten, herkenbare fragmenten dat zeker, stijlvol en expressief in beeld gebracht dat ook, maar helaas niet pakkend.

Claire
19/01/2015
Diepe duik in een mythische wereld

Van begin tot slot boeiend; zij het dat er ook wat zwakkere momenten waren. We hadden ons grondig ingelezen.

Hans Tiemens
19/01/2015
Verwarring

Metamorfosen: garantie op verwarring! Een mooie voorstelling met veel afwisseling, ook prachtige muziek, maar met de volgende kanttekeningen: soms wat moeilijke verstaanbaarheid en waarom teksten in het Engels en het Duits? Waarom valt Icarus neer onder maanlicht en niet onder de zon? Maar wel genoten.

Gravesteijn-Terheggen
19/01/2015
Genoten met nadenken

Net als altijd weer genoten van de speciale vondsten, wel lastig om combinaties te leggen met de inhoud.

Jaap Bron
19/01/2015
Tegenvaller

We hebben het Appeltheater hoog zitten. Eigenlijk tot nu toe altijd meer dan tevreden huiswaarts gekeerd. Dit keer niet. Misschien dat regisseur en acteurs er veel plezier aan hebben beleefd. Maar wij niet. Er speelde zich een schouwspel voor ons af waar we maar geen deelgenoot van konden worden. Ik heb me af en toe vermaakt. Maar het heeft ons niet geboeid. We hadden echt moeite om bij de les te blijven. Was er een pauze geweest dan waren we na de pauze niet meer terug gekomen. Technisch was het een perfecte voorstelling. Als plaatje zelfs indrukwekkend. Maar het kon ons niet boeien. En dan schiet het volgens mij het doel voorbij. Volgende keer beter.

Laura F.
19/01/2015
Leuke vondsen

Ik heb me prima vermaakt. Ik vond de stunten en komische scènes heel mooi bedacht en uitgevoerd. Het koor zong heel mooi. Deze acteurs zijn bijzonder veelzijdig. Ik vond wel dat de voorstelling diepgang miste en met deze iconische verhalen had ik het hier en daar verwacht.

Onno
19/01/2015
Weer genoten

Al een aantal jaren niet meer aan toe gekomen om naar De Appel te gaan, maar het was weer erg fraai. Absurde taferelen, met weinig middelen toch weer een bijzonder schouwspel.

Ellen van Stokkum
18/01/2015
Alles blijft...

In oktober waren we bij een proefvoorstelling: en dat was boeiend. Deze (10 januari) uitvoering van Metamorfosen: Geweldig... wat een groeiproces. Alles blijft... alles gaat voorbij... Alles blijft voorbijgaan... Het was heel verhelderend. Het ritme van de natuurwetten zo te zien en te horen.

Astrid
17/01/2015
Poëzie over het lot van de mens

Gisteren ging ik naar de voorstelling Metamorfosen van De Appel. Het was een voorstelling waarin niet heel veel gesproken werd, maar waarin het beeld en ook de muziek heel belangrijk waren. De verbeelding speelde een grote rol en er zat veel ruimte in de voorstelling om je gedachten te laten gaan. Daar hou ik wel van. Bij het begin van de voorstelling werd er een meisje uit het publiek gehaald. Ze wordt op een stoel neergezet. Atropos, een van de schikgodinnen hakt met een bijl haar levensdraad door. Het meisje loopt weer weg. Niet weglopen zegt Atropos. Ze pakt het meisje en houdt haar in haar armen. Het meisje leunt tegen haar aan. Atropos ligt het meisje neer op de vloer. Ineens ligt het meisje met stijve handen en armen op de grond. Je denkt 'wat ligt ze mooi'. Uit haar beweging besef je ineens dat ze een actrice is. Je twijfelt nog even maar dan pakt het meisje een microfoon en gaat ze zingen. Een metamorfose. Ik moest onder de voorstelling erg denken aan de kwetsbaarheid van de mens. Ik had een ooggetuigeverslag gelezen in de krant. Een redactielid vertelt over wat er precies gebeurde bij de aanslag op Charlie Hebdo. Een redactieruimte, bureau's, iemand heeft cake meegenomen. De sfeer is ontspannen. Er loopt een hondje rond. Ineens zijn er mannen met wapens. De vrouw hoort plop-plop. Een van de daders spreekt haar aan. Hij zal haar niet doden, want ze is een vrouw. Ze kijkt hem in de ogen. Haar mannelijke collega zit verstopt onder een bureau. Als de daders weg zijn is het stil. Ze ziet haar collega's dood liggen. Of zwaargewond. Actaeon wordt verscheurd door zijn eigen honden. De figuur strompelt in een wit pak met een hertengewei bebloed over het podium. Daedalus wil vliegen. Hij heeft vleugels omgebonden en beklimt een wankel trapje. Aan zijn vleugels zitten touwen die worden vastgehouden door de mensen die om hem heen staan. Onhandig klimt hij de trap op. Begeleid door iemand op een piano. Tingeltangelmuziek als in een stomme film. Daedalus springt..... en hij vliegt!!! Eerst kijkt hij bang. Dan blij. Hij slaat zijn vleugels uit en vliegt boven de vloer. Een koprol in de lucht. Het publiek moet lachen. Hij gaat heen en weer door de lucht. Dan gaat het mis. Zijn val is een slowmotion. Heel langzaam gaat zijn lichaam naar beneden. Dan ligt hij op de vloer. Zijn vleugels lijken nu ineens heel klein. Een verschrompeld stukje lijf. De ziel is weg. Terwijl de moordenaars bij Charlie Hebdo de mensen tegenover hen doodschoten, liep de hond gewoon rond.

René Schorer en Aria Romeijn
15/01/2015
Tegenvaller

Bijna altijd gaan we met hoge verwachtingen naar De Appel die ook bijna altijd uitkomen. Daarom was Metamorfosen een extra domper. Onsamenhangend, zonder introductie van de figuren en de verhalen, de lat lag ons te hoog. We gingen er niet in mee zoals anders. De functie van de muziek, en waarom de teksten deels Engels en Duits waren, ontging ons. Het leek ons te veel een voorstelling voor de acteurs en de scheidende - in de marathons fantastische - regisseur zelf.

Marie van Oort
14/01/2015
Wat is een metamorfose?

Verzameling van in hexameters geschreven mythologische verhalen waarin een gedaanteverwisseling een rol speelt. Niet rijmende versregels met 6 klemtonen die gebruikt werden in het klassieke epos. Een lang verhalend heldendicht. Hier gebracht met zoveel verassing en talent op diverse gebieden van de kunst. Hier gebeurde meer dan alleen acteren. Hier kwamen van de spelers naast het acteren meer competenties aan het licht! Geweldig wat een middag zeker aan het einde. Icarus die tegen de waarschuwing van zijn vader in in zee stortte en hoe!

Suzanne van der Meer, Dick van der Meer
13/01/2015
Het laatste stuk van Aus Greidanus

Na het zien van Tantalus en De storm jaren geleden, leek het mooi om het laatste stuk van Aus Greidanus te zien. De verwachtingen waren hoog na de marathonvoorstellingen, maar ook deze keer stelden Greidanus en het toneelgezelschap van De Appel niet teleur. Metamorfosen is een bijzondere interpretatie van de Griekse mythe Ovidius. Bijzondere en bizarre beelden worden gevormd door de acteurs met weinig, zoals de vliegende Icarus die enkel met wat touwen wordt opgehesen. Humor in de scènes maakt de scènes over dood en verdoemenis bijzonder leuk om naar te kijken. Metamorfosen is zeker een aanrader voor een avond goed en bijzonder toneel.

Nathalie
12/01/2015
Fascinerend

Fascinerend hoe van een leeg toneel een mythologische wereld wordt geschapen. De acteurs en actrices wisten ons mee te voeren, met humor, met tragiek en met herkenning. Dank aan Aus Greidanus voor dit en voor alle bijzondere voorstellingen.

Marc Wopereis
07/01/2015
Genoten

Mijn dochter en ik hebben opnieuw genoten van een Appelvoorstelling, rond mooie mythologische verhalen. Voor rupsjes-nooitgenoeg had het langer gemogen, maar in de beperking toont zich de meester. We hopen dat De Appel nog lang door gaat met voorstellingen rond de klassiekers uit de oudheid.

Rinus Barendrecht
06/01/2015
Ga kijken....

Metamorfosen was voor mij een mooie wonderlijke voorstelling. Prachtige beelden met niet te veel tekst doen een beroep op je fantasie en zintuigen om mee te gaan in de verhalen of er een persoonlijk betekenis aan te geven. Een voorstelling die meer dan de moeite waard is. Ga het zien en vorm je eigen oordeel.

Frida Winklaar Domacassé
06/01/2015
Applaus voor Aus

Ik heb zeer genoten van weer een prachtige handtekening van Aus Greidanus.

John
05/01/2015
Leeg gevoel

Zelden verliet ik een theatervoorstelling met zo'n leeg gevoel. Toen ik de koude nacht in liep, besefte ik dat bij elke ademtocht veranderingen in m'n lijf plaatsvonden. Dat was geen drama, slechts een feit. Wat het tot een drama kon maken was m'n gehechtheid aan m'n lijf, meningen en denkbeelden. Maar nergens in de voorstelling had ik dat gezien en gevoeld. Ik bleef toeschouwer. Een hert werd verscheurd door wolven, voorheen was hij een mens. Icarus viel uit de lucht op de grond. Nou en! Het was het eindresultaat van een serie besluiten, gedreven door wat? De Grieken hadden hier een naam voor. Moria, het lot dat alles verbond. Welke besluiten konden de personages nemen om een lot te keren zodat hen een andere dood wachtte? Als bezoeker kreeg ik geen antwoord. De prachtige beelden konden voor mij de voorstelling niet redden. Evenmin het betoog van Einstein - Ovidius over transformatie. Ik werd niet geraakt nog aan het denken gezet. Mooie beelden maar verder.... Jammer.

Joost Jonkman
05/01/2015
Einde van een tijdperk (?)

Wij hebben ons zeker geamuseerd en zoals gebruikelijk was het een boeiende enscenering. Toch wat bezwaren. In de eerste plaats het gevoel van er is geen probleem om over na te denken en eigenlijk is het los zand. Dan inderdaad, waarom Duits, Engels en Latijn er doorheen dat ook nog eens onverstaanbaar is? In dat verband: wie leert De Appel nu eens dat hard praten/schreeuwen de verstaanbaarheid niet ten goede komt? Bedankt Aus voor al je mooie werk (en ook vooral voor je tekeningen!). Toch nu wel verlangens naar een klassiek stuk (met King Lear etc.) is ook echt niks mis.....

F.K.M. van Nispen
05/01/2015
Metamorfosen

Wij beschouwen het een voorrecht dat wij op tweede kerstdag de laatste productie van Aus Greidanus hebben mogen bijwonen, te meer daar wij pas op het allerlaatste moment kaartjes hebben weten te bemachtigen. Jammer dat hij na afloop snel op de fiets naar huis verdween en niet op het toneel verscheen om het dankbare applaus in ontvangst te nemen van zijn trouwe publiek. Hij verdient alle lof en waardering voor de unieke wijze waarop hij in de afgelopen jaren invulling heeft gegeven aan klassieke verhalen, waarmee de reputatie van De Appel voor eens en altijd is gevestigd. Wij hopen dat zijn opvolger in zijn voetsporen treedt en wensen hem veel succes.

Ben Verschuren
05/01/2015
Minder boeiend

In vergelijking met de marathonuitvoeringen vond ik deze uitvoering minder boeiend. De enscenering vond ik wel oorspronkelijk. Het is dat ik de verhalen ken, anders was het soms behoorlijk gissen over wie het ging.

Ton van der Jagt
05/01/2015
Pijnlijke teleurstelling

Ik hoopte vurig op een prachtig laatste stuk onder de leiding van Aus Greidanus. Het werd een teleurstelling. Ik miste de samenhang die een overstijgend idee mogelijk maakt. Het stuk startte te traag, de act met de vrouw uit het publiek vond ik afgezaagd en het vliegen was meer technisch gedoe dan een beklemmende poging de grenzen te verleggen. Mijn wens: Aus Greidanus regisseert binnenkort een goed bestaand toneelstuk. Daarvan hoop ik weer volop te genieten.

Carlotta Helwig
05/01/2015
Magisch

Alweer het 4e stuk van Aus Greindanus, dat ik bezoek en helaas dus de laatste. Net als de andere keren heb ik weer enorm genoten en de enige opmerking die ik kan maken is, dat ik hem weer te kort vond (maar dat vond ik zelfs van de marathonvoorstellingen)!!

Nieke Aalders
05/01/2015
Afscheid van Aus

En ook deze keer lukte het Aus Greidanus weer om ons uitermate te boeien met zijn interpretaties van Ovidius. We hebben genoten! Dank voor al die jaren groots theaterspectakel !

Renée Leuw
05/01/2015
Verrassend

Een prachtige voorstelling, verrassende effecten, een waardig afscheid van Aus sr.

Van der Meulen
05/01/2015
Laatste voorstelling

Helaas vonden wij deze voorstelling de minste van een hele serie. Ik begrijp dat het thema moeilijk is. Al die honderd verhalen uit de Metamorfosen. Ik miste de soms krachtige inhoud, die wij van De Appel kennen. Wel waren er enkele heel leuke en spectaculaire scènes zoals de onverwachte vleermuisscène.

Klaas en Geertje Bouwer
05/01/2015
Boeiende voorstelling

Van begin tot einde een prachtige en spannende, voorstelling met soms komische scènes (Icarus op het keukentrapje!). De intimiteit van het Appeltheater draagt ook bij aan de bijzondere sfeer.

Inga
29/12/2014
Boeiende avond

Van de eerste tot de laatste seconde ben ik geboeid geweest, verrast en geamuseerd geweest. Kwaliteit in alle opzichten: De Appel!

Else
24/12/2014
Zang

Een geweldige voorstelling. En ook de zang was ontzettend goed. Wat een mooie geschoolde stemmen!! Ik heb de voorstelling aangeraden bij vrienden en die snellen nu ook naar De Appel.

Fien van Mechelen
23/12/2014
Metamorfosen

Verrassend, speels en boeiend.

Herma
Lesbrief Metamorfosen

Wat ontzettend interessant om de lesbrief te ontvangen als bezoeker van Metamorfosen. Dank!

Wim en Marja Boonekamp
23/12/2014
Verrassend

Onze gasten en wij hebben zeer genoten van evenveel vondsten als uw inspiratiebron Ovidius. Het beeld van de verliefde cycloop en de neerdwarrelende Icarus - om er maar eens twee te noemen - zal altijd op ons netvlies blijven staan; Orpheus die stemloos was geworden door verdriet was een poëtische vondst! Enig min-puntje: de sterke beelden werden o.i. te weinig onderstreept door tekst van Ovidius/ Mevrouw M. d' Haene.

Caroline en Ric Hettinga-van Holk
23/12/2014
Wow

Voor ons beiden als oud-Gymnasiasten een beetje jeugdsentiment Metamorfosen van Ovidius. Waar ging het ook alweer over en hoe kun je daar nou toneel van maken? Nieuwsgierig reisden we naar Den Haag en zagen het meest intrigerende toneel van dit jaar. Wow, boeiend van begin tot eind. Spektakel goocheltrucs en gedurfd toneel vielen ons ten deel. We verheugen ons nu al op het volgende stuk van DE APPEL.

Bert
18/12/2014
Intrigerende voorstelling

Vanaf het eerste moment namen spel, licht en geluid je mee in een intrigerende voorstelling. De verhalen werden veelal op originele wijze uitgebeeld, wat bij mij tot verwondering leidde. De spelers waren in topvorm deze avond, en als een scene je niet zo beviel, kwam er al gauw weer een nieuwe voor in de plaats. Een avondje toptheater!

Annemiek Blonk
17/12/2014
Metamorfosen

Een verrassende voorstelling met komische interacties. Het deed me soms aan Fellini denken! Grote klasse!!

Frans Cladder
15/12/2014
Poëtisch

Dat een mooie, poëtische voorstelling, met beelden die nog lang zullen heugen (b.v. Icarus).

Frans van Limpt
15/12/2014
Eén boeiende, wervelende chaos

Dit bracht weer helemaal de oude, vertrouwde Ovidius terug. Hij zou deze dolle boel (met een heel serieuze achtergrond) beslist gewaardeerd hebben. Dank voor deze prachtige uitvoering!

Hanneke Lankhorst
14/12/2014
Wisselende voorstelling

Gisteravond 'Metamorfosen' gezien, nadat ik al eerder de openbare repetitie had bijgewoond. Ik vond de kwaliteit van de scènes sterk wisselend. Mooie of grappige scènes als de schikgodinnen, de woedeaanval van Jupiter, en de vlucht en val van Icarus staken af bij mindere of zelfs onbegrijpelijke scènes als die over Actaeon die door honden met een stoeltje (!) wordt aangevallen en het Orpheus-verhaal dat verkracht werd door een zogenaamd leuke vondst.

Nynke Boorsma
12/12/2014
Magnifieke Metamorfosen

Genoten hebben we van jullie wervelende voorstelling. Had best wat langer mogen duren...

mekw
10/12/2014
Begrepen?

Ondanks een klassieke opleiding heb ik nauwelijks iets begrepen van deze voorstelling. Wel wat herkend, natuurlijk. Waarom grote stukken in het Engels, Duits en Latijn terwijl we in een Nederlands theater zitten? Het schouwspel was, zoals altijd, prachtig, muziek goed etc. Kortom: helemaal Aus.

Jan Steen
10/12/2014
De Appel

Jullie hadden geen appels. Ik vraag me dan ook af waar de naam vandaan komt. Verder een prachtig theater van binnen!

H.G. van Herk
09/12/2014
Boeiend en creatief!

Metamorfosen vond ik een originele, creatieve en verrassende voorstelling. Ook met minder spectaculaire hulpmiddelen valt een uitstekende voorstelling te maken! Proficiat!

Johan Wijlage
08/12/2014
Mixt feeling

Mooie compilatie. Theater of toneel. Vertaling van verhalen te letterlijk, wel goed om thuis na te lezen ('Wat heb ik eigenlijk gezien'). Benieuwd naar uitgewerkt drama waar de vonken van af springen. Iets voor de nieuwe regisseur?!

Hilde Vaatstra
08/12/2014
Metamorfosen

Dank, dank, Aus, voor alles wat je gegeven hebt.

Bonoo Emmy
08/12/2014
Geweldig!

Ik heb genoten van de voorstelling. De uitbeelding van de goden was duidelijk. De filosofie van de Grieken hoorde ik duidelijk in de uitgesproken teksten. Van bepaalde artiesten heb ik genoten, die kwamen heel zelfverzekerd, charmant en goed over, de mannen meer. De achtergrond van het podium vond ik wat kaal. De muziek en de kleding vond ik goed. Ik moet een werkstuk maken van de voorstelling, ik heb veel aan jullie website. Bedankt voor de fijne avond!

Frank van Eijkern
08/12/2014
Intrigerende voorstelling

Metamorfosen vonden wij intrigerend. Gelukkig allebei gymnasium gedaan anders kan het lastig zijn de verhalen te herkenen. Sterke uitvoering. De dramatische effecten hadden nog meer gekund zoals de vliegende Icarus.

Carola Jung
08/12/2014
Metamorfosen

Heb genooooten van Metamorfosen afgelopen zondag. Volg jullie al jaren, 'Appel' of my eye !

Sylvia Snijder
08/12/2014
De Appel altijd kwaliteit

Echt weer een geweldige voorstelling. Altijd verrassend. Ontzettend genoten. Origineel!!!! Mooi gezongen, talentvolle pianisten. Jammer dat ik mijn zoons van 14 en 16 niet mee had genomen!

Vera van Karsen
Prachtige voorstelling

Afgelopen vrijdag waren wij uit Leeuwarden voor de prachtige voorstelling Metamorfosen. Wat leuk, de teksten in het Latijn en bij de scène van Apollo en Daphne keken de leerlingen naar mij, omdat ze zelf de tekst letterlijk zo vertaald hebben als jullie speelden. Een feest van herkenning! Leerlingen waren mee op vrijwillige basis en ze hebben genoten: en wij ook natuurlijk! Om half 5 's middag vertrokken en om half 1 's nachts weer terug, maar niemand heeft spijt gehad: sterker nog, ze hebben de achtergebleven anderen jaloers gemaakt.

Ger Olyhoek
Genoten!

We hebben genoten! Wel een suggestie; wat veel onderwerpen kwamen aan de orde zodat het iets fragmentarisch werd. Met minder items is meer verdieping mogelijk. Succes verder.

Anton Brand
02/12/2014
Prachtige voorstelling

Qua toneelbeeld vind ik al jaren dat De Appel onovertroffen is. De voorstelling Metamorfosen bevestigde dat nog eens. Ook de humor en de verrassingselementen heb ik zeer gewaardeerd. Voor mij als niet-gymnasiast was het wel moeilijk om alle mythen te herkennen (achteraf bij het nalezen van de dramaturgische leiddraad kwam dat besef er alsnog).

Machiel en Johan
02/12/2014
Mooi elitair spektakel

Bijzonder en bizar soms, prachtige beelden, schaduwwerking, kleurrijk, maar ook elitair, met name door het gebruik van Duitse en Engelse teksten, waardoor je helaas toch een deel van het publiek uitsluit.

Marjolein Wessels
02/12/2014
Hoe klassiek is de mens?

De schikgodin van de rode levensdraad met haar moulin rouge accent, lelijke eenoog die zoveel onbeantwoorde liefde wil geven, het gewei, de tak, de stoelenberg, de vlucht van Icarus, de spiegel van Narcissus, de maskers in partymodus, alle menselijke streken weer dik aangezet, APPEL op z'n best, leve de oudheid, leve de mensheid.

Rob en Ria Roeleveld
26/11/2014
Geweldige voorstelling

Wat is dit weer een machtige mooie voorstelling met mooi zingen en prachtig gecomponeerde muziek, een heerlijke afsluiting van alle voorgaande AUS voorstellingen, net zo genoten als altijd, van al zijn fantastische invallen. Een diepe buiging voor De APPEL.

Lia Lugthart
25/11/2014
Super avond!

Prachtige voorstelling, verrassende vondsten, heerlijke humor. De gehele voorstelling was aan een stuk door genieten!

Kees Verweij en Dineke Kistemaker
25/11/2014
Mening over Metamorfosen

Een indrukwekkend schouwspel, met tal van verrassende vondsten. Knap gevonden en uitgevoerd.

Pauline Bingen
24/11/2014
Ware metamorfose

Om zo de Metamorfosen van Ovidius op het toneel te zetten: een ware metamorfose. Sprankelend, creatief, humoristisch, luchtig en ook ontroerend. Een bijzondere avond; ik heb ervan genoten. Aus Greidanus: mijn dank voor de vele mooie voorstellingen!

Petra Pupping
24/11/2014
Als vanouds, maar nooit meer zo...

De laatste regie van Aus Greidanus is er een van afwisseling, betovering, taal en zang. Zoals vaak is de inspiratie gevonden in de oude geschriften dit keer van Ovidius. Veel bekende én onbekende verhalen komen voorbij van Narcissus tot Hermaphroditus. Prachtig!

Hanneke van Zoonen
24/11/2014
Zeer veelzijdig en mooi

De voorstelling Metamorfosen was verrassend en mooi. Heel veelzijdig, kortom een aanrader.

Jos en Willem Kunst
24/11/2014
40 jaar later

Ongeveer 40 jaar na ons bezoek aan 'De Heiligen met de krakeling', speciaal voor deze voorstelling uit Beverwijk naar het Appeltheater gereden. Wat hebben wij in die tussentijd veel gemist! Wat een kwaliteit, wat een klasse! Onveranderlijk het puikje van het hedendaags toneel. Enige voorbereiding van de behandelde metamorfosen is wenselijk, maar dan krijg je ook wat! Dank!

Wendy Braanker
24/11/2014
Hoogtepunten

Het theaterstuk Metamorfosen van De Appel kent louter hoogtepunten. Sterke acteurs, een simpel en effectief (dus mooi) decor, verrassend pianospel met zang en niet te vergeten veel humor. Aanrader voor iedereen die van toneel houdt.

Jan Zellenrath
24/11/2014
Wat een belevenis weer!

Weer een Appelavond vol fantastisch acteerspel, muziek, zang en acrobatiek. De tijd vloog weer om. Wat hebben jullie toch een topcast! Stuk voor stuk multi talenten en dat geldt ook voor de stagiaires(!). Ook 'De smaak van' was afgelopen zondagmiddag een waar genoegen. Wat een supermiddag!

Eliza Kopec
19/11/2014
Bravo!

Bravo!

Barend Voorham
18/11/2014
Alles verandert

Wat een creativiteit! Alles stroomt en alles verandert, maar de kern van kwaliteit blijft hetzelfde.

H.Dol-van Vliet
18/11/2014
Metamorfosen

Heb de voorstelling gezien. Was weer verrukkelijk creatief en boeiend. De tegenstelling clownesk - mythe is van grote klasse. Ga volgende week naar de volgende voorstelling en hoop dat u op dezelfde fantastische wijze voortgaat.

Jozien van Staalduinen
18/11/2014
Metamorphosen

Een voorstelling vol creativiteit. De Appel en Aus Greidanus op z'n best!

Pien Dell
17/11/2014
Dankjewel Aus

Afscheidsvoorstelling van Aus Greidanus. Prachtig totaaltheater. Schitterende subtiele decors, prachtige zang, sterk spel, kortom FANTASTISCH!! Legt de lat voor zijn opvolger wel erg hoog.

Michel Ball
17/11/2014
Bevlogen acteurs brengen dynamisch schouwspel

Ovidius heeft zijn Metamorfosen helemaal niet als toneelstuk geschreven. Hij schrijft een boek vol gedaanteverwisselingen. Het is daarom aardig dat Aus Greidanus zijn interpretatie van Ovidius laat beginnen met een verkleedpartij. Je voelt je na je je verkleed hebt toch ook een ander mens ? Dit gegeven wordt door de acteurs van De Appel steeds met veel overtuiging uitgewerkt. Je moet er geen verhaal in zoeken. Het zijn evenzovele verrassende tableaux vivants die in grote snelheid en met veel kleur de revue passeren. We hebben genoten en niet op de laatste plaats van ons debuterende nichtje Petra.

Floor Vechtmann
17/11/2014
Grootse Appel

Wij bezochten de voorstelling Metamorfosen en werden zoals gewoonlijk bij De Appel niet teleurgesteld. Het was een wervelende interpretatie van het stuk. Een kaleidoscoop aan taferelen trok aan ons voorbij: opvallend vond ik het hoge niveau van de muzikale (vooral vocale) intermezzi hulde!! Ik behoor tot de tweede generatie Appelvrienden in onze familie. Het 'vriendentegeltje' met de signatuur van mijn moeder siert de garderobe. Hulde aan Aus Greidanus en zijn troupe!

Bert Groothuizen
15/11/2014
Appel als van ouds

Tjonge, wat hebben we (met z'n zessen) genoten! Dat was Drama met een grote 'D', zoals Drama hoort te zijn. Van begin tot eind op de punt van mijn stoel gezeten. Fantastisch theater, snel, flitsend, prachtig decor en mooie effecten. Ik moet bekennen dat ik af en toe moeite had om de snelle metamorfosen te volgen. De gesproken en gezongen teksten waren soms moeilijk te verstaan en te ontcijferen. Daarom na afloop het boek van Ovidius gekocht in de theater 'bookshop' om de scènes nog eens na te lezen. Al met al is een groot compliment aan het adres van Aus Greidanus, de acteurs en alle medewerkers hier op zijn plaats. Aus bedankt voor alle fantastische voorstellingen, het ga je goed.

André Ras
13/11/2014
Iedereen naar deze voorstelling

Wie niet komt kijken mist een prachtige voorstelling. De Appel verdient hiermee volle zalen en volle bewondering.

Melissa van Kaas
13/11/2014
Geweldig

Dit is het mooiste stuk dat ik ooit in mijn leven gezien heb, werkelijk geweldig. Ik ga hier zeker nog een keer heen. Het was superieur!

Ruth
12/11/2014
Prachtig

Op school kennis gemaakt met de Metamorphosen van Ovidius. Erg leuk om die verhalen bij De Appel verbeeld te zien, en hoe origineel! Orpheus als gebarentolk vond ik een van de hoogtepunten. Prachtig gedaan, een leuk en afwisselend stuk met vaart.

Gerard en Wampe van der Graaf-Elbers
11/11/2014
Verrassend mooie vormgeving en spel

Wij hebben op 29 oktober een prachtige dynamische Appeliaanse voorstelling gezien. Vol verrassingen en schitterende beelden die weer ruimte gaven aan de eigen fantasie en interpretaties. We mochten plaats nemen op de rug van een sterke zeearend die ons over een bizar mooi landschap voerde van beelden en verhalen. De vlucht werd gedragen door muziek, prachtige zang en windgeruis in onze oren. De voorstelling is een hele mooie afsluiting voor Aus Greidanus en moet men gezien hebben.

Killy van der Kolk
10/11/2014
Jupiter!

Ik heb de Metamorfosen zelf nooit gelezen,waarschijnlijk omdat ik Atheneum gedaan heb. Toch konden ik (en mijn moeder) met volle teugen genieten van deze voorstelling. Ik vond Jupiter fantastisch verbeeld en de mise en scène erg mooi.....

Louise Berkhout
10/11/2014
Verbeelding aan de macht!

Van de allereerste voorstellingen in de Brakke Grond in Amsterdam (vliegende Ariël) tot deze heerlijke voorstelling- De Appel bewijst haar bestaansrecht keer op keer. Nu nog de overheid overtuigen... Prachtig vormgegeven! Met een lach (Duitse dame met hakbijl) en een traan (arme cycloop) afscheid van Aus Greidanus. Het ga je goed en het gezelschap ook!

Jaring Walta
10/11/2014
Fraai

Komt dat zien en vooral ook horen! Indrukwekkend modern theater; prachtig afscheid van en voor een groot kunstenaar! We zullen Aus Greidanus missen.

Anniek van Grieken
10/11/2014
Feest

Het was een feest. Voor ons een feest der herkenning. De wereld van de Metamorfosen zó fantasievol-afwisselend-boeiend tot leven zien komen... een belevenis, dit vraagt om nóg eens te ervaren. Dank !

Yvette Solognier
In 1 woord geweldig!

Ooit vanwege eindexamenonderwerp de Metamorphosen van Ovidius gelezen/vertaald. Daarom extra leuk om een aantal verhalen nu terug te zien. Enorm creatief gedaan, steeds weer een andere methode voor verbeelding. Daarom geen moment traag of saai. Het enige punt van kritiek: het was te kort! Een echte aanrader, zeker voor diegenen die geïnteresseerd zijn in mythes of er iets van af weten. En anders helpt het doorlezen van de dramaturgische nota op de website om er nog meer van te genieten!

Pim Overdevest
04/11/2014
Een echt spektakelstuk

De Griekse verhalen komen tot leven in een wervelende show vol dynamiek en passie. De gezongen liederen vormen wat mij betreft het hoogtepunt van deze voorstelling. Soms gezongen door een groep spelers, maar soms door een enkele speler, zoals bij de cycloop. Een verrassing is deze voorstelling.

Maarten Pieters
04/11/2014
Echt Appel

Een voorstelling als vanouds: De Appel zoals die me altijd heeft getroffen, ontroerd en gecharmeerd. Aus en alle mooie mensen van De Appel: bedankt!

Angeli Janssen
03/11/2014
Magnifiek!

Heb enorm genoten van Metamorfosen... teveel om op te noemen, humor, het Nederlands, Duits, Engels en Latijn, de zo mooie muziek, de kostuums, het licht en het stille spel van de oude dame... en het overduidelijke plezier dat alle spelers eraan beleven. Veel succes verder!

Wout de Lange
03/11/2014
Puntgave afsluiting van een carrière

Wat een mooi afscheidscadeau gaf Aus Greidanus ons met de Metamorfosen van Ovidius: schitterende afwisseling van vertelde en gespeelde verhalen uit dit werk van Ovidius. Ook heel toepasselijk nu Aus verandert van een werker in een pensionado. Je moet dit stuk gezien hebben!!!

Carla Kotter-Wap
03/11/2014
Geweldig!

Ik ga beslist nog een keer en probeer dan een heleboel mensen mee te krijgen. Want, dit moet je gezien hebben! Niet alleen omdat het een zo mooie voorstelling is, maar ook eigenlijk als eerbetoon aan Aus Greidanus!

Annefleur Lohman
03/11/2014
Humor, verrassing, prachtige beelden

Vrijdag 31 oktober Metamorfosen bezocht. Wat een prachtige voorstelling. Vol verrassingen, humor, prachtige live muziek, sterk spel en een prachtig, bijzonder genuanceerd gebruik van kleuren. Heel erg mooi. Misschien ga ik nog wel een keer..!

Veronica en Willem Jan Coenen
02/11/2014
Schitterend!

Wat een prachtig beeld van de metamorfose van De Appel! Een groot kijk en luister spel, een genot voor oog en oor. Allemaal heel veel dank. We komen aan het einde van de voorstellingenreeks nogmaals kijken.

Laura
01/11/2014
Receptie tot in de puntjes verzorgd!

Wat een prachtige voorstelling heb ik op vrijdag 24 oktober bezocht! Het was een fantastisch voorbeeld van receptie van de oudheid: de verhalen van toen naar het nu gehaald. De boodschap van het verhaal bleef steeds bewaard! De vormgeving was verrassend en soms hilarisch! Ik heb m'n ogen uitgekeken en kon meestal binnen enkele seconden bedenken welke mythe er aan de orde kwam. Voor hen die de mythen niet goed kenden werd ruim op tijd de namen van de personages genoemd. Chapeau, en Aus, je zult gemist worden! Ik hoop van harte dat de marathons ook onder de nieuwe artistiek leider een vervolg zullen krijgen!

Jan Willem Doff
31/10/2014
Indrukwekkend!

Een werkelijk grootse avond!

Ike
30/10/2014
Fantastisch!

Gisteravond genoten van Metamorfosen met 32 gymnasiasten en 6 collega's. Fantastisch, de afwisseling was erg fraai, soms wat te snel. Vooral gym5 was enthousiast omdat zij al een tijdje met het Latijn van Ovidius bezig zijn. Jupiter is en blijft de oppergod. Intens.

Oda
30/10/2014
Genoten!

Prachtige voorstelling, mooi begin waarin de mens met klei gemaakt wordt. Ontroerende liederen b.v. de cycloop. Mooie vondsten zoals Jupiter samen gespeeld werd en hoe zijn woede geuit werd. Kortom een voorstelling die nog lang op mijn netvlies blijft! Een aanrader!

Annet Ketellapper
29/10/2014
Genoten

Wij hebben vrijdag jl. genoten van de laatste try-out van Metamorfosen. Schitterend spel en spektakel. Aus Greidanus, bedankt voor deze laatste voorstelling onder jouw regie.

Tim Meuldijk
28/10/2014
Applaus

Applaus voor wat Aus en zijn spelers weer voor elkaar gekregen hebben. We hebben enorm genoten. Bedankt!

Machteld Nijhoff en Hans van der Gugten
28/10/2014
Metamorfosen

Lief Appelgezelschap, Metamorfosen was voor ons weer een echte Appelvoorstelling. Met prachtig schouwtoneel, mooie muziek, diepgang en adembenemende stunts. Dank voor de heerlijke avond.

Saartje
28/10/2014
Stoelen en zitten

@Dik Kompier, u schreef: Achteraf wordt me pas duidelijk welke bijzondere rol van het spelen met de stoelen en het zitten had. Welke rol was dat? Is mij ontgaan of mogelijk dat alles uiteindelijk weer chaos wordt met alle stoelen op een hoop/aardbol? Waar de mens op zit?!? Wil zo graag de wereld om mij heen begrijpen! Alvast dank!

Ria Hazekamp
28/10/2014
Metamorfosen

Wij zijn blij geworden... van het spelen, het spektakel, het zingen etc. Dank daarvoor!

Anja Berkelaar
28/10/2014
Ja en een maartje

Visueel fascinerend, altijd magisch, beelden die je bij blijven. Het was nog geen geheel, losse scènes aan elkaar. Moest op zoek naar het verhaal.

Dik Kompier
27/10/2014
Een verrassend en boeiende avond

Ik vond het stuk een bijzondere indruk maken, omdat er van alle klassiekheid sporen waren terug te vinden. En dat gaf steeds een bijzondere verrassing een soort aha! Achteraf wordt me pas duidelijk welke bijzondere rol van het spelen met de stoelen en het zitten had. Daar had ik meer van begrepen als dat op een of andere manier eerder aangegeven zou zijn geweest.Uiteraard was Icarus een geweldige uitsmijter!! Veel succes. Ik raad iedereen aan te gaan kijken!

J.W. Smith
27/10/2014
Een échte Appel !

Eerst even de andere commentaren gelezen en jawel, ik kan me ook de kritische noten wel voorstellen, maar welke voorstelling is volmaakt? Enige belezenheid is noodzakelijk wil je ten volle genieten van Aus' voorliefde voor de oudheid. Ongelooflijk knap vond ik de totaal eigen uitbeelding, duidelijk gedragen door de hele groep. Hoe durf je b.v. een Narcissus zó uit te beelden: geweldig! Het was een avond-uit zoals we die verwachtten; gaat dat zien.....

Susan Rijnberg-Bodon
27/10/2014
Weer!! zeer bijzonder!

Het was de reis uit amsterdam weer dan waard, wat een bijzonder mooie voorstelling.  Zelfs als je niet alle verhalen paraat hebt.  Wel was het prettig geweest als er 'papieren' achtergrondinformatie beschikbaar was geweest; bijvoorbeeld een overzichtje van de verhalen, zodat je thuis na kan lezen in het prachtige boek van jullie steun en toeverlaat.  Verder veel succes! Van mij een ster erbij (De Volkskrant)                     .

Henk Ras
27/10/2014
Langdurig applaus!

Zes uur onderweg met trein en tram van Amsterdam naar het Appeltheater en terug, terwijl de Stadsschouwburg om de hoek is. Maar Metamorfosen is het waard. Een prachtige voorstelling zoals we dat van Aus Greidanus en zijn troep gewend zijn. Het gaat mij meer om het visueel spektakel dan om de tekst van Ovidius en zijn lessen. Ik ben dus goed aan mijn trekken gekomen. Meer dan aanbevelenswaardig!

Wouter van Elst
27/10/2014
Totaal theater

Het was weer fantastisch. Een totaal theater met dans en muziek, maar ook de dialogen en het verhaal perfect. Geert de Jong die als mens van alles getuige juist dat was schitterend. Er was geen moment van verveling, het verhaal en de beelden zoog mij het hele gebeuren in alsof ik deel was van het toneel. Bedankt voor deze prachtige avond.

Mirjam Duyser
27/10/2014
Adembenemend

Was voor mij de try-out van Metamorfosen. Speels, indringend en beeldend raak gaf het stuk mij de ruimte voor mijn eigen beleving. Twee uur voelde ik mij in een tijdloze ruimte. Een gave ervaring. De dagen daarna deinde Metamorfosen nog na. Ik zou zeggen: gaat dat zien! Ik ga zeker nog een keer.

Joke en Ed
27/10/2014
Boeiend, maar

We hadden prachtige plaatsen middenvoor, maar rij vier geeft wel weinig beenruimte. Als je bekend bent met Ovidius was het te volgen en herkenbaar, anders soms toch verwarrend, fragmentarisch, wat is wat. Genoten van spektakel en zang, maar teksten in andere talen soms moeilijk verstaanbaar. Natuurlijk blijven we Appelvriend.

Betsy Torenbos
26/10/2014
Dank

Veel dank voor de theatrale en muzikale wereld die zich in mijn ziel heeft genesteld bij de première. Dank Aus, dank Mees en alle andere talenten...!

Saartje
25/10/2014
Kritisch geluid

Ik heb er niet zoveel van begrepen. Weinig namen werden genoemd behalve die van de goden. Pyramus en Thisbe heb ik nauwelijks herkend. Narcissus pas toen ik de toelichting las. Het hoe en waarom zoals in de flyer stond, werd al helemaal niet duidelijk. de tekst in het latijn had - zonder vertaling - weggelaten kunnen worden. Waarom Engels en Italiaans? En hoe vertolken naar het publiek? De epiloog in de landstaal was onverstaanbaar door te veel lawaai op de scène en verkeerde geluidsafstelling. Een college over Einstein en zijn gedachtegoed hoor ik liever van Robbert Dijkgraaf, die is overtuigender. Visueel heb ik me overigens niet verveeld maar inhoudelijk was het aanmatigend. De ideeën van Ovidius zijn vermoedelijk alleen voor het tableau de la troupe inzichtelijker geworden: ja, zoveel heeft onze cultuur te bieden gehad! Nu het publiek nog!

Hans Hanenburg
25/10/2014
Adembenemend

Genoten van de try-out. Een waardig afscheid van Aus. Het is wel nodig om iets van de mythen te weten. Veel namen passeren. Je moet er wel een gymnasium diploma voor hebben of het boek van Ovidius gelezen hebben.

Thea Tangel
23/10/2014
En Aus zag...

Geroezemoes, het zoeken naar plaatsen, een leeg toneel, donker, geluid, licht, veranderingen. Een ode aan de acteurs. Weergaloos boeiend in alle opzichten. Dank je wel Aus voor Metamorfosen, dank je wel voor 40 jaar Appel.

Tim Meuldijk
11/10/2014
Heerlijk!

Gisteravond met onze twee kleindochters de openbare repetitie meegemaakt. Heerlijk zoals deze ploeg samen weer iets moois in elkaar zet. Met veel dank aan Aus.

| Meer