Cape Fear 3

Herakles

Publieksreacties

Herakles

(De reageeroptie is gesloten.)

Charlotte Poot
Fantastisch!

Aan iedereen die betrokken was bij de voorstelling Herakles. Fantastisch wat een spel, kostuums, decor en muziek. Drama prachtig gespeeld. De goden eigentijds gekleed. Odysseus heb ik in jullie eigen theater gezien. Herakles in Carré.

Eva Ritz-Weyl (77 jaar, en heel vroeger vaak in De Appel geweest)
Geniale prestatie

Beste alle 13 acteurs van de Herakles voorstelling,
Vandaag heb ik in Carré jullie voorstelling gezien en enorm genoten van de gehele, geniale presentatie. Het was een grandioze prestatie, ook de toneelbeelden waren goed, grappig en met verrassende vondsten.
Hartelijk dank voor deze uren van geweldig theatergenot.

Ingrid
19/11/2012
Dank!

Dank voor een GEWELDIGE dag gisteren in Carre. Het vloog voorbij. Zoals een paar jongens van een jaar of 15 na afloop buiten tegen elkaar zeiden: 'Het was echt f*cking vet!'. Sluit ik me bij aan!

Andries Forger
18/11/2012
Geweldig!

Gisterenavond in Carré een geweldige voorstelling beleefd. Een marathon van 11 uur, maar time flies door de perfecte afwisseling met pauzes, lunch en diner. Weer ontzettend knap geregisseerd, zoals we dat van deze groep gewend zijn. De verhaallijn is helder en geestig en het spel van de acteurs is fantastisch. Bedankt voor deze heerlijke voorstelling.

Zacharias de Langen
02/11/2012
Fenomenaal

Wij hadden op de laatste speeldag op zaterdag een bijzondere belevenis. Een aaneenschakeling van scènes met buitengewoon mooie toneelspel, sterke dictie en een steeds weer verrassend decor. Wat een dag was dat, om nooit meer te vergeten.

Loes Janssen
Fantastisch!

Een groot feest van 11.00 uur tot 22.00 uur! Complimenten voor alles maar vooral voor de goede scripts; toen Poseidon uit zijn 'slaapkamer' rolde riep iemand hem aan met zijn naam, en even later Aphrodite, zodat eenvoudig duidelijk werd wie wie was. In de toelichting daarvoor was het me gaan duizelen, ondanks gedegen klassieke scholing (wel een ode aan onze Griekse leraar Wolters van toen, die het gekibbel tussen Hera en Zeus precies zo had verteld als we hier zagen gebeuren).Vooral fantastisch vond ik de behandeling van de goede werken van Herakles; in 2, 3 zinnen werden zijn fantastische daden lekker vlot opgelepeld. In waanzinnig goede regie, nou ja, woorden schieten eigenlijk tekort, ga zo door!

E. Vermeulen
Vet gaaf!

Alle vier de marathonvoorstellingen gezien, Tantalus en Herackes goud, Tuin van Holland en Odysseus zilver met een gouden rand. Hoe doen jullie dit, hoe verzin je zoiets groots, hoe werk je het uit en dan uiteindelijk: wat een topprestaties. Gelachen om de goden en godinnen, Aus jr kan zich meten met zijn vader, zijn schlemielige Eurystheus was van wereldklasse, we misten alleen het wasbordje en Nadalachtige spierballen bij Heracles, maar een kniesoor die daar op let, want Bob Schwarze' vertolking was 100%. T-shirtje voor 3-4 jarigen met Herakles afbeeling aangeschaft voor kleinzoon van anderhalf. Hij past het al. Nieuwe Herackes in de dop? Wij zullen de goden verzoeken alles in het werk te stellen om De Appel DOOR TE LATEN GAAN. Zeus, doe wat. Hera, betover Halbe, Aphrodite, laat hem verliefd worden op Geert de Jong, dan komt hij wel over de brug. Wat een subliem gezelschap. Dit mag nooit verloren gaan. 5.000 Appelvrienden, welk gezelschap doet ze dit na. Wij zijn het al 15 jaar en zijn sinds 3 dagen onderdeel van Duizend voor duizend. Loop een keer achter die taxi aan en De Appel heeft er E25 bij!......

Pauline vdMeer Mohr
01/11/2012
Dank!

Nadieselen, oorsuizingen, en rabiate actieneigingen na 11 uur betovering bij laatste Herakles. Dank!

Grossman
31/10/2012
Teleurstellend

Na genoten te hebben van Odysseus keek ik met spanning uit naar Herakles. Het werd een teleurstelling. Sobere, weinig interessante decors. In het begin lange monologen waarin je om de oren werd geslagen met namen en informatie, op schreeuwerige toon en vaak onduidelijk. De gezongen gedeelten (slechts een paar maal) waren goed, al vond ik de scène waar plotseling in het Frans een soort toneelstukje werd opgevoerd nergens op slaan. De opdrachten van Herakles werden terloops vermeld en niet uitgewerkt (wel moeilijk te doen maar met hulp van techniek was er meer van te maken wellicht). Het leek of de acteurs wat vermoeid waren en het spel wat geforceerd was. Het deed me soms zelfs wat amateuristisch aan. De acte Perseus vond ik de meest interessante. Hoewel het een lange dag was, was het heel goed vol te houden door de vele pauzes. Als dit stuk op de televisie zou worden getoond had ik na een half uur de knop omgedraaid en was ik wat anders gaan doen.

janine molier
31/10/2012
Totaal geen lange zit!

Met veel plezier afgelopen zaterdag naar Herakles geweest. Geen moment verveeld: tegendeel van begin tot eind zeer geamuseerd vermaak op toneel gezien. De dag vloog om en e.e.a. was prima georganiseerd met pauzemogelijkheden en catering. Complimenten! Ik hoop dat De Appel nog lang blijft bestaan!

m de lange
30/10/2012
Het dertiende werk

Zou Herakles zelf deze zware klus zò hebben kunnen klaren? De harten van het Nederlandse publiek zò kunnen veroveren door een in alle opzichten prachtige, meeslepende, geestige en ontroerende marathonvoorstelling. Het dertiende (meester)werk!

Elly van der Kooij
30/10/2012
Bijzonder!

Een bijzonder theaterspektakel, notabene een marathon in 9 bedrijven! Zonder klassieke scholing in onze jongere jaren hebben wij genoten van deze voorstelling en wellicht is het MET culturele achtergrond NOG MEER genieten! Het duizelde ons wel van alle namen die voorbij kwamen, maar je gewoonweg laten meenemen in de verhalen is het beste wat je kon overkomen. Beter 1 Appel(theater) in de hand, dan 10 in de lucht. Ga zo door!

Thea Tangel
29/10/2012
5x

Vijf keer Herakles gezien: Vijf schitterende voorstellingen met vijf verzorgde maaltijden. En alle keren de inzet meer dan waard. Waarom 5x? Dit komt doordat ik De Appel een warm hart toedraag. De Appel verdient het om te blijven bestaan! Ga naar Carré voor de laatste voorstellingen van Herakles. En kom naar het Appeltheater voor het nieuwe project: Volle Maan.

Carlotta
29/10/2012
Hulde Hulde Hulde

Wat was het weer een ongelofelijk fantastische voorstelling! Wat een prestatie om je publiek zo lang zo geboeid te houden, niets dan lof!!!! Hopelijk volgen de komende jaren meer van zulke parels.

ruben
29/10/2012
Serieus maar ontzettend grappig

Een top voorstelling gehad, waar wij ons alle helemaal rot hebben gelachen maar waarbij het verhaal toch op een serieuze manier overkwam. Kortom een aanrader.

Jaap van Ek
29/10/2012
Fantastisch

Een fantastische ervaring en wel voor de tweede keer. In maart geweest en nu in oktober bij de eennalaatste voorstelling in het eigen Appeltheater. De dag dat er twee kinderen 1000 euro bij het publiek hebben losgepraat, ontroerend. Jullie verdienen zo alle steun en vooral het geld om door te kunnen gaan. Daarom ook vriend geworden. De voorstellingen van jullie zijn adembenemend mooi, boeiend en nodig. Groet, Jaap.

marianne post
29/10/2012
Op het randje van mijn stoel...

Op het randje van mijn stoel heb ik van het eerste tot het laatste woord ademloos geluisterd en werd zo opgenomen in het spel dat ik van toeschouwer tot deelnemer transformeerde. Wat een grandioze prestatie! Ik ben onmiddellijk weer 'vriend' geworden.

anne de vries
29/10/2012
Alle superlativen

Alle superlativen zijn al over jullie uitgestrooid. Ik probeer er nog één te vinden. Hoe de geschiedenis van de Grieken doorleeft in de tijd van heden. Ik lijk wel een dominee, maar dat ben ik niet. Wel een vrouw met beminnelijk veel belangstelling voor toneel, boeken muziek enz. Jullie hebben mijn zoon en mezelf weer een betoverende tijd geschonken. Alle bravo`s schenken wij jullie allen. Zo ook de met naam beschreven spaanders, die als betoverende stukken in ons huis komen te hangen. Nogmaals, duizend kussen voor jullie allen van Anne en haar zoon Jerry uit Den Helder.

Pauline
29/10/2012
Opnieuw geweldig

Zaterdag 27 oktober voor de derde keer een marathonvoorstelling meegemaakt bij De Appel en opnieuw genoten van de verhalen, het spel, de aankleding, de humor, de lichtheid van de zware thema's en altijd herkenbaar, het eten, de sfeer. De Appel is uniek in theaterland en verdient subsidie en steun om te kunnen blijven voortbestaan. Dit mag niet verdwijnen.

Peter en Mieke
29/10/2012
Een 'Olympische' prestatie

Over de voorstelling niets dan lof. Een geweldige belevenis om 11 uur lang geboeid te worden door 'slechts' 13 acteurs. Terecht echter liet Aus Greidanus, na deze laatste voorstelling, de hele crew van deze topprestatie opdraven. Terecht omdat de vriendelijke mensen achter de bar, de lunch, het diner, de kassa, kleedster etc samen met de acteurs een geolied geheel vormden en dat was de gehele dag door merkbaar. Dank voor een super dag! We zijn ter plekke 'vriend' geworden omdat we graag zien dat jullie je werk kunnen voortzetten!

smulders
29/10/2012
Fantastisch

Een pluim voor De Appel! Het is een fantastische belevenis om er een dag te zijn, kleurrijke vertellingen volgen met dat altijd weer verrassende decor wat De Appel ons biedt en een lekkere hap met enkele van de 400 andere Heraklesgenoten. Wat me vooral zo treft is dat het maatschappelijke thema nog altijd geldt. Alle acteurs.... jullie hebben ons een prachtige dag geleverd met jullie uitstekende stuk.

Geert Snijders
26/10/2012
Herakles

Vorige week met mijn dochter naar Herakles geweest. Nu bijna, een week later houdt het me nog bezig. Elk blok had zijn eigen toon, zijn eigen kleur, zijn eigen thema, maar ze waren allemaal even boeiend. Heerlijk om er in de pauzes over na te praten. De maaltijden waren heel gezellig, aan tafel met wildvreemden, Herakles bood voldoende stof tot praten. Ik google nu nog veel op Herakles.

Joke van Oord
24/10/2012
Geweldig!

Het was weer GEWELDIG!! Tot de volgende keer!

Yolanda Daverveldt
23/10/2012
Herakles

Ik heb zeer genoten van Herakles. Ik vond het een indrukwekkende en meeslepende voorstelling en heb mij geen moment verveeld. Het was ook geestig. De Griekse godinnen in hun 'Gooische vrouwen outfit' waren erg komisch. Zo had ik hen niet eerder gezien. Herakles bewijst dat de antieke mythologische verhalen nog steeds het vertellen meer dan waard zijn.

Marcel Mulders
23/10/2012
Een heroïsche prestatie

Meer goden die dan ook nog voortdurend met elkaar overhoop liggen is toch veel leuker dan die ene almachtige god. Je zou denken dat je bij meer goden meer keuzevrijheid zou hebben als mens, maar nee.. In de marathonvoorstelling Herakles, negen actes gedurende elf uur, tonen Aus Greidanus c.s. van De Appel afwisselend het komisch getwist en gepest tussen de goden onderling, allemaal familie van elkaar, en het tragisch lijden en gezwoeg van de mensen waartoe die goden hen veroordelen. Vooral als je het slachtoffer bent van de echtelijke twist tussen Hera en Zeus, zoals Herakles, heb je het zwaar te verduren. Herakles wordt door de nukken van de goden bestierd maar draagt wel de volle verantwoordelijk voor zijn daden en wordt er ook zwaar voor gestraft. Hij ondergaat zijn lot als een held en uiteindelijk wordt hij ervoor beloond met de goddelijke status. De auteurs en regisseurs van De Appel hebben zich stevig gebaseerd op de overlevering. Ze hebben van het ratjetoe aan mythologische verhalen een fantastisch epos gemaakt met prachtige kostuums en decors, met passende muziek en zang en met fenomenaal toneelspel. Je hebt nauwelijks door dat de meeste acteurs in dubbelrollen totaal verschillende rollen speelden. De strekking werd op een gegeven moment bondig samengevat in de uitspraak, 'het gaat zoals het gaat en zo gaat het nou eenmaal altijd'. De goden moeten hun verzetje hebben. Als het spelletje met Herakles ten einde is zegt Hera tegen Zeus: 'Als je maar weet dat ik je niet de hele tijd over de vloer wil hebben.' En dan gaat Zeus zich maar met Troje bezighouden. Elf uur lang heb ik me geen moment verveeld. Ook in de pauzes was het vertoeven in het theater aangenaam. De catering liep op rolletjes. De maaltijden in Griekse stijl aan lange tafels waren lekker. Ik vond het jammer dat het afgelopen was en ik plotseling weer op straat stond in het van goden verlaten Scheveningen. Ik zal een offer plengen aan alle goden voor het voortbestaan van De Appel zodat er nog veel van dergelijke voorstellingen zullen volgen.

Krijno Horlings
23/10/2012
Gigantesk

Zondag de hele dag gekeken naar het fantastische decor, de kleding en de zeer gevarieerde mises-en-scène. Geluisterd en genoten van de teksten en de toon. Ontspannen door de humor. Geraakt door de menselijkheid en kinderlijkheid van de goden en het streven naar het (dit?) hogere door de mens. Ontroerd door de in mijn ogen cruciale scène tussen vader en zoon op de rots, met Prometheus, die kiest voor de zekerheid van het 'eeuwige' lijden in plaats van de onzekerheid van de bevrijding. Wat drijft je, waarom doe je wat je doet? Wie ben je zelf eigenlijk? De pauzes waren goed om de vele spanningsbogen tot hun recht te laten komen. Gigantische prestatie!

Yke Prins
23/10/2012
2e bezoek een half jaar later

Wat een acteurs! Zelfs het tweede bezoek blijft je volledig onderdompelen. Ik had me voorgenomen meer op de tekst te letten maar werd weer door de vaart en de visuele rijkdom overrompeld. De voorstelling had nog steeds fris spelplezier en nog meer diepte. De dimenties waarin je meegenomen wordt lopen van de godenwereld tot de onderwereld, daartussen de mens die worstelt met zijn korte mensenleven en zich afvraagd waar hij nu eigenlijk zeggenschap over heeft. Hulde voor De Appel!

Sjoerd en Herbert
22/10/2012
Meegezogen

Sjoerd (13), mijn zoon, en ik zaten zondag op de eerste rij en zijn vanaf de eerste minuut meegezogen in jullie verhaal. Het was alsof af en toe het onderscheid tussen jullie en ons vervaagde en we er letterlijk middenin zaten. We hebben wat afgelachen, de spanning gevoeld en vooral heel veel plezier gehad om de afwisseling tussen goden en mensen. Alle stukken waren ook heel divers en ongelooflijk goed. De dag vloog voorbij en we zouden zo weer gaan. Ontzettend bedankt dat jullie zoveel moois voor kunnen schotelen.

Pieter Padmos
22/10/2012
Geweldig!

Wij hebben continu genoten! Geweldig spel, zéér creatieve mis en scène, prachtige grime, goede muziek (vooral ook de zang was verrassend mooi).

Cees Zwinkels
22/10/2012
God oh god, wat een verhaal

Van begin tot eind genoten van een geweldige voorstelling. De wijze waarop De Appel Herakles neerzet is zeer indrukwekkend, met diens brugfunctie tussen de goden en de simpele stervelingen van 'daar beneden' waartoe wij behoren. Fascinerend om te zien hoe aan de goden niets menselijks vreemd is. Maar ja, het zijn dan ook de mensen die de goden bedacht hebben ....

Remko
22/10/2012
Wauw

Als ouders van een jong gezin moet je wat organiseren, maar dat is het zeker waard. Vanaf het allereerste begin tot aan het einde van de dag die helemaal niet zo lang lijkt te duren is het genieten geblazen van het spel, het verhaal, het mooie decor, de belichting, de muziek. allemaal prachtig!

Madelaine Petram
22/10/2012
Feest

Wat een feest om zo'n dag bij te wonen. Ik vond het jammer dat het opeens voorbij was.

Lara
22/10/2012
Volmaakte katharsis

Wederom een ongelofelijk goede voorstelling van een wat mij betreft uitzonderlijk theatergezelschap; ook voor de tweede keer heb ik van het begin tot het einde op het puntje van m'n stoel gezeten. Wat een prestatie om op grond van een enorme veelheid aan klassieke mythen zo'n sluitend heldenepos te componeren, zowel erudiet als toegankelijk en herkenbaar (niet in de laatste plaats door een enorme dosis humor en dramatische ironie), wat een overtuigende decors en kostuums, en vooral, wat een acteerwerk! Een stuk om niet te missen en een theatergezelschap om heel erg te koesteren met z'n allen.

Frank en Adrienne de Reede
In de ban van Herakles

Gisteren in de ban van Herakles geweest. We hebben de hele dag weer genoten, net als bij de vorige marathonvoorstellingen. We zijn Appelvriend geworden. Dat waren we jaren geleden ook al, maar toen woonden we dichterbij. Verre vrienden dus. Toch is het maar een uurtje rijden. Nederland is klein en De Appel fijn!

Eric Meijer
22/10/2012
Machtige Goden en Godinnen herkenbaar in het hier en nu

De Appel is een gigant in het maken van marathon toneelstukken. De muziek ambiance, belichting en spelers laten de toeschouwer samensmelten met de Griekse goden en godinnen. Na thuiskomst besef je weer dat wij nauwelijks meer goden en godinnen hebben en er zelf geen zijn maar er wel stiekem een beetje naar verlangen. Dat verlangen heeft De Appel vervuld. Hopelijk kunnen we nog lang genieten van dergelijk prachtige producties. Herakles is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een Griekse held. Hij werd beroemd omdat hij 12 moeilijke werken moest uitvoeren in opdracht van koning Eurystheus. Deze 12 werken worden de dodekathlos genoemd. Herakles was een echte held, die door grote kracht en slimheid zijn machtige daden kon doen. Herakles werd slaaf van Eurystheus. Dat kwam omdat Zeus overspel had gepleegd. Daardoor werd Hera jaloers. Als gevolg dat Hera, Herakles helemaal gek maakte. Omdat Herakles gek was, vermoordde hij zijn familie. Om het goed te maken, moest hij van het Orakel van Delphi als slaaf van Eurystheus werken.

Annemarie Wouters
22/10/2012
Als vanouds superklasse!

We hebben afgelopen zaterdag Herakles bezocht: een monsterproductie van maar liefts 9 actes! Geweldige acteurs, geweldig decor, in 1 woord als vanouds in maar 1 kwaliteit: top kwaliteit. Wat mij betreft van wereldklasse: De Appel moet op reis naar Duitsland Frankfurt of Berlijn en naar Londen- want ik weet zeker dat goede smaak en top klasse ook in het buitenland worden gewaardeerd! Geen moment verveel je je, daar zorgen de acteurs wel voor! En dat bijna 11 uur lang! Petje af voor zoveel talent en doorzettingsvermogen - respect om bij elke voorstelling weer met zoveel enthousiasme dit geweldige epische verhaal aanschouwelijk te maken en met gedurfte creativiteit en humor en muziek aan het publiek te brengen - in 1 woord Dank je wel voor dit geweldige HELDENEPOS mijn geschiedenishart bloeit weer op.

A.Kramer
22/10/2012
Prachtig

Ja, het was prachtig, direct vanaf de eerste minuut: Hera en Zeus: wham! Ares: hilarisch! Alkmene: was bijna in tranen. Admete: wow! De drie godinnen: een feest! en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook zéér genoten van het operaatje, mooie stemmen! Decor: verrassend, effectief en sfeervol, en erg mooi belicht. Met plezier naar de kostuums gekeken (veel mooie schoenen!). De dag vloog om en het was een móóie dag. Zeer bedankt!

Peter Hop
22/10/2012
Indrukwekkend/ creatief

Herakles voor de tweede keer gezien. De tweede keer om mijn zoon weer opnieuw te inspireren en kennis te laten maken met het klassieke toneel. GELUKT! Dankjewel Toneelgroep De Appel. Het was geweldig.

Yvonne Stokhuyzen
22/10/2012
Verrassend

De Appel heeft ons weer verrast. Een boeiende en eigentijdse vertolking van Herakles! Ogen en oren kwamen we te kort. De tijd vloog. Zelfs de pauzes waren aangenaam: heerlijk gegeten en indrukwekkende decorwisselingen gezien.

Ans
21/10/2012
Adembenemend

Wat een geweldige voorstelling! Elk stuk opnieuw een belevenis. Tijd vloog voorbij. Nog nooit zolang op het puntje van mijn stoel gezeten. Elke marathon wint in kwaliteit. Het spel, het decor, belichting, muziek, regie tekst, alles klopte. Wij blijven komen! Dank aan allen die dit mogelijk maakten.

G. Daleboudt
19/10/2012
Onvergetelijke voorstelling

Echt een belevenis, deze marathonvoorstelling. Nog niet eerdere meegemaakt. Geen moment verveeld, we kijken erg uit naar de volgende marathon!

Gerrit Barenrecht
19/10/2012
Wereldvoorstelling

Zondag 14 oktober - naar Den Haag. 11.00 aanvang marathon-toneel-voorstelling Herakles. Tot 22.00 's avonds. Gekluisterd aan het spel van prachtige acteurs en actrices, die met hun ziel en zaligheid ons meenamen in de wereld van goden en mensen en alles daartussenin. Goden met mensenstreken en mensen met godenstreken. En wij zaten erbij en keken ernaar en werden betoverd. Spelplezier, stevige tekst, licht en donker, droom en realiteit liepen door elkaar, wat een wereldvoorstelling. Wie durft te opperen om de subsidie voor Toneelgroep De Appel te stoppen. Die is ziende blind en horend doof. Maar dit land heeft dergelijke leidslieden. Rekenaars. Rationalisten. Regenten, gefocust op economische boventonen. Pijnlijk mis-verstand.

hermien
18/10/2012
Absolute top

Van alle marathons spant deze de kroon, zoiets groots kunnen maken, hulde! Wij bewonderen de Appelkunstenaars en hopen dat zij nog jaren door mogen gaan!

hans romijn
18/10/2012
Gelijk goden gelijk mensen vs 13.10.12

Mooi hoe jullie een dergelijk oud verhaal konden omzetten naar de kern, die nog steeds (omdat het zo moet gaan?) actueel is. Goden zijn niet perfect, t zijn net mensen (of andersom?). Heerlijk met humor er bij. Wel heel veel verbale verhalen en namen, maar ja, je kunt nu eenmaal niet alles laten zien; het duizelde me bij de laatste stukken qua namen en verhaallijnen. Het operastuk was groots en aandoenlijk in zijn karikaturale persiflage. Lof voor al jullie medewerkers, waar dan ook gelokaliseerd in het theater. Alles liep op rolletjes : steeds weer schone toiletten; altijd barproducten en vriendelijkheid; steeds weer op de minuut aanvang; heerlijke lunch en diner. En zichtbaar nog steeds speelplezier ook al is het de tig-ste voorstelling.. De eenvoud in het gebruik van het decor en de gemakkelijke speelse verwissel- en inzetbaarheid, ook in kleding; de acteurs die meerdere rollen speelden. Het was één stille flow van verandering en beweging; de pauzes stoorden daarbij niet maar maakten voor mij daar bijna geruisloos deel vanuit. Perfect? Nee, gelukkig niet, of het moet juist zijn door die imperfectie van af en toe een teksthapering, achtergrond muziek soms iets te hard ten opzichte van het gesprokene, zeker als de speler met het gezicht afgewend van het publiek stond (ik zat op rij 11, stoel 10); vanaf die plek was in 1 van de laatste delen ook de godin die rechts bovenin verscheen niet te zien omdat er lampen voorhingen. Minder lof dan? Nee, natuurlijk niet. Voor mij speelden jullie gelijk goden gelijk mensen; mooie combi

Anja Dokter
18/10/2012
Had nog wel langer mogen duren

Zaterdag met 2 jongens van 13 naar Herakles geweest. Ze vonden het fantastisch. Het was grappig, spannend, bloederig, gek. Voor hen had het nog wel langer mogen duren!

Albert Veldkamp
17/10/2012
Overweldigend

Als ik naar de vele reacties kijk, dan zal ik niet in herhaling vervallen en mij aansluiten. Echter met een geweldig compliment aan de spelers, de bedenkers en de decorontwerpers. We hebben ons toneelhoogtepunt van dit jaar hiermee zeker gehad.

Mirjam Fonteijn - Slagter
16/10/2012
Kunstwerk!

Je een hele dag in een groot kunstwerk bevinden, met zoveel verschillende facetten, is wel heel speciaal. Ik heb het als heel rijk ervaren.

Jurrien Roossien
16/10/2012
Warm bad

Ik denk namens mijn dochter en zwager te spreken als ik stel dat het bezoek van afgelopen zaterdag aan de voorstelling Herakles was als vertoeven in een warm bad. Het blijft, ook bij een tweede bezoek, een ervaring om niet te vergeten.

jan cornelissen
15/10/2012
Grote klasse

Heerlijk zo'n dag ondergedompeld in de fascinerende wereld van de Oude Grieken. Oog en oor werden diepgaand gestreeld. Grootste prestatie van scenarioschrijvers, regisseurs, acteurs en mensen van de belichting, decor en geluid. Als groot liefhebber van de Griekse cultuur ben ik helemaal aan mijn trekken gekomen.

Marieke en Ronald
15/10/2012
Weergaloos geweldig

Weergaloos geweldig was de voorstelling op zaterdag 13 oktober 2012. We kunnen ook alleen maar herhalen wat hieronder door andere bezoekers/genieters is opgemerkt. Absoluut van wereldklasse! Ook de hele organisatie er om heen en de catering. Dank voor een fantastische dag!

Margreet Mulder
15/10/2012
Wederom top

Ik heb al vele Appelproducties mogen zien de afgelopen 20 jaar. En steeds weer weten ze mijn (door ervaring) hoge verwachtingen te overtreffen. Het ongelofelijk inventieve gebruik van decors, de kostuums en het spel waar het spelplezier vanaf druipt. Tijd vloog weer om. Mee eens dat dit internationaal zou mogen! De Appel moet blijven!

J.Rutten
15/10/2012
Open mond

Met open mond heb ik zitten kijken, 9 delen lang. Ik weet veel over Griekse mythologie, heb veel van de Griekse werken gelezen en zien spelen. Maar wat ik nú voorgeschoteld kreeg, sloeg alles. De moderne taal, de moderne versie van theater, het tóch heel dicht bij het origineel blijven, de ernst, de humor, de emotie, het was er allemaal. Toneel moet de toeschouwer boeien en emotioneren. Ik had soms kippenvel, tranen in mijn ogen en gelachen heb ik ook. In één woord: De Appel moet blijven!!!

Jolanda van der Lee
15/10/2012
Waard om te exporteren?

Herakles voor de tweede maal gezien afgelopen weekend. Weer geweldig! Moet de Appel dit niet ook in Berlijn of andere Duitse steden doen? De Duitse overheid heeft cultuur nog wel hoog in het vaandel staan en in dat grote land is veel meer publiek te bereiken dan hier. Dan is de Appel zo gered.

Eddo de Leeuw
14/10/2012
Overweldigend

Waarschijnlijk de mooiste, indrukwekkendste en boeiendste voorstelling die ik ooit heb gezien. Ik ben nog diep onder de indruk. Dit is van absolute wereldklasse. Met deze voorstelling is De Appel nog een stap verder gegaan en heeft zichzelf overtroffen. Ik maak een hele diepe buiging voor jullie!

Gijs Surie en Ellen van Stokkum
12/10/2012
Zo boven zo beneden

Wij hebben genoten van de vertaalslag van de mythologie naar het leven van nu, van de prachtige enscenering en het geweldige toneelspel. Wij raden al onze vrienden aan om Herakles nog te gaan zien.

Rosemarie en John Metaal
12/10/2012
Geen minuut te lang

Het leek een hele zit, maar wat hebben wij genoten. Het is lang geleden dat wij zo in de mythologie zijn gedoken maar ons geheugen is weer helemaal opgefrist. Wat een gekonkel en wat een strijd tussen de edele goden en godinnen en wat prachtig vorm gegeven. Het was een zeer bijzondere ervaring, waarvoor dank.

Ilse van Dijk
11/10/2012
Helemaal bij in de Griekse mythologie

Weer helemaal bij in de Griekse mythologie, en dat dan ook nog op bijzonder aangename wijze. Met humor gebracht en wat mij betreft niks te lang. In het programmaboek spreekt Guus van Geffen over een kromming in de wand. Ik heb 'm niet opgemerkt. En bij navraag bij diverse mensen, niemand niet. Dat is toch jammer als dat technisch zo lastig was om te realiseren. De wand zag er zonder kromming overigens prima uit en zeer functioneel met alle verschillende opgangen van personages.Toitoitoi in Carre!

Jelle Krinkels
11/10/2012
Leuke marathonvoorstelling

De marathon voorstelling Herakles was heel goed gespeeld. Het decor van de voorstelling was heel mooi. Normaal houd ik niet van voorstellingen, maar dit was echt een hele goede voorstelling. De voorstelling duurde in totaal met pauzes elf uur, wat ik een beetje te lang vond. Maar als ik terug kijk op de dag gingen die elf uur eigenlijk snel om. De voorstelling was vooral goed vol te houden omdat er veel pauzes in zaten. Je had 45 minuten voorstelling en dan een half uur pauze. De spelers van Herakles speelden heel goed. Ik vond het vooral heel goed dat ze zo lang op het podium konden staan. Het lijkt me toch moeilijk om elf uur lang op een podium toneel te spelen. Ik vond wel dat er heel veel verteld werd, daardoor kon je de verhalen minder goed begrijpen. Je kon het ook minder goed snappen omdat er 9 verschillende Griekse verhalen door elkaar gespeeld werden. Het decor van de voorstelling was eigenlijk best simpel, er stonden niet veel attributen op het podium. Het podium was rond, wat het kijken makkelijker maakten. Iedereen had een goed zicht op het podium. De spelers van het toneelstuk kon je ook goed horen, dat maakten het kijken ook wat prettiger. Je kon heel goed meeleven met de spelers. Het was alleen wel verwarrend dat de spelers steeds iemand anders waren. Zo wist ik niet in welk stuk we waren beland en wat ze nu precies waren. Ondanks dat ik geen van deze Griekse verhalen ken, is het me toch bijgebleven. Dit vind ik wel leuk. De verhalen waren verassend goed en waren ook heel goed door de spelers verteld. Het eten dat we tussen de middag kregen was lekker, al had ik er nog nooit van gehoord. Het avondeten was ook lekker. Het was een geslaagde middag.

Marieke Voormolen
10/10/2012
Verplichte kost voor subsidieverstrekkers!

Het was een dag feest om in het Appeltheater te zijn en de voorstelling Herakles bij te wonen. Het is ongelofelijk dat je elke seconde geboeid blijft door het fantastische spel, de perfecte regie en de mooie beelden. Er wordt niet in herhalingen vervallen; ook niet in vergelijking met de vorige twee marathon voorstellingen.Wie dit gezelschap geen subsidie wil geven, heeft deze voorstelling niet gezien!

Nina de Vries
09/10/2012
Genoten!

Kort maar krachtig: genoten. Zaterdag een heerlijke dag gehad, de tijd vloog voorbij met deze prachtige prestatie. Een aanrader als je het nog niet gezien hebt!

Pieter van Polanen
09/10/2012
GAAT DAT ZIEN!!!

Afgelopen zaterdag de voorstelling bijgewoond. Mijn vrouw en haar zus zagen een beetje op tegen deze 'lange' voorstelling. Na afloop waren ze dol enthousiast. Af en toe keek ik naar hun gezichten. Lachend, gespannen, stil en verwonderd. Zelfs een 'traantje' gelaten bij de akte Nike. Complimenten voor alle medewerkers die er een onvergetelijke marathon van hebben gemaakt. Door onze enthousiaste verhalen op het werk gaan een aantal collega's naar de voorstellingen in Amsterdam. Maak er een mooie traditie van: ieder jaar een marathon. De Griekse en ook de Romeinse mythologie barst van de verhalen. En blijf als gezelschap alsjeblieft bestaan!

A. Dekkers
09/10/2012
Bravo!

Alweer een prachtige marathon-voorstelling! De Appel is echt uniek. Vol enthousiasme gespeeld, prachtige ensceneringen. Mooi met de live-zang erbij en de kleine mini-opera. Prikkelend en ontroerend. Ik heb genoten! Ook complimenten voor de catering, alles was heel goed verzorgd.

Aart Beeftink
08/10/2012
Driemaal is scheepsrecht!

Ben driemaal bij een voorstelling van Herakles geweest. Kreeg pas bij de laatste keer het gevoel dat ik niets meer gemist heb. Een prachtige, diep doordringende voorstelling over de roots van onze cultuur. Hartelijk dank. Ik hoop dat jullie de gelegenheid krijgen er nog meer te maken.

Erik en Aline Werner
08/10/2012
GEWELDIG!!

Wij hebben gister een heerlijke zondag gehad. Genoten van het sublieme spel van de acteurs in zoveel dubbelrollen. Heel knap en met veel humor gedaan. Ook genoten van de muziek: een zo prachtig gezongen opera en dan ook nog eens 'live' begeleid op klavecimbel door Saskia Mees! Het programma was goed afgewogen met na elke 50 minuten een pauze. De dag vloog om en je had op het eind echt niet het gevoel een 'marathon' achter de rug te hebben. Terecht een ovationeel applaus van het publiek! GA HET ZIEN!!

Dana
08/10/2012
Stedelijk Gymnasium Breda

Namens Stedelijk Gymnasium Breda: We hebben allen erg genoten van de voorstelling. Topprestatie van de acteurs. Zeker voor de leerlingen was het een mooie ervaring om die helden en heldinnen, bekend van de lessen Grieks langs te zien komen. Veel komische scènes, maar ook stof tot nadenken. We kijken nu al uit naar de volgende marathon!

José Poot
08/10/2012
Een prachtige reis

Als vanouds in het Appeltheater genoten van een geweldige toneelmarathon. Het was alsof wij een prachtige reis hebben gemaakt, veel gezien, veel gehoord, veel genoten. Geweldige acteerprestaties die bij mij een scala aan emoties teweeg hebben gebracht. Bedankt hiervoor en ik hoop dat julie ons nog lang kunnen beroeren en ontroeren met nog meer geweldige stukken (al hoeft dat niet altijd in een marathon!)

marian
07/10/2012
Prachtig gerijpt

Ik heb mijn woord gehouden en ben nogmaals gekomen. Niet in het gezelschap van mijn andere zoon, maar van mijn kunst- en cultuurminnende zus. Zij was diep onder de indruk en voor mij gold dat niet minder, want de voorstelling bleek in de tussentijd prachtig gerijpt met hier en daar kleine, humoristische toevoegingen. Ik zou iedereen die nu nog twijfelt willen toeroepen: GA! Je hebt nu nog maar zes maal de kans.

A. Bolhoeve-van der Ree
07/10/2012
Wat een feest

Vanuit Enschede naar De Appel is iedere keer weer feest. Het spel, de prachtige kostuums, muziek en de timing want de 12 uren vliegen voorbij. Voor mij is ook het pand speciaal want ik heb er gewoond dus is elk hoekje zeer vertrouwd. Nu maar hopen dat jullie door kunnen gaan. Succes!

Gerrit Berveling
Tantalus overtroffen!

Ik heb grandioos genoten - wat mij betreft hebben jullie Tantalus overtroffen. De persiflage of is het hommage aan Rameaux [?] vond ik schitterend. Sommige jongelui hadden niet eens gezien dat de tekst vertaald werd en klaagden in de pauze dat het in ´t Frans was en 'dus' onverstaanbaar!

H.C.van Gelder-Jacobson
05/10/2012
Genieten

Wij zagen de voorstelling op 9 septenber, dus ik ben een beetje laat met mijn reactie. Het was voor de derde keer weer een dag genieten en ik sluit me dan ook volledig aan bij de superlatieven van mijn voorgangers. Sinds ik vele jaren geleden de voorstelling Ghetto onder regie van Erik Vos zag ben ik enthousiast Appelvriend. Ik hoop dat we nog vele malen uit Amsterdam naar het Appeltheater kunnen komen om van 'echt toneel' te kunnen genieten.

C. van der Zwaag
04/10/2012
Geweldige voorstelling!

Wat een geweldige voorstelling. Ondanks de 'lange' zit bleef het stuk ons van het begin tot het einde boeien. Geweldige acteurs, complimenten om zo'n verhaal met elkaar als cast op toneel te zetten. Wij blijven de activiteiten in het Appeltheater volgen en hopen dat het nog een toekomst heeft. Veel succes!!!!!!!!

jos van dijk
03/10/2012
Herakles

Wat een fantastische voorstelling. Met plezier en heel veel kwaliteid in het hele ensemble. Het was genieten van begin tot einde Dit kwam voort uit de veelzijdigheid in de diverse scènes. Prachtig stil en heftig in spel en muziek. Wat is De Appel toch belangrijk in ons land. Iedereen die ook maar een beetje van theater houdt mag dit niet missen

Leo van der Hum
03/10/2012
Stuitend: goden zijn net mensen (stuiterend: wat kunnen mensen goed goden spelen)

Vanaf de openingszin zijn Ingrid en ik in de ban van de talige (hedendaags: Hera vindt het 'klote') opvoering. De rijkdom van het Nederlands is optimaal benut. Wat moeten de bedenkers en samenstellers een geweldig geïnspireerd en creatief proces hebben doorgemaakt tijdens de voorbereidingsperiode op Terschelling; daar is een Titanenstrijd geleverd! In die urenlange opvoering met goed getimede pauzes, worden we in een aansprekend tempo meegenomen door een wezenlijk deel van de Griekse mythologie met regelmatig AH-Erlebnisse. Vol bewondering hebben we de theatrale vondsten ondergaan met uitschuifbare balkons, trappen, podia, zuilen, poorten en deuren. Bewonderenswaardig mooie vondsten met de kleding. Lef van de regisseurs om spelers met hun rug naar het publiek tekst te laten uitspreken, alsof wij er niet bijhoorden en het af en toe een 'onderonsje' tussen de goden en de strijders. We zijn overdonderd door de gezongen gedeelten, met name het opera-achtige deel. Adembenemend prachtig meerstemmig gezongen. De Appel heeft opnieuw diepe indruk gemaakt. Nu nog, inmiddels zijn we al weer vier dagen verder, halen we herinneringen op. Wat een geweldige prestatie van alle spelers. Wij hebben zonder uitzondering een optimaal presterende ploeg meegemaakt. Inclusief de man achter de knoppen. In de pauzes leuke gesprekken met volstrekt onbekende bezoekers tijdens een smakelijke lunch en heerlijk diner. Grote waardering ook voor de mensen van de logistiek. En bij het einde weer die ontnuchterende ontspanning van Hera (tegen Zeus: 'ik moet je niet de hele tijd om me heen hebben') en Zeus: 'Ik denk dat ik toch maar even in Troje ga kijken'. Een absoluut hoogte punt op theatergebied.

marijke beets
03/10/2012
Een weekend in de Griekse goden geloofd

Het spel en de tekst waren waren echt van goed niveau. Het was aansprekend te zien hoe met niet-overdreven middelen verschil tussen goden en mensen, Olympos en aards leven werd aangegeven. Ik was er met mijn 3 kleindochters en zij hebben ook genoten. Dit klinkt erg groepie-achtig, daarom wil ik graag zeggen dat je heel goed in je eentje er naar toe kan gaan, want tijdens de maaltijden kom je vanzelf in gesprek.

Ann Colen
03/10/2012
Het was weer genieten

We hebben weer net zo genoten als van Odysseus en Tantalus. Het was ook nu weer een verrassing hoe goed de acteurs zijn en de decors zijn gebouwd. We hebben een heerlijke dag beleefd en de duur van de marathon is erg meegevallen. Volgende keer Troje?

Eugenie Gaiser
02/10/2012
Het grote genieten

Mijn titel zegt het al: het was het grote genieten. Ondergedompeld worden in zo'n fantastische gebeurtenis. Inzet, spel, theatrale vondsten, ernst, humor, decors.... helemaal goed!!!!( en de catering was ook tof!). En... je neemt er wat van mee want de 'problemen en conflicten' zijn van alle tijden.

Janse
02/10/2012
Geweldige zondag

Wij waren met vier vriendinnen. Wij hebben allen geweldig genoten van het spel, decor, kostuums, Griekse mythologie. Het was een zondag met een goud randje. Hopelijk tot de volgende marathon voorstelling. Ik heb ze tot nu toe allemaal gezien en steeds genoten, maar Herakles was wel heel bijzonder. Bedankt!

karin en joop lasseur
02/10/2012
(half)Goddelijk

Een etmaal toneel zonder een moment van verveling, een prestatie van olympisch formaat!

Stephan en A.
02/10/2012
Bijzonder

Wat bijzonder om op die manier de dag met elkaar door te brengen. Compliment voor spel, decor, intensiteit! Het werkt allemaal nog door...

Isabel van Boetzelaer
02/10/2012
Heerlijke dag

We hebben genoten van een fijne dag, even helemaal in een hele andere wereld. Prachtig spel, veel humor en een perfect in elkaar passende combi van decors, kostuums en rollen. We hopen dat De Appel nog veel van dit soort voorstellingen maakt! Eten en informele sfeer dragen bij aan een geweldige ervaring! Dank!

Rineke Trompert-Jansen ACM
02/10/2012
Geweldig

Het was een geweldige ervaring. Prachtig spel, schitterende kostuums en aankleding, origineel gebruik van decor. En boeiende teksten, waarin de humor niet ontbrak. Het was een feest om dit weer mee te maken. Ook de organisatie rond de maaltijden liep gesmeerd. Veel complimenten aan dit fantastische toneelgezelschap. We hebben genoten.

Lara Diamand
02/10/2012
Fantastisch!

Herakles was fantastisch! Ik heb de drie grote Griekse mythes van jullie hand gezien en elke keer is het feest. Grote bewondering voor de acteurs die de 9 toneelstukken ogenschijnlijk moeiteloos doorspelen. Wat een concentratie! We raden het iedereen aan!!

Hendrik Verschuur
02/10/2012
Top dag

Het was weer een topdag. Geen moment verveeld. Briljante mis en scène. Opnieuw een echte aanrader. Dank voor deze mooie ervaring!

Amber en Inge
30/09/2012
Fantastisch

Wij hebben genoten. Het toneelspel was zo goed dat jullie zelfs mijn tienjarige (!) dochter tot en met de laatste akte met rode konen op het puntje van haar stoel hebben weten te boeien. Super! Echt een aanrader.

Nicolien en Nico Spaaks + 8 anderen
Zeer genoten!

Beste dames en heren, We hebben allemaal zéér genoten van het prachtige, feestelijke, mooie, vrolijke, ontroerende toneelspel! De prachtkostuums, de muziek, de indrukwekkende decors, de zang... onvergetelijk!! Maar ook van het eten en drinken en vòòral van de hartelijke, gastvrije, bijzondere sfeer bij jullie! Heel veel dank, we praten er nog lang over na! Waren al vele malen bij jullie te gast! Wie weet komt er weer een Marathon? Veel succes, hartelijke groeten uit Almelo

Thea Rijken
Ontzaglijk genoten!

Graag wil ik langs deze weg zeggen dat we, met ons groepje van 8 personen, ontzaglijk genoten hebben van de voorstelling Herakles. Wat een prachtig toneelspel, wat een vondsten, wat een mooie aankleding. Ook het eten was prima en goed verzorgd. Verder wil ik jullie een compliment geven voor de zorgvuldige informatie die we per email ontvangen. En gefeliciteerd met de Toneel Publieksprijs. Hopelijk volgen er meer prijzen.
Allerhartelijkste groeten voor de hele toneelgroep, en nog veel bezoekers toegewenst!

mieke kemmers en hans punt
28/09/2012
Superbe!!!

Al woon je in Wallonië, je blijf Appelvriend.Wij verheugden ons dus enorm om Herakles te gaan zien. Het was dan ook een verrukkelijke dag. Het was een geweldige voorstelling, helemaal op zijn Appels, het Griekse drama vertolkt op een zeer originele manier, prachtige belichtingen, mooie vertolking van rollen,d e lange zit was dan ook helemaal geen lange zit omdat je ogen en oren tekort kwam en je zeer geboeid bleef. Het eten was heerlijk en ook de verzorging daarvan was zeer goed. Voor ons was er een klein minpuntje, soms was de tekst wat moeilijk te verstaan, onze oren zijn goed maar we hadden de indruk dat er wat achtergrondgeluiden uit de speakers kwam, maar dat was het enige. Chapeau voor deze voorstelling en... DE APPEL MOET BLIJVEN!!!!!

Daphne van Os
27/09/2012
Herakles

Wij zijn met school (Mollerlyceum) naar de theatervoorstelling gegaan en ik moet zeggen dat dat me erg bevallen is, de acteurs wisten het verhaal goed te brengen en er was een goede sfeer, al was het wel redelijk koud in het theater. Er waren maar een paar acteurs maar doordat ze steeds anders opgemaakt waren en andere pruiken ophadden was het duidelijk wanneer een acteur een ander karakter speelde. De acteurs speelde het heel realistisch, vooral in de beginscène waar Herakles net waanzinnig is geworden en zijn neef dat moet vertellen was het acteer werk heel goed. Wel vond ik dat er iets te veel pauzes waren; 4 pauzes hadden naar mijn mening wel volstaan. Hoewel het natuurlijk voor de spelers en de decorbouwers wel fijn is om meerdere pauzes te hebben. De voorstelling duurde elf uur, dit was wel erg lang. Normaal gesproken ga ik eens in de zoveel maanden naar een voorstelling van twee uur, nu een voorstelling van elf uur is wel heel veel theater in één keer. Het verhaal was wel boeiend dus je bleef wel geïnteresseerd, maar het was wel heel vermoeiend op een bepaald moment, je werd lui van al dat zitten en je concentratie liep af. Ze gebruikte heel veel Griekse namen, gebeurtenissen en plaatsen in dit verhaal, dat vond ik vervelend. Het geeft misschien wel een sfeerbeeld als je ze begrijpt, maar ik kende veel van deze namen niet en dan was het eigenlijk alleen afleidend. Het decor was ontzettend mooi, ze kwamen steeds met een ander decor na de pauzes. Er stonden vaak grote pilaren op of zelfs een boot waardoor je echt een duidelijk idee hadden waar ze waren. Persoonlijk vond ik dat ze het dodenrijk van Hades mooi gemaakt hadden, de mist/rook en de skeletten gaven een heel mooi sfeerbeeld. Ook hadden ze bij de achterwand deuren die je in eerste instantie niet zag, waar dan goden uitkwamen, soms werden ze zelfs op een platform naar voren gebracht. Dat was heel onverwachts en ook heel leuk. Ook maakte ze soms een sterrenhemel van de achterwand, ook dat was heel mooi.

Anna Koch
26/09/2012
Mirakeles - Herakles

Een prachtig uitje, in het eigen theater, vlakbij het strand. Het is alsof je in een tv-serie duikt, maar deze is nu levensecht. 50 minuten kijken en dan 20 minuten bijkomen. Humor, tragedie, pathos en verdriet passeren de revue. Een heel eigen vertaling van een bijzonder verhaal. Ik heb genoten, ook namens mijn zus en haar vriend.

Natasha Castells
25/09/2012
Formidabel

Dit was mijn tweede marathon en net zoals de eerste was dit weer uitmuntend! Ik werd helemaal meegetrokken in het verhaal en ondanks de dubbelrollen die uitstekend werden geacteerd, leek het even alsof ik in het oude Griekenland was. Het decor was leuk bedacht en verrassend. Ooit heb ik zelf deze verhalen vertaald en het was leuk om het tot leven te zien komen. Maar zelfs als iemand het verhaal niet zou kennen, zou het nog te volgen zijn. Ik geef het een dikke tien!

Harry Rogge
25/09/2012
Kunst met een grote 'K'

Eén van de beste beslissingen die ik in mijn beroepsleven ooit genomen heb is toen ik in 2003, na enig aarzelen, besloot om met mijn leerlingen vanuit Geraardsbergen in Zuid-Oost-Vlaanderen naar het verre Den Haag te komen om daar de opvoering van Tantalus bij te wonen. Bij de Odysseus en Herakles hoefde ik niet eens na te denken of we zouden komen of niet: het zou doodzonde zijn om dit te missen. Ook nu weer hebben we genoten van een schitterende, onvergetelijke dag. Mijn collega's en mijn 9 leerlingen uit de Grieks-Latijnse klas waren allen super-enthousiast en diep onder de indruk van jullie prestatie. Prachtige, doorleefde en indrukwekkende acteersprestaties, inventief decor, gepaste 'soundtrack',...: ook nu weer (en dit voor de 4de keer) beleefden we een magische dag. Aan allen die nog twijfelen om te komen: niet doen, direct tickets bestellen en gaan! Het zou onvergeeflijk zijn om dit te missen. Trouwens: wat jullie realiseren en de indruk die jullie nalaten op jonge mensen is fenomenaal én broodnodig in deze barre tijden waarin de wetten van 'de markt' en de kille begrotingscijfers regeren en een culturele ravage veroorzaken. Hou het hoofd boven water! En als jullie nog een klassieke theatermarathon opvoeren, dan zullen we zonder aarzelen opnieuw van de partij zijn.

Egbert Groenendijk
24/09/2012
Less is more

Een belevenis, die Herakles-maraton: geweldig inventieve decorwand, prachtige kostuums, mooie effecten. Vaak goed gespeeld, gelukkig; soms wat minder goed verstaanbaar. Maar wat is het veel! Na de delen drie en vier dachten wij aan voortijdig afhaken. Hebben we niet gedaan, want het trok weer aan. Wat een hoop verhaal en waarom soms zo afgeraffeld veel tekst; de hele Griekse mythologie vliegt voorbij - moet dat? Waarom niet wat beter gedoseerd, waarom niet ingezoomd op een beperkter aantal interessante onderdelen. Snijden en schrappen, tot er zes delen overblijven die echt boeien! Less is more is hier echt van toepassing.

Lisa
24/09/2012
Ontzettend genoten!!

Ik ben ontzettend blij dat we met school hier heen zijn gegaan. Vooraf was ik een beetje bang dat het niet mijn smaak zou zijn qua toneel en dat ik er dan de hele dag zou zitten maar daarover had ik me geen zorgen hoeven maken. Vanaf het begin tot het einde geweldig!!

Joke Tupan
24/09/2012
Niet te lang

Beste Appelmensen, het was fantastisch en ondanks mijn angst dat mijn leeftijd bij deze lange voorstelling mij parten zou spelen heb ik genoten tot het eind. Misschien toch een idee om weer kortere voorstellingen in te voeren, omdat ik van leeftijdgenoten hoor dat een hele dag veel vergt. De 'Opera' na de pauze maakte iedereen weer wakker! Subliem. Ik hoop nog vaak te komen. Wel miste ik de extra's die er bij Tuin van Holland waren te bewonderen tijdens de pauzes.

Benna Harry
24/09/2012
Geweldig

Dank aan alle spelers en alle andere betrokkenen die de voorstelling van Herakles tot een prachtige uitvoering hebben gemaakt! De uren vlogen voorbij. Hulde voor alles (decors!) en iedereen en zeker ook voor de schitterende muzikale gedeeltes. We hebben genoten, dank voor de heerlijke dag die we hadden en complimenten ook voor de perfecte organisatie. Houd goede moed en blijf bestaan!!

ysbrand
24/09/2012
Waardering en beloning

Herakles, een werkelijk fantastische belevenis. Maar begrepen dat hengelen naar (betaalde) Appelvriendschap niet helemaal. Een kaartje voor 9(!) prachtige voorstellingen kostte 65 euro. We zouden het heel goed begrepen hebben als de prijs 50% hoger zou zijn geweest (= de prijs voor een kaartje voor een opera in het muziektheater in Amsterdam) Suggestie: prijs uw waar met veel zelfvertrouwen in evenwicht met wat u met veel talent en inzet biedt.

Marten Koen
24/09/2012
Veel stof om over na te denken

Prachtig om voortdurend de top van de Olympos op en af te klauteren. Goden en menselijke schepsels bezitten samen alle denkbare menselijke trekjes. De herrie die goden op aarde veroorzaken is sinds Zeus niet veranderd. Appel, ga zo door.

Tommie Hendriks
24/09/2012
Ontzagwekkend Theater

Dit was, na Tantalus, mijn tweede Appelmarathon. INDRUKWEKKEND. Adembenemend - de sfeer; fabuleus - de kostuums; vermakelijk - de Zeus-Hera ruzies; verrassend - de 17de eeuwse opera; ingenieus - de decors; prachtig - de muziek; schitterend - het licht. Acteur-regisseur-tekstschrijver Aus Greidanus is een duivelskunstenaar. De witte Zeus is mijn favoriet.

Hetty van Koutrik
23/09/2012
Nog maar een paar weken Herakles, ga nu het nog kan!!

Ja, wat valt er nog te zeggen na alle positieve reacties? Dat ook wij hebben genoten van het spel, de kostuums, het decor, de verhalen, het eten? Ja, dat hebben we. Het was onze vierde Appelmarathon en we hopen van ganser harte, dat De Appel door kan gaan en ons in de toekomst nog veel moois (mag nog best een marathonnetje bij) zal voorschotelen. Heel veel dank aan iedereen en tot eind oktober, dan komen we nog een keer genieten. Hetty en Dennis

Ellie Kruitbosch
22/09/2012
Super theaterdag!

Boeiend spel, verrassend decor, de diverse kostuums, de benadering en behandeling van de vele goden verdienen alle lof en hulde! Zo'n theaterdag blijft nog heel lang op je netvlies en in je herinnering. Alle Appelmensen heel veel dank. Ook dank aan de catering en de bediening. De dag was af.

Lisa
19/09/2012
Een scholier over de voorstelling

De voorstelling begon met de proloog/Alkmene. Het stuk begon eigenlijk met het vertellen van het einde. Het maakte het leuk, omdat je wilde weten wat er tussenin allemaal gebeurd was. Bij deel één werd ik al gelijk enthousiast. Hierin werd duidelijk dat het geen saai Grieks ouderwets theaterstuk zou worden. Het was eigenlijk heel erg modern qua taal en decor gebruik. Het decor bestond uit een grote muur waar deuren van open konden gaan met daaruit een uitschuifbare band. Hierdoor bleef de spreker niet binnen, maar kwam dichterbij het publiek. Het decor was echt geniaal! Er kon vanuit zoveel manieren gebruik van worden gemaakt. Ze waren ook niet beschaamd in hun spreken, wat het een stuk leuker maakte. Ik vond de kleding ook echt mooi passen, vooral bij koning Eurystheus. Deze gekke paarse koning zal iedereen niet snel vergeten. Ook de rest van het toneelstuk is op een originele en goeie manier in elkaar gezet. Het is een echte aanrader, het lijkt lang maar het vliegt voorbij! Top! Ook lekker eten erbij hihi.

Jeannette van Uffelen
18/09/2012
Een heerlijke dag

Het is al bijna een week geleden, maar ik ben nog onder de indruk. Ik blader nog door de glossy en het programma en mijmer nog na. Wat een dag! Wat een voorstelling! Een mooi tempo gedurende de hele marathon. En ieder zo fris spelend tot aan het eind van de dag. Knap hoor. Dat kan alleen als je er zelf van geniet. Na iedere pauze was ik weer benieuwd. De decors waren prachtig, evenals de kleding. Veel humor in de uitspraak, de taal, de woordkeuze en in de aankleding. En (redelijk thuis zijnde in het nieuw Grieks) mijn complimenten voor de zang in 'Nike'. Dit ontroerde mij zeer en de uitspraak was mooi. De zang en muziek waren ook in 'Eunomos' verrassend. Dank jullie wel!

Advait van Hulzen
17/09/2012
Zeer de moeite waard

Wat een fantastische voorstelling. geen seconde verslapte mijn aandacht, het bleef altijd spannend. Buitengewoon prettig speelritme ook met telkens na een klein uur luchten. Wat een mooie afwisseling in toon, stijl, van heel verstild en tragisch tot overdonderend en ook komisch. En wat is er goed nagedacht over de grote thema's, en hoe die naar theater te vertalen. Een en al lof en veel dank!

Yolanda Smits
17/09/2012
Verheug u, wij hebben gewonnen!

De geschiedenis van 'de Marathon' vemeldt een overwinning van de Atheners op de Perzen met bovengenoemde woorden. Laten we mét jullie hopen dat De Appel nog, tot in lengte van dagen net zulke prachtige, boeiende voorstellingen mag maken als Herakles (en vele voorstellingen hiervoor). Daarom roep ik iedereen die De Appel een warm hart toedraagt op, hen te steunen door op z'n minst vriend te worden. De Appel móet overleven. Met z'n allen kunnen wij deze overwinning realiseren en alleen dan kunnen wij ons verheugen op wéér een fantastische voorstelling.

Marian Dijkhuizen-van Rhijn
17/09/2012
Nagenieten van een grandioze dag

Voor de tweede maal Herakles gezien en opnieuw onder de indruk van alle spelers, die stuk voor stuk geweldig presteren en bijzonder goed op elkaar zijn ingespeeld. Wat een positieve energie laten zij vrijkomen. Onvermoeibaar schakelen zij van de ene naar de andere rol. Ik bleef geboeid zitten kijken van het eerste tot het negende deel. Wat doet een mens zichzelf tekort als je deze voorstelling mist. Een unieke ervaring.

Vera Baumans
Van harte gefeliciteerd!!!!

Van harte gefeliciteerd!!!! Zeer verdiend, want het is een fantastische voorstelling, wij hebben genoten!!!! Hoop dat dit succes helpt bij het verkrijgen van subsidie....

J.W.Smith
17/09/2012
Herakles

Een geweldige dag gehad, maar toch ook wel met een dip vanwege de enorme lengte én de herseninspanning: het is ook niet gering wat je voor de kiezen krijgt. Alles tot in de puntjes verzorgd, ook de maaltijden waren uitstekend. Bewondering dat jullie dat met zo weinig mensen zo'n groots spektakel voor het voetlicht kunnen brengen. En dan moet hierop beknibbeld worden...... Sommige gezelschappen worden niet eens gewogen, verslinden geld bij het leven, geven miljoenen uit voor een productie van 6 dagen en beginnen dan ongehinderd aan een nieuw avontuur. Zie hiervoor b.v. de STOPERA in Amsterdam. Ben benieuwd naar jullie volgende stukken, maar het mag toch wel wat korter zijn. Veel voldoening gewenst, mede namens naaste toneelvrienden.

Saskia Beverloo
17/09/2012
Van harte aanbevolen!

Gisteren naar de marathon-voorstelling Herakles geweest: 8.15 u de deur uit, 00.15 u weer thuis. Maar we hebben de marathon volbracht en nu veel meer inzicht in het Griekse goden leven; het zijn ook net mensen..... In plaats van een jaar lang op school Griekse taal en cultuur volgen, voldoet deze voorstelling prima. Wie er nog een zaterdag of zondag beschikbaar heeft: van harte aanbevolen!

Arthur Tutein Nolthenius
14/09/2012
Geen schaamte

Na afloop van deze schitterende voorstelling nam Aus nog even het woord, met enige gene, om aandacht te vragen voor de toekomst van De Appel. Daar hoef je je niet voor te schamen, dat zouden anderen moeten doen. Zij die besloten hebben de subsidie niet meer toe te kennen. Onder het motto 'kwaliteit verkoopt zichzelf' roep ik een ieder op om op zijn minst vriend van De Appel te worden en te bewijzen dat de echte liefhebbers zich niet laten kisten. Succes!

Anja
14/09/2012
Wakkere woensdag

Zeer genoten van Herakles met een aantal vrienden die - net als ik - bang waren in slaap te vallen bij zo'n marathon. Nu kan ik iedereen met dezelfde twijfels vol overtuiging aanraden te gaan: topvoorstelling, vliegt voorbij, zo afwisselend, zó oogstrelend, zó geestig, zó goed getimed en gespeeld dat je glashelder kunt zitten genieten!

Gabriël
11/09/2012
Herakles

Beste Herakles spelers,

Mijn vrouw en ik waren aan een stuk door geboeid door jullie schitterende en perfecte voorstelling. Chapeau! Alleen was niet alles goed te verstaan. Groetjes, Gabriël

Antoon Wever
11/09/2012
Fantastisch!

Fantastisch, de Toneel Publieksprijs 2012! Dit is wel het allerbeste antwoord op de jammerlijke beslissing van de politiek om juist op Toneelgroep De Appel te bezuinigen. De marathonvoorstellingen werken verslavend: Tantalus; overdonderend nieuw, terecht bekroond! Odysseus; meeslepend epos, Tuin van Holland; vrolijke spiegel (de pannenlikker!), en nu HERAKLES; fascinerend! Wat ik ook in hoge mate waardeer is de wijze waarop alle voorwerk en studie op internet is gepubliceerd. Het biedt de mogelijkheid je even 'in te lezen' en sluimerende kennis weer op te halen. Succes met de voorbereiding van Volle Maan!

Hans Pot
10/09/2012
Weer een wonder

Alle Appelmarathons heb ik bijgewoond en Herakles heb ik twee keer gezien. Het verbaast mij steeds weer hoe de spelers voor zo'n lange voorstelling de aandacht weten vast te houden en het publiek tot toppunt van concentratie weten te brengen. De wijze waarop de klassieke stof wordt behandeld dwingt ook grote bewondering af. Ik hoop nog vele marathons van De Appel mee te kunnen maken (overheid doe niet aan kapitaalvernietiging) en het wonder steeds weer te mogen beleven. Deze tijd kent toch al zo weinig wonderen.

Wilma Bemer
10/09/2012
Voor jong en oud geweldig!

Afgelopen zaterdag ben ik met mijn 14 jarige dochter naar Herakles geweest. Zij is dol op de Griekse mythologie en heeft mij dus eigenlijk meegenomen. Het was geweldig! Zij vond het enorm mooi, leuk, indrukwekkend om Herakles bij te mogen wonen. Voor mij, die echt niet veel van de Griekse Goden wist, was het perfect te volgen. De Goden en personen werden goed geïntroduceerd. Met elkaar aan tafel eten was ook gezellig. Met totaal vreemden ervaringen uitwisselen gewoon leuk. Een aanrader voor jong en oud!

Marion Schippers
10/09/2012
Weer ongelooflijk boeiend

11-09-2012 Iedere keer weer uit Zutphen naar Scheveningen voor een marathon voorstelling en NOOIT teleurgesteld. Ook gisteren geboeid gekeken en geluisterd; genoten! De Appel gevolgd van ontstaan tot nu toe. Eerst vanuit Voorburg en sind 13 jaar vanuit Zutphen. DE APPEL mag niet weg!! Gaat het zien en geef het door. Veel succes verder.

John Reinhard
10/09/2012
Genieten

Gisteren Heracles gezien en het was voorbij voor dat ik het wist. Het ging mij veels te snel. Buiten was het prachtige weer, mogelijk de laatste zomerse dag van het jaar, maar binnen in het theater gebeurde iets prachtigs. Het kon me niets schelen dat ik niet op het strand lag. Heracles was een beleving. Wat een fantastische marathon voorstelling. Wat een prestatie. Tekst, toneelbeeld, de afwisselingen, noem maar op. Alles klopte. Ik werd ondergedompeld in een prachtige theater beleving die meer dan terecht de Publieksprijs heeft gekregen. Je moet er toch niet aan denken dat De Appel er niet meer zal zijn. Het binnen komen in het theater is al een genot. Hier zijn zoveel prachtige voorstellingen gemaakt. Hier ligt zoveel ervaring, vernieuwing. Je voelt het gewoon als je het gebouw binnen komt. En de tocht is nog lang niet teneinde. Wederom nieuwe acteurs gezien die de creatieve fakkel flink laten branden, samen met de oudere garde. Kortom, dit theater bruist en moet blijven. Het is uniek in Nederland. Dit zet je toch niet zomaar bij de vuilisbak! Welke barbaar verzint nu zo iets? Ik zal mijn omgeving mobiliceren dat ze deze voorstelling moeten zien. En Appelvriend moeten worden.

Harriet Dierx
Zeer de moeite waard!

Langs deze weg wil ik jullie gezelschap laten weten dat wij heel erg genoten hebben van de voorstelling Herakles die we verleden week woensdag met onze leerlingen hebben bezocht. De eerste les na de woensdag hebben we helemaal besteed om de verschillende delen van de marathon te evalueren en te bespreken. Het was een hele lange dag (we waren onderweg van 8.28 tot 01.00 uur) maar het was zeer de moeite waard en de leerlingen zullen deze dag niet snel vergeten.

Nico Oudt
21/08/2012
Herakles een goddelijke krachttoer van De Appel

Voor het eerst een marathonvoorstelling gezien van 'De Appel'. Wat een krachtige voorstelling en met zoveel passie en zichtbare vreugde gespeeld. We kijken alweer uit naar de 'Volle Maan' voor een nieuwe reis door de wereld. Ben benieuwd of De Appel ook de reis van Alexander de Grote nog gaat vertolken. Vast ook veel te zien!!

Bert Ruitenbeek
09/08/2012
Vrienden van De Appel

Vrienden van De Appel zijn echte vrienden; 5000 maal ca. 108 euro; echte vrienden helpen!

Resi Kersten
02/08/2012
Geweldig

Fantastische voorstelling . geen seconde te lang. Hoe goed moet een theatergroep zijn om wel subsidie te krijgen? Het is een grof schandaal. Vernietiging van toneelcultuur.

Ton Janssens
18/07/2012
Geweldig

Wij zijn zondag 3 juni naar de voorstelling geweest. Voor de eerste maal een marathon bijgewoond. Fantastisch! Prachtige decors en heel mooi spel. Van tijd tot tijd had ik het gevoeld dat ik onderdeel van het verhaal was. Alle lof dus, voor zowel de formule als voor deze uitvoering.

paul hendrickx
05/07/2012
Geweldig

Dit was de derde marathonvoorstelling die we van De Appel hebben gezien en opnieuw hebben jullie ons een geweldige dag bezorgd. Ook al lijken de Griekse drama's veel op elkaar, toch zijn jullie elke weer in staat om een en ander op een verrassende manier te presenteren. Ook de logistiek was om door een ringetje te halen, inclusief lunch en diner.

Luc Parijs
Enorm genoten!

Ik heb enorm ervan genoten! Wat speelden de acteurs (m/v) hun rollen geweldig, op een haar na levensecht!
Bij een bepaalde scène (die tussen de 2 zussen) schoot mijn gemoed zo vol, dat ik bijna tranen moest wegvegen van mijn wangen! Een prachtige scène! Ook het bezoek aan de onderwereld vond ik erg mooi! Prachtig gespeeld, maar ook mooi vormgegeven. Trouwens, dat viel me ook op: de grandioze enscenering. De toneeldecors waren prachtig uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld die omhoogstaande boot. En ook die op de grond liggende karkassen: deze droegen bij aan een erg levensechte sfeer. Wat ik ook erg goed vond was de kwaliteit van de zangkunst van de acteurs. Wat werd er mooi gezongen! Ik heb er fantastisch van genoten!

Maar dit was nog niet alles! Ook bij de lunch en het diner steeg mijn waardering torenhoog!
Ik heb namelijk last van melk-intolerantie maar hoe dit werd opgevangen door de chefkokkin en haar medewerkers was echt buiten proporties zo goed! Echt geweldig! Ik kreeg een melk-vrije lunch als ook een melk-vrij diner toebereid. Mijn dankbaarheid daarvoor kon ik alleen maar tot uitdrukking brengen door een warme handdruk, maar ik blijf ze dankbaar voor hun enorme tolerantie ten aanzien van mensen met een allergie. Heel erg bedankt!
Enfin, ik ben laaiend enthousiast over jullie toneelvoorstelling en ik wil er graag reclame voor maken.
Kan ik enkele folders toegestuurd krijgen? Uiteraard zal ik de portokosten daarvoor vergoeden (vertel me hoe ik dit moet doen?). Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite.

Anne
13/06/2012
Goede show, teleurstellend eten

De voorstelling was geweldig! Erg genoten. Helaas, ons gezelschap vond het eten, net zoals bij Odysseus waar we ook zijn geweest samen, erg teleurstellend. Bijna allemaal halfwarm en weinig variatie. En dat voor 25 euro, het is dat we verplicht waren om ook voor het eten te betalen, anders hadden we het niet gedaan en we vonden het ook niet het geld waard, zeker aangezien alle drinken ook weer los betaald moest worden.

Martje
13/06/2012
Onvergetelijk

In één woord: briljant! De Appel overtreft wederom iedere verwachting met dit fantastische spektakel!

Jacobs
12/06/2012
Herakles

Ben afgelopen zondag 10 juni naar Herakles geweest. Prachtige voorstelling, geweldig gespeeld, mooie kostuums. Vooral Geert de Jong als Hera vond ik heel bijzonder en dan samern met Aus Greidanus. Heb in geen tijden zo'n mooie voorstelling gezien.

Hans Jansen
11/06/2012
Mytische proporties

Op 10 juni de laatste seizoensvoorstelling van Herakles gezien. Zoals gebruikelijk bij De Appel was het speltechnisch en visueel weer meesterlijk. Geweldige dramaturgie en goed te doorgronden verhaal. Grote verrassing voor mij was Nadia Amin. Wat een aanwinst voor het gezelschap, wat een prachtige actrice! Een klein opbouwend puntje van kritiek: naar mate de dag vorderde werden de pauzes wat veel. Misschien was het beter geweest 2 delen aan elkaar te knopen. Aan de lengte van de voorstelling op zich lag het zeker niet!

Geert Oosterhof
11/06/2012
Wow

Een unieke theatervoorstelling, heerlijk. Geweldige acteurs, and I love Nadia Amin -X-. Die heeft een gouden toekomst. Alle lof.

Marijke
10/06/2012
Kan het alleen maar beamen!

Alles klopte aan deze voorstelling, inclusief de logistiek en het niveau van de maaltijden; alle loftuitingen kan ik alleen maar beamen: het was 11 uur onafgebroken genieten van spel, decor, licht, geluid, zang, script en regie. Een fantastische ervaring en geweldige prestatie van het gezelschap.

Elise
10/06/2012
Verpletterend!

Na een geweldige Tantalus en voor ons tegenvallende Odysseus, waren we door de goede berichten erg benieuwd naar de Herakles. En het ongelofelijke is gebeurd, we vonden hem nog beter dan Tantalus. Het is nu een dag later en we kunnen nog steeds geen afscheid nemen van het gevoel van gisteren. Wat een kracht, wat een intensiteit! Prometheus was voor ons het absolute hoogtepunt. Maar ook Eurystheus, Nike en Eunomos sprongen er uit. Eigenlijk schieten woorden te kort. Ga kijken en ervaar het zelf (Het eten was trouwens ook prima).

Carla
09/06/2012
Schitterende voorstelling

Wat nog te zeggen na al deze mooie reacties op deze schitterende voorstelling. Het was voor ons weer genieten! Applaus en heel veel complimenten. Hopen nog lang van jullie te genieten.

R.W. van den Berg
09/06/2012
Fantastische dag

Zaterdag 2 juni hebben wij met vrienden 11 uur in uw theater door gebracht. Wij hebben intens genoten van de ambiance, het stuk en natuurlijk vooral van het uitstekende spel van de acteurs. De timing , de verzorging en de lef van uw gezelschap om dit stuk zo neer te zetten is gewoon fantastisch.

Jos Gerrits
08/06/2012
Schitterend

Elf uur een toneelvoorstelling; geen moment van verslapping bij de toneelspelers (speelsters). Bij het slotapplaus zag je de spanning van hen afvallen. Een geweldige prestatie en wat schitterend vormgegeven in decor, kostuums en speelscènes. Ieder die meegewerkt heeft hartelijk dank.

G. en E. Geurten van der Hoeven
08/06/2012
Driemaal

We zijn voor de tweede keer geweest en hebben opnieuw een dag lang genoten van eerste klas toneel en veel nieuwe aspecten ontdekt. We zijn van plan nog een derde keer te komen, het beste bewijs van ons enthousiasme en onze waardering.

Bernadette Wösten
08/06/2012
Wat een prestatie!

Een klassiek thema met zoveel humor geschreven, een perfecte regie en overtuigend gespeeld. Wat een prestatie! Negen scènes, negen juweeltjes. Ieder weer een toneelstuk op zichzelf. En toch verbonden. Altijd weer de verrassingen met het decor. Een lange dag, dat wel. Maar ook weer jammer als het eenmaal afgelopen is. Elf uur toneelspelen met zoveel plezier. Wat een gezelschap! Maar dat wisten we al!

Margie
07/06/2012
Geweldig!

Op 7 april in alle vroegte met de trein vertrokken uit Groningen met bijna 80-jarige moeder om de theatermarathon Herakles bij te wonen. In Den Haag op de OV-fietsen gestapt en samen in de regen naar het Appeltheater gefietst waar wij (klein)zoon uit Delft zouden ontmoeten. Alledrie genoten van de voorstelling. Helaas de laatste scène gemist omdat we weer terug moesten naar Groningen. Misschien nog een herkansing met dochter die niet mee kon door proefwerkweek. We kijken uit naar de volgende marathon!

Fons Bleijendaal
07/06/2012
Herakles? Onvergetelijk!!!

Van 's morgens 11.00 uur tot 's avonds 10.00 uur volledig geabsorbeerd door Herakles. Ik heb elk van de 9 stukken met 100% aandacht bekeken. Wat een acteurs (pluim voor het uithoudingsvermogen), wat een mooie muziek en functionele decors. Het begon heel humoristisch tussen de Goden op de Olympus maar allengs werd het ernstiger. De Prometheus-scene vond ik schitterend. Gelukkig een "Happy End" voor de door tegenspeod geteisterde Herakles! Je moet dit gaan zien.

Merel van Erp
07/06/2012
13 jaar - hele dag genoten!

Zaterdag 2 juni 2012 al om 7.44 uur met de trein vanuit Deventer. 's Nachts om 01.30 uur weer thuis. In de tussenliggende uren, samen met mijn dochter van 13 jaar een heerlijke dag gehad bij het Appeltheater. Van begin tot einde geboeid gekeken en geluisterd naar het prachtige spel, de zang, de indrukwekkende decors en de mooie verhalen. Het was fijn om zo ondergedompeld te zijn in dit toneelstuk.

Freek Bosma
31/05/2012
Genoten

Herakles, een fantastische voorstelling. Prachtig spel. Mooie muziek met goede zangers. Schitterende kostuums, pruiken en schoenen. Het gekibbel van Zeus en Hera zo herkenbaar en amusant. Met bewondering gekeken hoe in korte tijd de grote decorstukken met name de zuilen en de boot werden verplaatst. Alles liep letterlijk op rolletjes. Geweldig. De catering verliep perfect. Kortom : Mensen gaat dit zien. Het wordt een dag genieten..

A.J.Tigges
29/05/2012
Overweldigend

Wat hebben jullie ons weer een onvergetelijke dag bezorgd. Een topprestatie. Knap, inventief, meeslepend (gold niet voor alle delen). Ook de verzorging er om heen was prima, alleen moeten jullie eens andere koffiemachines aanschaffen, maar dit terzijde. Wij hadden ons al enorm op de voorstelling verheugd; het vloog voorbij en het stemt ons zelfs wat melancholiek dat het alweer voorbij is. Maken we de volgende marathon voorstelling nog mee? Hartelijke groet, Wil en Lex Tigges

Iris Smulders
29/05/2012
11 uur lang geen seconde verveeld

Afgelopen zaterdag ben ik met een vriendin die nog nooit De Appel bezocht had naar Herakles geweest. Het was een geweldige dag! Ondanks de warmte (respect voor de spelers in die warme kostuums!) hebben we genoten. Verwonderd hebben we ons over het feit dat over alles nagedacht was. De kostuums, het innovative decor, de prachtige pruiken, de grime en zelfs de schoenen, hoeden etc. Alles was perfect op het personage afgestemd. De stukken waren allemaal anders van opzet maar allemaal even boeiend. Elf uur toneel en geen seconde saai! Echt knap. Mijn vriendin is nu ook fan. Bedankt voor deze dag. En tot de volgende keer.

alide cornelissen-prummel
29/05/2012
Trouwdag

Toen we in Den Haag woonden waren we Appelvrienden. We hebben veel knappe creatieve artistieke toneelbewerkingen mogen meebeleven. Bij de Appel voel ik namelijk een verbondenheid tussen acteurs (kunstenaars!) en het publiek! Op onze trouwdag zaten we, na koffie en heerlijke worteltaart, vooraan en gingen op in de Griekse goden/mensenwereld. Het werd ons als het ware op een gouden godenschalen voorgeschoteld! Het werd voor mij 'tijdloos'...Wanneer een deel voorbij was kwam ik in het heden, verlangend naar... terug in de mythe... Herinnering aan prachtige decors, acteurs in kleding die 'paste in eenheid of juist contrast!, de verhaallijn, zang en stemgeluid blijft lang in mij nablinken en klinken! Dank!!!!!! Ik wens jullie een mooie zomer en daarna...weer veel bruisende ideeën die jullie tot 'waarheid' weten te maken voor 'ons' als publiek.

Hans de Hoog
28/05/2012
Zeldzaam niveau

Zondag 27 mei Herakles gezien: eindelijk! Buiten prachtig weer, binnen een voorstelling om nooit te vergeten. Op hetzelfde zeldzame niveau als Tantalus en Odysseus, die ik gelukkig ook heb gezien. Alles klopt in deze theatermarathon: tekst en regie, het acteren, de decors, de kostuums, de sfeer, het eten, etc. Een fantastisch avontuur over alle oermenselijke themata waar je door de acteurs ingezogen wordt. Humor ook, om af en toe de zwaarte van alle verhalen over Griekse helden en goden te verlichten. Veel dank en alle lof aan het Appelgezelschap! Iedereen moet deze voorstelling gaan zien: het kan nog de komende maanden! Hans de Hoog Voorzitter Nederlands Uitburo

Renatus
28/05/2012
Ernstig goed

Zaterdag jongstleden genoten. Een mooie herinnering rijker.

michiel
27/05/2012
Super

Het was een onvergetelijke dag die spijtig genoeg voorbij vloog! Onze complimenten aan De Appel.

P. van Nispen
27/05/2012
Herakles

Wij hebben genoten van een fantastische voorstelling. Het is puur genieten om een hele dag ondergedompeld te zijn in dit spektakel. Inhoudelijk zat het goed in elkaar. Om de ingewikkelde wereld van de goden inzichtelijk te krijgen is een knap stuk werk verricht. Het smaakt naar meer. Veel dank!

Maarten de Vletter
25/05/2012
Een verjaardag voor de eeuwigheid

Zondag 20 mei 2012 werd mijn zestigste verjaardag door De Appel in de eeuwigheid gebeiteld. In het gezelschap van mijn liefste vriendin, mijn beide dochters en hun vriendjes hebben we gegeten en gedronken, met goden aan tafel gezeten, hen zien worstelen met hun eeuwigheid en meegeleefd met sterflijke mensen die aan die sterfelijkheid trachten te ontsnappen met heldendaden. Hun lot blijft onbegrepen maar het wordt gedragen tot het, roemloos of roemvolle, maar altijd bittere, einde.
Het drama was adembenemend. Een hoogtepunt in de ontmoeting van Herakles, Prometheus en Zeus. De Titaan die de mens heeft gemaakt en hem verder wil helpen, wordt daarvoor zwaar gestraft, gemarteld door de - voor zijn macht vrezende?- god. Hij verheugt zich in de vragen die Herakles stelt aan die god, die ook zijn vader is. Maar de vrijheid die Herakles voor de Titaan opeist bij Zeus, die wijst hij af... Hij kent zijn plaats, een mens is hij niet. Zó aangrijpend in beeld gebracht, onvergetelijk! Dank voor deze mand vol glanzende Appels!

Miriam
24/05/2012
Genoten!

Alweer een heerlijke dag beleefd in het Appeltheater afdgelopen zaterdag. Het welverdiende langdurige applaus na afloop voor spelers, licht en geluid, geldt wat mij betreft ook voor kostuums en grime. Ook de maaltijden waren weer heerlijk. Op naar Troje dus!

irene en onno onnes
24/05/2012
Herakles

Wat een geweldige voorstelling en een onvergetelijke dag. Het spel, decors, muziek (geweldig Saskia) was weer toptheater. Wat een prestatie van de acteurs, zoveel verschillende rollen en steeds weer raak getypeerd. Prima catering. Appel, ga zo door!!! Wij komen in september beslist nog een keer.

Peter van der Geest
24/05/2012
Geweldig!

Prachtige voorstelling, sterk spel, verrassend en functioneel decor!

Anneke Hogeweg
23/05/2012
Adembenemend

Wat een in alle opzichten schitterende ervaring was deze nieuw marathon van De Appel weer (wij hebben alle marathons gezien tot nu toe). Vanaf de middelbare school al groot fan van de Griekse mythologie (heerlijk om te beleven hoe dicht die godenwereld bij ons mensen staat) is het een feest die prachtige verhalen zo speels, maar ook met verdieping te zien uitgebeeld. Goede variatie wat de verschillende scènes betreft en alle aspecten (spel, decor, kostuums, muziek en belichting) schoven in elkaar tot een volmaakte toneel gebeurtenis. Heel veel dank!

w.crouwel-le grand
23/05/2012
Met kleindochters naar Herakles

Indertijd ging ik met mijn oudste kleindochter naar Tantalus. Een groot scuces! Deze voorstelling was, zo mogelijk, nog boeiender. Het enige zwakke punt vonden wij de lengte van deel 4, maar misschien waren we toen wat slaperig door de lunch. De dag vloog om! Is dit al weer het slot? Complimenten voor zowel de variatie in de onderdelen als in spanning en humor.

Sjaak Buyssen
23/05/2012
Herakles

Genoten van de diverse voorstellingen rond Herakles. De muzikale inbreng maakte het geheel af met een soort luchtig toetje voor de epiloog. De gezongen koren klonken ook toonvast. Een bijzondere woord van dank voor het cateringbedrijf. Wij vonden de lunch heerlijk en het diner was op zijn Bommeliaans 'een eenvoudige doch voedzame maaltijd'. We komen graag terug voor een derde toneelmaraton. Wordt allen Appelvriend!

karel van koppen
23/05/2012
Geniet nog alle dagen na

Oh, vandaag spelen ze weer Herakles. Hoe laat is het nu? Even kijken welke scène ze doen. Oh, die. Ah dat was geweldig. Ogen dicht. Alles weer in mijn hoofd terugzien. Alleen het decor al. Dat begon met en toen en daarna... En die kostuums. Speelse tekst. Uitgekiende belichting. Rake achtergrondmuziek en -geluiden... Dan moet nu ongeveer.. Of: Dan zitten ze nu aan de lunch c.q. diner. Zouden ze ook zo lekker eten met zulke gezellige tafelgenoten... Nog eens door het boekje bladeren. Opnieuw aangenaam verrast door de begeleidende teksten. Volgens mij was het Herakles nooit gelukt de opdracht uit te voeren een theaterproductie te maken die maar enigszins in de buurt komt van deze.

Liesbeth Thomassen
22/05/2012
Geweldig!

Graag sluit ik me aan bij de eerdere reacties, ik vond het een 'event' van belang, een geweldige ervaring! En behalve goed en mooi, vond ik het ook intiem en gezellig, de acteurs werden ons zo vertrouwd, en ook onze buren en tafelgenoten. Bedankt voor de goede smaak en grote inzet!

Marcel Tielemans
22/05/2012
Topvoorstelling!

Bedankt voor deze fantastische productie. Alles klopte: decor, muziek, kostuums, acteurs en spel. Goed voor mijn algemene ontwikkeling ook, als eenvoudig HBS-er. We hebben genoten!

Theo de Vos
22/05/2012
Herakles

Een dag genoten van uitstekend toneel in een schitterde regie. Tot het eind toe in volle aandacht gebleven. Complimenten voor de acteurs!!!

M.B.E.Rietveldt en D.B.Rietveldt
22/05/2012
Hulde, hulde!!

Jullie hebben ons met jullie allen afgelopen zondag 20 mei 2012 een onvergetelijke dag bezorgd!! Hulde aan alle Appel-medewerkers. Heel veel dank!! Marja en Boudewijn Rietveldt

Roel den Dulk en Fred van der Zwet
22/05/2012
Held, dader en slachtoffer: De Appel laat alle aspecten van Herakles zien en beleven!

Wat een bijzondere vorm om je met al die kanten van Herakles te kunnen verbinden. Serieus, krachtig, humorvol, inspirerend, ontroerend, speels en informatief. We genoten van de schitterende vormgeving (wat laten jullie toch zien dat theatermaken heel veel meer is dan alleen acteren!), de geweldige regie met al die vondsten, de verrassende decors, het grootse spel, de prachtige muziek (met dank aan Saskia!), de kleurrijke en mooi gemaakte kostuums, de schmink en de altijd goed passende pruiken, de vaart in het geheel, de lichteffecten, de organisatie, maar ook het eten in de pauzes en de lieve dames in de Theaterwinkel, de momenten waarop we even wegdutten maar die nooit lang duurden door de verrassingen op het podium die ons wakker schudden, de jaren vijftig-jurken afgewisseld door zonnekoning-taferelen, de bewerking van de verhalen, de mogelijkheid om in de pauzes buiten frisse lucht te krijgen en verder al die dingen die we nu vergeten op te noemen. Het was toptheater en totaaltheater van de bovenste plank. In de jaren 80 was Faust I en II de eerste kennismaking met de marathons van De Appel. Herakles zal wat ons betreft zeker niet de laatste zijn.

Familie van Beijnen (3 personen)
22/05/2012
Indrukwekkend, adembenemend, oog- en oorstrelend!

Onze trouwdag (45 jaar) vierden we op 19 mei met een bezoek aan Herakles! En vieren was het zeker. Feest der herkenning! En niet te vergeten die verwijzing naar de Renaissance! Prachtmuziek! Waarvoor de Argonautenliederen overigens niet onder deden. Heel veel dank.

Nico Zimmerman
22/05/2012
Genoten!

Eergisteren, zondag 20 mei, bezochten wij met onze 'gymnasiale' kleindochters van respectievelijk 16, 14 en 14 jaar uw voorstelling Herakles. Wij waren zeer onder de indruk. We zagen enigszins tegen de lange zit op, maar de fantastische uitvoering door de acteurs (wat een lappen tekst!), de prachtige kostuums, de bijzondere decors en de tussenliggende vertreedtijd maakten, dat de dag eigenlijk nog te snel voorbij was. Onze kleindochters zullen een volgende marathon weer heel graag meegaan!

j g m jansen
22/05/2012
Herakles

FANTASTISCH. ONDANKS DE TOCH WEL LANGE ZIT EN MET GEBROKEN SCHOUDER HEB IK ME GEEN MOMENT VERVEELD. HET BLEEF GOED TOT HET EINDE. HUMOR EN GEWELDIGE, VEELZIJDIGE TONEELGROEP. GA ZO DOOR; IK KOM WEL!!!!!

Marc van der Made
22/05/2012
Genoten ...

Na Tantalus, Geschiedenis der Lage Landen... of zo iets (titel vergeten) en Odysseus nu weer 'ademloos' genoten van Herakles en al helemaal klaar voor Troje(?). Wij kunnen niet wachten! Marc en Gerda (Berg en Dal).

Heleen en Anneke
22/05/2012
Het was top!

Wij bezochten op 20 mei jl. de voorstelling en hebben van het begin tot het einde genoten. Voor mij was het de 3e marathon, dus ik kan zeggen dat Herakles in geen enkel opzicht onder deed voor de twee vorigen. Voor Anneke was het de eerste keer bij De Appel, maar ook zij heeft vaker een marathon bijgewoond. Alles was top: de acteurs, de verhalen, de muziek, de kostuums, de decors, het eten en de slimme blauwe muntjes. Tot de volgende marathon dus!

Nelleke mineur
22/05/2012
Zintuiglijk genot

Wat heb ik genoten. Alle zintuigen worden bedient. Prachtige kostuums, kleurschakeringen, met verbazing het verwisselen van de decors bekeken. Hoe krijg je in vredesnaam een boot ondersteboven, De Appel lukt dat als altijd weer. En wat werd ik meegezogen in al die verhalen door weergaloos spel van de acteurs. Vooral feeks Hera... een feest van herkenning in al die karakters waaraan ik me kon spiegelen. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat het een lange zit was. De pauzes geven voldoende ruimte om te bewegen en even naar buiten te gaan. En het eten was weer overheerlijk. Niets dan lof voor deze prachtvolle voorstelling.

TOITA hENRY
22/05/2012
Herakles

Fantastisch toneelspel, decor, kostuums, absoluut in de stijl van De Appel, waar we al vanaf 1980 fan van zijn. Ook de jongste zoon bezocht de voorstelling met zijn school (Coornhert Gymnasium Gouda). Enige aantekening ter overweging: ondanks de pauzes met Griekse hapjes en drankjes vonden wij het erg lang, Odysseus was met zijn 8 uur een betere verdeling van energie en concentratie. Succes voor alle spelers de rest van het Herakles-seizoen!

Debora Goedewaagen
21/05/2012
Feestje...

...en een kadootje. Je mag erbij zijn om het te ervaren. Compleet, verzorgd, alle emoties en basisthema's komen voorbij. Nu na een nacht, dromen van al die mythologische types, wakker en verrijkt, hopend dat dit soort positieve bijdragen aan ons leven in NL mogelijk blijven. Dank aan alle medewerkers van De Appel!

Nathalie
21/05/2012
Adembenemend

Wat een geweldig avontuur. We voelden ons meegesleurd in het gevecht van de goden boven en de helden beneden. En dan de decors, kostuums, adembenemend. Ik zou zo weer gaan en weer en weer.

Frank van Weezel
21/05/2012
Unieke voorstelling

Onze dochter uit een 3e klas gymnasium bezocht samen met mijn echtgenoot vandaag uw fantastische voorstelling: zij was lyrisch over uw Heraklesvoorstelling. Dit soort voorstellingen zijn zo belangrijk voor gymnasiumleerlingen, die eindelijk hun hart kunnen ophalen met dit soort uitmuntend gespeelde voorstellingen itt de ongelooflijk deprimerend slechte voorstellingen die zij gedwongen moeten bijwonen in de provincie. Wij hopen dat u doorgaat en een vervolg wil geven aan deze unieke reeks: b.v. Troje? Medea?

Ronald Kramer
Leerlingen vonden het geweldig!

We hebben geweldig genoten van de voorstelling gisteren, 16 mei. Geen moment van verveling of verslapte aandacht. Serieuze scènes werden afgewisseld met veel humor. Juist die combinatie maakte deze marathon voorstelling werkelijk fantastisch. Prachtig spel, fraaie decors en aankleding. En natuurlijk de uitstekende verzorging van de lunch en het diner. Hartelijk dank daarvoor.
Dit was de 2e marathonvoorstelling die ik met mijn leerlingen bezocht (Odysseus was ook al zo geweldig). Daarnaast ook vele andere voorstellingen van jullie op tragediegebied bezocht (Bacchanten afgelopen jaar). En nooit heeft De Appel mij teleurgesteld. Ik kan met een gerust hart naar jullie voorstellingen gaan met leerlingen. En ik zie uit naar het komende seizoen, en ik hoop dat jullie dan de Medea gaan spelen (het eindexamenonderwerp Grieks komend jaar).
Tenslotte. Zonder de andere acteurs ook maar iets te kort te doen, ik was diep onder de indruk van het spel van Nadia Amin. Wat een dramatische spanning weet zij binnen een enkele seconden op te roepen! Wat een expressie! Een geweldige keuze van Aus Greidanus sr. (denk ik) om haar een grote rol te geven. Zij zou een perfecte Medea zijn, als ik zo vrij mag zijn (zeg dat maar tegen Greidanus!).
Nogmaals hartelijk dank. Ook voor de prettige manier waarop De Appel met scholen omgaat: de sympathieke benadering en educatieve informatie vooraf. Dat is elders nog wel eens anders.

Ans Zuyderhoudt
Dank, dank, dank

Dank, dank, dank, ik zou bijna zeggen dat ik gisteren een deelneemster was aan het Heraklesgebeuren. Ik voelde me opgenomen en meegenomen in een fascinerende verhalencyclus. Een doorlopende stroom van acties en reacties, lussend door de tijd met een grote mate van souplesse. Het voortdurend in de tijd en de ruimte wisselend gebeuren en bespiegelen van menselijk gebeuren met alle erbijhorende emoties, heftigheid en relativering. Kortom ik heb de komende tijd ruim stof tot mijmeren en nagenieten! En dank voor de verzorging en vriendelijkheid gedurende de dag.

Huib Jansen/Norma Drost
15/05/2012
Indrukwekkend!!

Elke keer weer lukt het De Appel om te verrassen met een frisse kijk op en een originele interpretatie van de oer-literatuur van onze cultuur. Puur genieten! Heel indrukwekkend!!

van Zadelhoff
13/05/2012
Geweldig

Een geweldige voorstelling. Als u nog niet bent geweest: onmiddellijk kaarten kopen. Hellouw, 13 mei 2012

henk kluiver en sonja berkhout
12/05/2012
Superbe!

Wij hadden al hoge verwachtingen van HERAKLES omdat we ook al bij ODYSSEUS geweest waren. Wat de zagen en hoorden overtrof echter onze stoutste dromen.Wat een spel, wat een acteurs, wat een prachtige decors en verrassende changementen! Wat ons betreft: een tour de force die in alle opzichten is geslaagd. Om maar te zwijgen van de voortreffelijke catering en de talloze pauzes die men nodig had om even op adem te komen. We geloven dat alles wat over Herakles bekend is, wel aan bod is gekomen. Maar wat nu? Jullie hebben de hele Griekse mythologie nu wel geheel gecoverd. Nogmaals onze grote dank voor deze eminente voorstelling!

Dieny van Oirschot
11/05/2012
Herakles

Zaterdag 5 mei 2012 de voorstelling bezocht. Boeiend van de 1e tot de laatste minuut. Prachtig gespeeld. Heb genoten en nog dagen dat heerlijke gevoel meegedragen. Ik heb vooral bewondering voor de acteurs. Ze hebben meerdere rollen, spelen 11 uur aan een stuk en aan het einde staan ze er nog even stralend en fris bij als aan het begin. Dank, dank, dank voor jullie inspanningen en prachtige spel.

Henk en Yvon
11/05/2012
Prachtig

Wij hebben een geweldige dag gehad met Herakles. Veel mensen vragen zich af hoe je 'het volhoudt'. Dat probleem bestaat niet, geboeid van begin tot eind, in de ban van Herakles. Voor je het weet is het al weer voorbij. En het toneelbeeld was weer prachtig net als bij Odysseus en Tantalus. We blijven De Appel volgen.

rob en ria roeleveld
11/05/2012
Machtig genoten weer

Wàt een gewèldige dag toch weer met/bij de Heraklesdag!!!!! Het spel - de kostuums - het licht - het decor - het eten - samen met alle mensen - de perfecte organisatie!!!!!!! Heel veel dank en nog lang succes gewenst.

Rieks Wierda
10/05/2012
Totaaltheater

We kennen De Appel al erg lang. Jullie stellen nooit teleur. Je krijgt het voor elkaar om een van begin tot eind een boeiend en kwalitatief geweldig dagprogramma neer te zetten. Jullie trokken me zelfs vrijwel moeiteloos door mijn 'after lunch en -dinner' dips heen. Wie doen jullie dat na. De afwisseling van aktes van een 45-60 minuten met pauzes in de sfeervolle ruimtes is zeer geslaagd. Ik wacht graag op jullie volgende project.

tineke van bottenburg
10/05/2012
Boeiende toneeldag

Erg genoten van de prachtige enscenering en fraai geacteerd, een spannende en boeiende toneeldag.

francie
10/05/2012
Onderdompeling

Deze marathon bij De Appel was wederom voor mij als toeschouwer een verfrissende cultuurdouche. Ik heb genoten van elk facet van de voorstelling, inclusief de decorwisselingen en pauzes. Wat een weldadige ervaring, hartelijks Francie

mieke woerdeman
10/05/2012
Super

Heel erg genoten van een dag waar in ik ogen en oren te kort kwam. Hartelijk dank 'Appelmensen'!

jels wondergem
10/05/2012
GEWELDIG!

Op 29 april jl. ben ik op uitnodiging van mijn zus samen met de (volwassen) kinderen naar Herakles geweest. Niet alleen ik, wij allen hebben enorm genoten van de voorstelling. Wat een kracht en plezier spatte van de voorstelling af. Het decor en de kostuums vond ik schitterend. De hele opbouw van het stuk, ik ben er super enthousiast over. We zijn enige jaren geleden ook naar Odysseus geweest, vond ik toen ook al zo spectaculair. Dit vond ik top! Het eten was heerlijk en ruim voldoende. Het hele concept is voor herhaling vatbaar.

Trienette Struik
09/05/2012
Balans

We bezochten Herakles op zondag 6 mei. De voorstelling is klaar en in balans. Timing, tekst en toneelbeeld kloppen. Na 2 eerdere marathons, is deze evenwichtig mooi. Erotisch, grappig en verhalend. Decor en kostuum zijn fenomenaal. En alle acteurs sterk. bij twijfel; WEL gaan!

Monica Meijering
09/05/2012
Prachtig!

Genoten van het verhaal, het spel. Schitternd decor, belichting geluid/zang en kostuums. Mooie tekst, is wel eens minder geweest. Dit maakt het weer helemaal goed!

JTM van der Heyden
09/05/2012
Opnieuw een voltreffer: vanaf nu een traditie!

Na Tantalus en Odysseus opnieuw een op de mythologie van de klassieke Oudheid gebaserde marathonvoorstelling, waarin wij ons geen moment hebben verveeld. Fris, sprankelend, humoristisch en voortreffelijk gespeeld. Maak er een traditie van. Een dag in het theater met korte pauzes en twee maaltijden geeft een bijzondere sfeer. Zou Ovidius' Metamorphoses een volgende in de traditie kunnen zijn?

Lisa Laagland
09/05/2012
Geweldig!

Het is te snel gegaan, echt omgevlogen. Een prachtige ervaring rijker. Wat een geweldig knap staaltje werk: prachtig spel met liefde, pijn, cynisme en humor, een ingenieus decor, mooie kostuums, muziek op de juiste plek en niet te vergeten de beeldkunst achter Prometheus. Tel daarbij de strakke organisatie en het lekkere eten en ik zeg: nog een keer!

gerda rigter
09/05/2012
Volgende keer gaan we weer

We hebben het ontzettend naar onze zin gehad. De tijd vloog voorbij!

Thea Tangel
09/05/2012
Nog een keer

Ik krijg er maar geen genoeg van: voor de 3e keer geweest. Het blijft genieten van Herakles en alle andere personages! Het is ook zo leuk om met andere mensen te praten tijdens lunch/diner, of gewoon in de zaal. Er is zoveel te beleven. Mis ook de changementen tussen de delen niet! Ook dat is hard werken! Dat de Appel maar lang mag blijven bestaan!

Erno en Wit
09/05/2012
Weer een geweldige ervaring

Na Tantalus en Odysseus, was ook deze voorstelling weer indrukwekkend, zowel wat de regie als de uitvoering door de spelers betreft. Na twee zeer geslaagde eerdere voorstelling is het altijd afwachten of de eerder gewekte verwachting weer uitkomen. Conclusie: volmondig ja. Van de eerste tot de laatste minuuut genoten en vol spaning uitgekeken naar het volgende deel. Ook de maaltijden waren van uitstekende kwaliteit.

Han en Else Wispelwey
09/05/2012
Herakles

Wij hebben genoten van deze maraton, met alles eromheen. Als oud-gymnasiasten kwamen weer veel herrinneringen boven, een feest van herkenning. Reuze veel dank!

Joline
09/05/2012
Geweldig!

Na Tantalus en Odysseus al meer dan een jaar geleden kaartjes besteld. Genoten en vast besloten op tijd te zijn. Ongelofelijk hoe kan het dat het iedere keer nog sprankelender lijkt te zijn? Dank voor het optimaal genieten met al mijn zintuigen. Hoogste tijd dus om Appelvriend te worden.

charles en yvonne hogenhuis
09/05/2012
Uitzonderlijk

Na Tantalus en Odysseus weer hoopvol naar Scheveningen gereisd. Dit werd van de 1e tot de laatste seconde waargemaakt. De acteurs slaagden erin om de aandacht continu vast te houden, zodat de tijd om vloog. Enige minpuntje: we zaten op de achterste rij, en een enkele keer was de tekst niet goed verstaanbaar. We komen een volgende keer graag weer terug.

Ernst van Veen
09/05/2012
Hulde aan het hele gezelschap

Wij hebben nog dagen lang nagepraat over de inhoud, de personages, het flitsende spel, de decors, de kleding en de humor. Een geweldige prestatie, zoveel te bieden met zo'n klein gezelschap! Eén negatieve opmerking: wij zaten 29 april op de derde rij en hadden moeite Herakles te verstaan: hij praatte naar onze mening te snel en te weinig gearticuleerd. Het zij hem vergeven, het was zeker voor hem een lange dag, voor ons niet!

Aalders
09/05/2012
Na elf uur nog niet moe...

Wat hebben wij weer genoten in en van 'onze' Appel. Elf uur lang geboeid meegeleefd met de boven- en benedenwereld, die op grandioze wijze werd weergegeven door alle spelers in een schitterend decor. Ook lunch en diner waren uitstekend verzorgd. Hulde voor De Appel. Blij dat we vrienden zijn!

R.j van Hell
09/05/2012
Fantastisch

Fantastisch! Prachtige voorstelling de dag voorbij gevlogen, alles bij elkaar licht geluid acteurs decor zeker voor herhaaling vatbaar. Toneelgroep De Appel Bedankt!!!!!!!!!!! Ik maak een diepe Buiging.

Jan Naezer
09/05/2012
Herakles

Net als de voorafgaande producties was ook Herakles een fantastisch stuk. Wat ik heel erg verrassend vond was een wisseling van decor aan het begin van één van de delen. Hoorde ik het goed, is Helena geschaakt? Het klinkt als de opmaat naar een nieuwe productie.

Andrea
09/05/2012
Fantastisch

Het was geweldig. Ik zou zo weer gaan. Prachtig podium, ongelofelijke prestatie van de acteurs, interactie met de zaal, goede sfeer. Absoluut een aanrader.

marjo werner
09/05/2012
Herakles

Voor we het wisten stonden we weer buiten zonder dat we ons een moment hebben verveeld. We waren met zijn zessen en waren alle zes flabbergasted. De nacht passeerde daarna in dromen over alle hoofdfiguren van de voorstelling. De scènes met de goden waren heerlijk hilarisch. Onze dank voor de prachtige invulling van een koude Bevrijdingsdag.

Wilco en Judith
09/05/2012
Geweeeeeldig

Wat een bijzonder mooie culturele ervaring!! Van te voren vroegen wij ons af hoe we na 11 uur theater (inclusief pauzes) naar buiten zouden lopen. Toen we eenmaal buiten liepen constateerden we dat de tijd was gevlogen. Voelde eerder tekort dan te lang. Erg knap om te zien hoe de lengtes van theater en pauzes, tempo van het stuk, het verhaal zelf, goed acteerwerk en mooie decors het publiek weet te blijven boeien. Wij zouden bijna nog een keer gaan . . .

Cor Schrama
09/05/2012
Herakles

Fantastische dag gehad. Fraai vormgegeven voorstelling, misschien iets minder verrassend en afwisselend dan Odysseus. Bij deel 3 en 4 zakten we even in; werd de spanningsboog minder. Vooral na de spectaculaire delen 1 en 2. In 3 en 4 wilde men te veel informatie kwijt. Gelukkkig steeg de lijn weer vanaf deel 5 tot aan het einde. Wederom een heerlijke toneelervaring.

Angela Bomers
09/05/2012
Genoten!

Het was mijn eerste toneelmarathon en ik heb mateloos genoten. Zelden zo geboeid zitten luisteren en kijken. Wat een hoeveelheid aan prachtige elementen: de teksten, het spel, de kostuums, de decors, de belichting, de regie... Alles klopte en boeide me. Ben al flink bezig om reclame te maken.

Peter van der Zant
09/05/2012
Voorbij

Elf uren, dat wordt nog best een hele zit, denk je van tevoren. En hoe snel gaat zo'n dag voorbij, dankzij het fantastische spel, de afwisseling tussen ernst en plezier, de intrigerende decors en de muziek. Maar... hoe moet het Appeltheater deze voorstelling nu weer gaan overtreffen?

Kees en Sonja Bakker
09/05/2012
De tijd snelt voort, het uur vervliegt: vooral 11 uur Appel

Schrijven, planning, repeteren, decorbouw en kostuums, muziek, belichting, spel - dat zou eigenlijk op de dag van de voorstelling het eindresultaat moeten opleveren. Maar wat wij bij u hebben bewonderd leeft nog dagelijks door. What next? Kan het nóg beter? Van De Appel is alles te verwachten. Maar voor ons was dit al een ultieme onvergetelijke avond, ook na de vorige marathons. Wij maken in dank een diepe buiging naar u allen!

Truus Pinkster
09/05/2012
Herakles

Afgelopen zondag 6 mei heb ik, met levensgezel, volwassen kinderen en partners, de marathon Herakles gezien. Wederom, na Tantalus en Odysseus, een mooie marathon. Met name die delen waarin Herakles dialogen heeft met b.v. Prometheus, zijn vermoorde echtgenote en andere delen met dialoog ( nu even kwijt) vond ik indrukwekkend. Ook het zogenaamde barokoperaatje was leuk. Ik heb wel een punt van aandacht voor de muziek. Het gebruik van de slotaria uit de Dido van Purcell vond ik niet overtuigend. En: meld de muziek die gebruikt wordt, voorzover niet oorspronkelijk gecomponeerd (o.a. dus Purcell, Schubert ( Der Tod und das Mädchen, Richard Strauss?), en Franse 18e eeuwse barokmuziek in de barokopera (van wie?). En een wens: ik zou graag de teksten willen hebben van de voorstellingen, met name vanwege de al genoemde prachtige dialogen met betekenisvolle teksten.
Truus Pinkster, Feerwerd (Gr) Semi-professioneel claveciniste

Jip Stammers
04/05/2012
Een unieke beleving

Wat een beleving! Het is nu bijna week geleden dat we naar de Heraklesmarathon zijn geweest en nog steeds denk ik elke dag met veel plezier terug aan deze unieke beleving! Mijn vader (die vooraf nog tegen de 11 uur lange zit opkeek) was al vanaf de eerste stap in het theater om en zeer enthousiast! Heel fijn hoe het was ingedeeld met pauzes, uiteindelijk vloog de tijd voorbij!

club van acht hilversum
03/05/2012
Enthousiast

Opnieuw met een gezelschap vanuit Hilversum naar Den Haag. Voor tijdens en na de voorstelling een en al enthousiasme. Je moet het maar kunnen verzinnen en uitvoeren. Hartelijk dank!

Arend Blijburgh
29/04/2012
Heerlijk onthaasten

Heerlijk om twaalf uur lang in het theater te bivakkeren. Genoten van het stuk en van de dag. Al met al een grandioos spektakel!

Maria Werkhoven-Pieters
28/04/2012
Herakles

In één woord: TOPKLASSE. Geweldig spel, originele vondsten, prachtige decors, alles goed verzorgd, kwaliteit van de bovenste plank. Wij waren met drie bezoekers, uit Zeist, Tilburg en Rijen, en alledrie vol lof. De Appel steekt met kop en schouders uit boven alle toneelgezelschappen die wij kennen.

Familie Roemer
26/04/2012
Nog een keer!

We hebben genoten van een prachtige voorstelling. Onze zoon van 12 was ook mee en wat wil hij voor zijn verjaardag? Nog een keer naar Herakles. Het was grandioos.

A. Meijer
26/04/2012
Gewoon gaan

Niets aan alle recensies toe te voegen gewoon gaan en heerlijk genieten voordat het te laat is. Als ik de staatsloterij win ga ik nog een keer!

Frits en Heleen Kornblut
25/04/2012
Spiegel voor de mens

Zaterdag 21 april waren wij een hele dag in de Griekse Oudheid. Heerlijk een dag weg uit het heden, niet te weten dat het kabinet valt en dat twee treinen op elkaar rijden. Je wel te realiseren dat de mensheid in die duizenden jaren moreel niet veel is opgeschoten. We voeren nog steeds oorlog, plunderen en verkrachten nog steeds, alleen de wapens zijn geavanceerder. En waar zijn onze helden? Appel blijf doorgaan met ons steeds een spiegel voor te houden. Wij hopen dat Zeus ons mee wil nemen naar Troje, ook al kennen wij de afloop. Wat als die drie godinnen niet in strijd waren geraakt? Wat als Paris Helena niet had geschaakt? Maar het gaat zoals het gaat en zo is het nog steeds.

Trees Colen-Beijer
25/04/2012
Overweldigend

Altijd enthousiaste verhalen gehoord over het Appeltheater en eindelijk ertoe gekomen. Onze verwachtingen zijn ver overtroffen. Wat een perfectie op alle gebied. Een geweldige ervaring.

Agnes Vos-Oosterhof
25/04/2012
Cultuur met een hoofdletter

Cultuur met een Dikke Grote Hoofdletter! Ik ben telkens weer verrast door het vernuft en het lef om zo innovatief te werk te gaan. Fantastisch. Het is de kwaliteit die overtuigt. Van het spel, het script, de kostuums, de belichting, de keuzes, maar bovenal het beeld. Dikke duimen voor Guus Geffen, Aus Greidanus sr, Geert de Jong en Nadia Amin (zij wordt steeds beter en begint het stuk te dragen!). Maar God, wat een intriges en bloedvergieten. Hoe actueel kan mythologie zijn hè?

Ingrid Lezwijn
24/04/2012
Absolute top

Als ik alle reacties hieronder lees, kan ik alleen in herhaling vallen. Ik heb genoten van de hele dag, van het spel, de kostuums, de kleding, de muziek, de entourage. Geweldig. Ik ga nog wat mensen enthousiast maken en wil dit gewoon nog een keer meemaken. Iedereen die meegewerkt heeft aan deze productie: heel erg bedankt.

Kees Bergman
24/04/2012
Overdonderende Herakles

Geweldig. Ik kan wel meer verzinnen maar GEWELDIG is duidelijk genoeg denk ik. Geweldig spel, geweldig decor, geweldige muziek/ soundscape, geweldige kostuums, geweldige acteurs/actrices, geweldige lokatie (eerste maar zeker niet de laatste keer), geweldig lang (maar steeds spannend), geweldige sfeer.

jOKE mulder
24/04/2012
WOUW !

Elk jaar 'ronsel' ik uit mijn referentiekader (bestaande uit vogels van een zeer divers pluimage) een groep 'Appelgangers' voor een voorstelling in het Appeltheater deze keer natuurlijk voor Herakles (met z'n 17-en!) en unaniem waren alle 17 helemaal enthousiast en vol bewondering over, geraakt door en blij met het 'spektakel' en zeer content dat zij zich ook dit jaar wéér door mij het Appeltheater hadden laten binnenslepen. Ik zag de voorstelling voor derde keer (zonder mij ook maar 1 minuut te vervelen) misschien ga ik nog wel een keer dierbaar Appelgezelschap (acteurs en alle medewerkers): wederom veel dank voor jullie dijk van een voorstelling dat jullie nog maar heel lang en vaak mij (mijn dierbaren en al die anderen) mogen verrassen en plezieren met jullie voorstellingen tot ziens, hartelijke groet

Thea van Rijswijk
Wat een spektakel!

Wat hebben we genoten, wat een spektakel.
Wat een spel, hoe het verhaal van Herakles verweven is in de 9 opgevoerde stukken... Geweldig.
Van het begin tot het einde heeft het geboeid. Heel knap werk hoor. Griekse mythologie blijft leven door De Appel!!
Eigenlijk was alles perfect, het spel de aankleding, prachtige kostuums en decors, zang muziek en de catering.
Geweldige timing, zoveel mensen in 40 minuten bedienen met lekkere maaltijden en drankjes.
Danken alle medewerkers voor de fantastische dag toneel. Geen stad in Nederland heeft zo'n gezelschap als De APPEL.

T. de Vries
24/04/2012
HEEL ERG BEDANKT

Alle spelers, medewerkers enorm bedankt voor de geweldige dag die jullie ons hebben gegeven! Elf uur lang er helemaal uit! Genoten van het spel, de fantastische inzet van allemaal, de zang (super), de heerlijke maaltijden en zo prima georganiseerd, de sfeer, kortom helemaal top!!! Dat die dag Wilders opstapte was totaal onbelangrijk! Echt helemaal in een andere wereld, De Appel wereld!!!! We kijken nu al uit naar de 5e marathon!!!!

Daniella Gidaly
24/04/2012
11 uur zijn voorbij gevlogen

Zoals we van De Appel gewend zijn een wervelende voorstelling met een knipoog naar onze moderne tijd. En dat zonder dat het zwaar of moraliserend wordt.

Ellen Wild-Blom
23/04/2012
Genoten van het begin tot aan het eind!

Echt uniek! Daarvoor kom ik graag uit Beieren naar Den Haag! Ik ben al jaren fan en heb van eerdere Appel producties genoten, maar Herakles spant voor mij de kroon. Wat een geweldige prestatie van jullie allen! Ieder bedrijf was anders: mooi, ontroerend, spannend. De tijd is voorbij gevlogen. Ik vond het zo jammer dat het voorbij was. Ik had graag weer beneden in de rij gestaan om alles nog een keer te zien en mee te beleven. Heel graag meer!

Ester en Puk
23/04/2012
Fantastisch!

Fantastische marathon: acteurs, decor, regie (prachtige composities) muziek, licht en geluid. Samen een heerlijke sfeer en wederom lekker gegeten dankzij Pimento. Hopelijk gaan jullie (De Appel) nog door met deze marathons (de regisseurs kunnen het volgens ons allemaal!). Bedankt voor de prachtige ervaring!

liesbet en cor
23/04/2012
Wat een genot

Opnieuw hebben we genoten van een marathon voorstelling (4de keer). Alles klopte, decors, kleding, verhalen etc. Zeer goed te verstaan. Wat een werk is er weer verricht om dit decor te verwezelijken. Gezellig met elkaar aan de tafels gegeten (tip misschien ook bruin brood aanbieden?). Een heerlijke zaterdag gehad.

Katinka Zomerschoe
23/04/2012
Ode aan cultuur

Fantastisch, zooo genoten!!!! Wat een geschenk om dit mee te mogen maken, een mooier, betere ode aan cultuur kan ik mij niet voorstellen, moge de goden ons nu maar goed gezind zijn op dit gebied...

Knivage
23/04/2012
We kunnen er niet genoeg van krijgen!

Het is nu voor de 4e keer dat we een marathon voorstelling hebben bijgewoond en elke keer is het weer een feestje. Ook deze voorstelling was geweldig en heeft onze kennis van de Griekse mythologie behoorlijk bijgespijkerd. We hebben geheel niet het idee gehad dat we de hele (mooie zonnige) dag opgesloten hebben gezeten. Het was allemaal wederom in de puntjes verzorgd, prima eten, gezellige bediening en vooral een geweldige prestatie op het toneel. Petje af!

hetty Mandos
23/04/2012
Genoten

Wat een bijzondere en heerlijke dag. Volledig ondergedompeld in het fantastische toneel. Complimenten voor alle spelers en speelsters en voor de decorbouwers, licht, geluid, kortom iedereen die bij deze productie is betrokken. Heel hartelijk dank! Idee maak een (t.v.) film over deze productie. Zowel Tantalus, Odysseus als Herakles.

Roos
23/04/2012
Niet willen missen

Wat een bijzondere dag was het, soms een beetje ongemakkelijk, qua zitten en hitte en vermoeidheid alleszins waard. Een prachtige voorstelling, goed geacteerd, vaak geestige tekst en leuk zoals het was gelardeerd met pauzes en lekker eten. Ik ben heel blij dat ik het gezien heb. Een betere manier om van die wereld kennis te nemen is er niet, denk ik. Het roept ook wel veel filosofische vragen bij me op over de mens! Wat verzinnen we toch allemaal bij mekaar om ons bestaan te kunnen begrijpen.

Jan Besteman
23/04/2012
Hommage

Vooropgesteld: we hebben genoten! De dag ging snel voorbij. Misschien ging mijn fantasie met me aan de haal, maar ik zag sterker dan ooit in het gezicht van Aus Greidanus jr. het gezicht van Sacha Bulthuis - volgens mij is hij haar zoon. Op deze manier was de door ons bewonderde Sacha Bulthuis aanwezig. We zagen haar voor het laatst in Louterbloemen. Ze was toen al ziek, maar ze bleef een eersteklas actrice. Die laatste keer hebben we onbedaarlijk om haar gelachen. Op deze manier werd de prachtige voorstelling Herakles een 'Hommage aan Sacha Bulthuis'. We feliciteren alle medewerkers van het Appeltheater - ook de werkers bij de maaltijden - met dit grote werk en wensen hen veel succes voor vele volgende producties.

Marie Louise Röell
23/04/2012
Herakles

Als je bang bent dat 11 uur toneel te veel is, dan neem ik die angst graag weg bij elke potentiële bezoeker van de marathon sessie Herakles. Wat een geweldige prestatie van De Appel om toneel iefhebbers een hele dag zo geboeid te houden. Door inspiratie, creativiteit en bevlogenheid in combinatie met een vloeiend dagprogramma is de hele dag één groot feest. Afgewisseld met de heerlijke Griekse maaltijden beleef je een topdag met Herakles en De Appel!

frances versteege
23/04/2012
Herakles

Na tantalus en Odysseus was Herakles weer een super belevenis. Het decor was, zoals altijd bij De Appel geweldig. De verdeling tussen speeltijd en pauzes uitstekend. Lunch en diner uiterst smakelijk. Spelers fantastisch. Kortom de tijd is omgevlogen.

wout de lange
23/04/2012
Voluit genoten

Drie klassieke marathons! Nu Herakles, in negen bedrijven, vol afwisseling en spanning maar ook met humor. Kijkend vliegt de tijd voorbij. Helaas is het theaterstuk eerder afgelopen dan je denkt. Weerom een schitterende prestatie van De Appel. Vrij naar Ramses Shaffy, ze zullen doorgaan!

Herman Stapelkamp
23/04/2012
à bout portant

Een hele bijzondere voorstelling met uitstekende acteurs, boeiende dialogen (gedoopt in veel humor) en prachtige kostuums.

L.B. van der Lem
23/04/2012
Een heerlijke voorstelling

Dit heb ik op Facebook gezet: Net terug van een fantastische, mooie, interessante en lange voorstelling (11 uur, inclusief pauzes , lunch en diner) van De Appel: Herakles. Ik kan het iedereen aanraden!

Rein Akkemans
23/04/2012
Helemaal happy met Herakles

Na Tantalus, Odysseus is Herakles voor ons de derde 'Griekse marathon'. En weer hebben we zelfs boven verwachting genoten. Een geniaal geconstrueerd decor; sommige pauzes zijn we zelfs blijven zitten om de decorwisseling te volgen van de geoliede ploeg bouwers. Stuk waren we ook weer van het inmiddels vertrouwde intense spel van de Appelspelers. Wat een grootse Geert de Jong weer! En wat waren al die vrouwen vanaf het begin ijzersterk. Schitterend de vermenging van goden en sterfelijken en zeker ook de keuze om de goden geen vaste plek te geven hoog vanuit de wand. En wat een afwisseling in aard, aankleding en opbouw van de negen verschillende stukken. Kortom, niets dan lof !! Ik werd de dag erna wakker met de stemmen van een kibbelende Hera en Zeus in mijn hoofd. Zeveneneenhalf uur speeltijd is op zich al een prestatie van formaat. Het enorme applaus na afloop was dan ook volkomen verdiend. Ook een heel klein beetje voor het publiek.

Harmen Greven
23/04/2012
Herakles - volledig volmaakt

Dit was mijn derde Griekse Appelmarathon en weer lukt het De Appel om te boeien. Fantastisch acteerwerk, geniale vondsten en oplossingen worden gebruikt om een anders onmogelijk stuk toch levend te krijgen. Van licht naar zwaar, naar grappig, naar mooi, naar passie. Alles was aanwezig en natuurlijk in elkaar overlopend. Al met al een feest, wij kijken uit naar de volgende producties.

Mia van Blijswijk-v.d.Graaf
23/04/2012
Herakles

Zaterdag 21 april jl. met mijn dochter Herakles bezocht. Wij zijn razend enthousiast. Een grote pluim voor de creativiteit en inzet van de spelers. Alles is gedaan om met veel voldoening te kunnen terugkijken op deze voorstelling. Erg gastvrij, ook de bediening. Alles klopte. Heel veel dank voor deze geweldige ervaring.

Letty en Hans Hokke
23/04/2012
Herakles 18 april

Alweer de 4e marathonvoorstelling en jullie blijven je verbeteren en de eerste was al zo goed. We hebben genoten. De tijd vloog voorbij met een goede afwisseling met pauzes en prima lunch en diner. We kunnen bijna niet wachten op de volgende marathon. In de tussentijd doen we het met ongetwijfeld goede, andere Appelvoorstellingen.

josette lenders
23/04/2012
Bevlogen dag

Samen met man, zus en zwager genoten van de manier waarop Herakles door jullie is neergezet. De vormgeving was strak. De godenwereld was duidelijk te onderscheiden in vormgeving van de mensenwereld. Hoewel de trekjes van de goden zeer menselijk waren. Wat we ook zeer positief ervaarden was dat ons intellect danig op de proef werd gesteld. De afwisseling van jullie spel was prettig. De kostumms waren goed gekozen. Het deel dat we het minst vonden was het deel waarbij Herakles 3 jaar rustte bij een vrouw.

Liesbeth lampe en Paul van den Eeden
23/04/2012
Overweldigend!

Wij zijn nog aan het nagenieten van deze overdonderende theatermarathon! Zo knap acteerwerk, decorwerk, kostuums.... na Tantalus en Odysseus zijn wij wederom zeer geraakt! Van minuut tot minuut, ook tijdens de heerlijke lunch en diner, hebben wij genoten.

margreet rota
23/04/2012
Mythe

Eén dagje Herakles kost ons drie dagen. Vakantiegevoel tot en met. Nu nagenieten. Lezen en bekijken alles m.b.t. de mythologie. Zonder klassieke opleiding is het heel goed te volgen. KUNST. Bedankt voor deze geweldige dag!

Albert en Ingeborg Breuers
22/04/2012
Herakles

Het was geweldig: wat een spel, regie en vormgeving! Dank jullie wel!

Cara Ella en Nico Schulte Nordholt
20/04/2012
Herakles, beleefd op 11 april 2012

Wat zijn wij diep onder de indruk geraakt van deze voorstelling. De derde marathon-voorstelling van dit grootse toneelgezelschap die we hebben mogen beleven als een feest. Weer op een geheel nieuwe, verrassende en overrompelende wijze. Wat een dedicatie, en bovenal wat een creativiteit om die Griekse mythologie op deze wijze zo tot leven te brengen! En wat jammer dat de dag zo snel voorbij was, zelfs na 11 uur!

Bert en Anita en vrienden
19/04/2012
'Drama' op het hoogste niveau

Wat een creativiteit! De spelers, het spel, de teksten, het decor, de sfeer, de maaltijden, de gastvrijheid. Wat hebben we genoten. We hebben geen moment het gevoel gehad dat we deze marathon zitting moeten 'uit zitten'. In tegendeel. Dit toneelgezelschap verdient alle lof en ondersteuning en vooral veel Appelvrienden. Laten we er met elkaar voor zorgen dat het aantal Appelvrienden sterk toeneemt en dat dit prachtige gezelschap deze periode van pijnlijke bezuinigingen met glans doorstaat.

Norbert van de Laar
19/04/2012
Geweldig!

Herakles was een geweldige voorstelling! Ik hoop in de toekomstt om de paar jaar van een dergelijke megavoostelling te kunnen blijven genieten. Daarin is De Appel uniek!

Elizabeth
18/04/2012
Echt, super gaaf!

... en dat we na afloop Zeus hebben gesproken was de kers op de taart!

Albert en Els
18/04/2012
FANTASTISCH!

FANTASTISCH, in alle opzichten, verhaal, toneelspel, toneelbeeld, kostuums, belichting. En niet te vergeten de verzorging gedurende de dag. Wij hebben genoten!

margreet
18/04/2012
Groots!

Wat een schitterende voorstelling! Niet alleen de verhalen, de thema's, maar toch ook vooral het fantastische spel en de manier waarop gebruik is gemaakt van de aspecten om dit toneel echt te beleven: de decors, de kostuums, de muziek. We wilden eigenlijk niet weg en dat zegt wat na zo'n dag. We hebben thuis meteen nog een keer geboekt voor het najaar en daar verheugen we ons nu al op!

Hetty
17/04/2012
Een heerlijke dag uit

Samen met 2 dochters heb ik zondag 15 april genoten van de voorstelling. Je maakt op een heel toegankelijke en vaak grappige manier (opnieuw) kennis met de mythologische verhalen. De middelste scène (wat is vrijheid) was letterlijk en figuurlijk het centrum van de voorstelling. De dooreen geweven verhalen van Herakles, Theseus en Jason maakten het idee van het 'schaakspel' gaandeweg steeds duidelijker. Mijn jongste dochter zal aan jullie denken als ze binnenkort bij Olympia is.

Josine Bakker
17/04/2012
Prachtig compleet werk

Schitterende vertolking van de werken van deze held. Vooral genoten van de kostuums en de decors!

Felice Verhoog
Prachtige dag en avond!

Jullie hebben ons een prachtige dag en avond toneel laten zien, ik heb bewondering voor de geweldige inspanning die deze voorstelling moet hebben gekost. Hartelijk dank hiervoor en ik ben blij Appelvriend te zijn.

Mw. J.W. van Baarle
17/04/2012
Indrukwekkend

Een genot om naar te kijken en je te laten onderdompelen in het verhaal. Prachtige kostuums, ingenieus decor(s) en goed gespeeld. Met verrassende zang er tussendoor.

Gerry Ramaekers
Fantastisch!

Ik vond de uitvoering geweldig! Het was mijn tweede Appelervaring en het smaakt naar meer. Fantastisch.

A.J. Kruyt
17/04/2012
Herakles 14 april 2012

Een geweldige belevenis. Prachtig spel en decors.

Harry van Berlo
16/04/2012
Top-sport-toneel

Fenomenale voorstelling - geen inspanning is jullie te veel geweest om deze dag zo geslaagd te maken -wat een passie in jullie spel - maar ook de humor - decor, de vondsten daarin - ongelooflijk dat jullie dit al zo lang 3 à 4 dagen per week presteren - top-(sport)toneel dus. En niet alleen wij (50 jaar), maar ook onze bijna 18-jarige drieling genoot met volle teugen - (kwamen tot hun grote verassing via twitter in contact met Hugo Maerten).

c lammens
16/04/2012
Herakles

Geweldige voorstelling met voortreffelijke tekst, spelers en sfeer.

Leonie Hermans
16/04/2012
De Appel laat de zon binnen schijnen

Als je als toneelgezelschap in staat bent om te doen vergeten dat buiten de zon schijnt, dan lever je een topprestatie! De creativiteit van spelers, regisseurs, decorbouwers maken zelfs van de Hades een hemel! Geweldig ook dat door de formule het publiek met elkaar in de pauzes in gesprek raakt over de verbazing en verwondering die ieder deel weer oproept. Hulde aan De Appel!

tineke van dranen
16/04/2012
Hoogtepunt

Het is onze 3e marathon voorstelling. Ook deze keer hebben wij enorm genoten van deze fantastische theatervoorstelling. Spel, decor, licht en kleding alles in perfectie uitgevoerd. De sfeer heel goed, het eten heerlijk en het personeel heel aardig. Hartelijk dank aan allen.

Jan en Dieuwke Oonk
16/04/2012
Publieksprijs? Ja, natuurlijk!!!

Zondag waren we met vrienden naar Herakles. Het overtrof alle verwachtingen. Wij waren eerder bij Tuin van Holland, waar we absoluut van onder de indruk waren, maar deze marathon vonden wij en langer en leuker en dramatischer en aangrijpender en hilarischer, etc. We werden iedere keer na een pauze weer verrast door de decors en verrassende opkomst van de acteurs. De geweldige decors, en kostuums werden bovendien zo prachtig belicht. Daar boven zat een echte lichtkunstenaar. De liederen en muziek maakten de voorstelling nog leuker, vonden wij. De 11 uren waren omgevlogen en we hadden er zo nog een paar uur aan kunnen plakken. Het was geweldig. Dat jullie met zo'n klein team zo'n spektakel neer kunnen zetten, is uniek, naar ons idee. Publieksprijs? ... Natuurlijk!!!

Taco Kooistra
16/04/2012
De geboorte van de goden

Wij hebben mateloos genoten zondag jl., onafgebroken van 11.00 tot 22.00 uur. Prachtig geacteerd, schitterend bedachte decors, verhaallijn met fraaie mix van eigentijdse taal en omgangsvormen en de wereld van de klassieken. De verfrissende humor die de productie doordesemt maakt het genoegen dat we hebben beleefd compleet. De uitstekende catering en de fijne sfeer in het theater mogen niet onvermeld blijven. Hulde aan De Appel. Meteen vandaag het boek: De geboorte van de goden /Hesiodos in de bieb besteld.

Bert van Klaveren
16/04/2012
Te mooi voor woorden

Wat een spektakel, wat een vondsten, wat een enscenering, wat een spel. Mooier nog dan Tantalus en Odysseus, en die stukken leken al nauwelijks te evenaren. Knap ook hoe het Grieks-tragische in de laatste twee delen vanzelfsprekend een plaats kreeg. Het was een groot feest. Hulde aan alle medewerkers van De Appel, maar vooral voor Aus Greidanus sr., die iedere keer weer zichzelf overstijgt, ook al begrijp ik maar al te goed dat hij dat niet alleen kan.

Ingrid de Kubber
16/04/2012
Heerlijk, zo'n kijkje achter de schermen bij de Griekse goden!

Ik heb de theatermaraton Herakles op 14 april gezien en van de eerste tot de laatste minuut genoten van het sublieme toneelspel, de vaak spitse teksten, de mooie stemmen, de schitterende decors en de prachtige kostuums. Een waar huzarenstuk qua regie, timing en organisatie. Complimenten ook voor de cateraars en het bedienend personeel! Ik verheug me nu al op de volgende keer! De slag om Troje, toch? Ik ben van de partij!

Dick Herrmann
16/04/2012
Geweldig

Wij hebben genoten: een geweldige voorstelling! Weliswaar is Tantalus niet geëvenaard, maar dat kan ook (haast)niet. Wel weer veel beter dan Odysseus (laat staan Tuin van Holland). Anders dan bij Odysseus was hier de mix van 'klassiek' en 'modern' heel goed: (Griekse) tragedie en komedie/satire. Ook de (logistieke) verzorging - eten en drinken - was uitstekend.

Herman Geertsema
16/04/2012
Hulde!

Genoten van een fantastisch spektakel afgelopen zondag! Het duurde bijna te kort... Boeiend spel, tragiek en humor, hulde niet alleen voor de spelers, maar ook de hele organisatie daaromheen (ook niet te vergeten de catering!). Inderdaad een hele klus, een waardig opvolger van de vorige grote projecten. Nogmaals hulde!

Stedelijk Gymnasium Haarlem
16/04/2012
Geslaagde dag

Afgelopen zaterdag zijn we met een groep 5e en 6e klassers en enkele collega's naar Herakles geweest. We hebben enorm genoten!

Jaap Boelens
16/04/2012
Geweldig

Afgelopen zondag weer een dag ge-appeld! En het was weer geweldig. Prima acteurs die het verhaal van Herakles perfect hebben neergezet. Goede decor-vondsten. Na alle marathon opvoeringen over de Griekse goden zijn we nu weer helemaal op de hoogte (dat was wel een beetje weggezakt na de middelbare school). Appel; ga zo door!!

Maarten Pieters en Janneke van Jeveren
16/04/2012
Herakles!

Wat een dag was dat. We waren er op woensdag 11 april. Tot onze blije verrassing waren er veel scholieren. Ze waren door school gestimuleerd dit evenement mee te maken. Dat is hoopgevend. En een evenement was het. Net zoals de andere drie marathons waren we een dag lang ondergedompeld. Ditmaal in het verhaal van Herakles. Negen scènes van gemiddeld 50 minuten waarin ons verschillende kanten van het herhaal werden verteld. Zware kost wel. Tenslotte zit de thematiek heel dicht op je huid. Het eeuwige verhaal van trouw, ontrouw, wantrouwen, verraad, (hopeloze) liefde, oorlog: allemaal thema's die nog steeds actueel zijn. Zoals we van De Appel gewend zijn was alles perfect in orde. Diep ontroerende afgewisseld door hilarische momenten, hoog tempo en soms wat vertraging. Prima decorvondsten hoewel wat minder uitbundig dan de vorige keren. De spelers waren stuk voor stuk goed. In de loop van de dag ga je van hen en hun types houden. En de manier waarop De Appel telkens de Olympos-bevolking neerzet is echt onovertroffen. Een heerlijke dag met mooi en sprankelend theater. Theater dat je ráákt. De laatste woorden van Zeus (Aus Greidanus sr.) tegen Hera waren: 'Er staat nog heel wat te gebeuren. In Troje. Daar moest ik maar eens heen.' Een mooi slot. Maar wij hopen dat het geen aankondiging voor een volgende marathon was. Troje is wat ons betreft al voldoende in de schijnwerpers geweest. Er zijn zoveel andere mooie thema's. Maar gelukkig gaan wij daar niet over! Mooie Mensen van De Appel: dank jullie wel. Allemaal!

Rotterdam, april 2012

vera baumans
16/04/2012
Een feest!

Een geweldige voorstelling weer. Het verhaal fantastisch verbeeld met geweldige acteurs. De eigentijdse parallellen zijn een vondst! Prachtig strak georganiseerd, de dag vliegt voorbij. De blokjes van 50 minuten zijn prima, de pauzes gezellig en lunch en diner lekker, waarbij het bewondering afdwingt om het in zo'n korte tijd geserveerd te krijgen! Kijk al weer uit naar het volgende programma!!

Loes L. Raimond-Waarts
16/04/2012
Een verrukkelijke onderdompeling in de mythologie

Het was voor ons de derde 'Appel-marathon' en opnieuw hebben wij intens genoten van deze onderdompeling in de mythologie. De gezamenlijke maaltijden maakten het extra leuk omdat wij op die manier andere enthousiastelingen te spreken kregen en niets is fijner dan een bijzondere belevenis te delen met anderen. Misschien is dit niet de juiste plek, maar gisteren miste ik de vertrouwde aanwezigheid van Sacha Bulthuis. Onder het kijken en luisteren was het goed om haar in stilte te gedenken.

Marjan
16/04/2012
Geweldig genoten!

Afgelopen zaterdag een hele dag ondergedompeld geweest in de Griekse godenwereld. Schitterende kostuums, mooi acteerwerk en een ontluisterend kijkje op de Olympos. Het inventieve decor past zich aan elke sfeer aan. De tijd vliegt voorbij. Deel 5 (Prometheus) was het hoogtepunt wat mij betreft, alhoewel de delen onvergelijkbaar zijn en er geen slechte stukken tussen zitten.

Auke van den Berg
16/04/2012
Opnieuw genoten

Opnieuw genoten van alweer mijn derde marathonvoorstelling, na Tantalus en Odysseus. Mooie, inventieve toneelbeelden, sterk spel en een geweldige ambiance. Ik kom zeker terug.

Beline Geertsema
16/04/2012
Alsof ik een paar dagen met vakantie ben geweest..

Zo meegenomen worden naar de Griekse verhalen is een groot feest. Tot in alle details was de hele dag geweldig. Alles klopte, puur genieten. De logistiek, de maaltijden, maar vooral natuurlijk het decor, de kostuums en het prachtige toneelspel. De humor naast het drama. Hoewel ik genoot van de andere marathons, misschien van deze nog wel het meeste. Veel dank.

Frank Verhulst
16/04/2012
Feestdag

Wederom een dag waar we naar uitgekeken hebben en die volledig aan onze hooggespannen verwachtingen heeft voldaan. Prachtig en verrassend toneel met veel humor en een constant hoog niveau. Verder uitstekende maaltijden en verzorging. Het is heerlijk om een hele dag in de sfeer te blijven van de Griekse godenwereld met alle deugden en ondeugden van dien. We wachten op de volgende marathon.

Beatrice Bosnjakovic
16/04/2012
Alles klopt bij Herakles

Wat eeen feest was het gisteren weer in het Appeltheater. Theater dat ontroerd, verbaast, aanleiding tot lachen geeft, acteurs die op weergaloze wijze steeds opnieuw in de huid van een ander personage kruipen, geweldige kostuums, een inventief en effectief toneelbeeld... ik kan nog wel even doorgaan. In één woord: geweldig toneel!! En veel waardering ook voor catering en totaalorganisatie. Alles loopt gesmeerd.

Regien van der Sijp
15/04/2012
Uniek toneel

Herakles is de 4e marathonsessie waar ik familie en vrienden voor uitnodig ter gelegenheid van mijn verjaardag. En ik kan die dag op geen betere manier invullen dan met toneel van De Appel. Iedere keer weer is het genieten van een boeiende, geestige inventieve, creatieve en heel beeldende voorstelling. Wonderbaarlijk ook hoe de 4 marathonsessies telkens op een andere wijze ingevuld worden. Ik hoop écht dat jullie hier nog lang mee doorgaan. Weet in ieder geval dat jullie niet-toneel-fans helemaal hebben omgeturnd; die wachten niet meer op mijn uitnodiging maar rennen al uit zichzelf! Heel veel succes met de voortzetting!

Johan Verbeek
15/04/2012
Herakles

Wij hebben de dagvoorstelling met veel genoegen gevolgd. Als vader van kinderen die een betere opleiding volgen dan ik, is het voor mij persoonlijk een welkome aanvulling op de algemene ontwikkeling. Wat een vondst om hier een dag van te maken. Bij de Odysseusvoorstelling hadden wij dit met veel genoegen ook al meegemaakt. Wij als gezin kijken reikhalzend uit naar een volgende soortgelijke voorstelling, al dit zal vanwege de moeilijke subsidierelatie er niet eenvoudiger op worden.

Corrie
14/04/2012
De trip vanuit Brabant meer dan waard!

Het is onze 4e marathonvoorstelling van De Appel en we zien al uit naar nummer 5! Mooie dialogen, prachtige decors, een vleug humor en goed spel van de acteurs. We werden meegezogen in de verhalen. De tijd vliegt voorbij!

Peter van der Weerdt
Enorm genoten!

Wij hebben enorm genoten van de voorstelling! We waren met z'n vieren, onze Homerusleesclub. We hebben grote bewondering voor de spelers, regisseur en alle andere betrokkenen die dit theaterstuk mogelijk hebben gemaakt. De tijd vloog voorbij! De mythologie werd zorgvuldig gevolgd, afgewisseld met een knipoog naar het heden. De hele enscenering was bijzonder goed bedacht.

Sara Stel
Dikke complimenten

Wij (7 man sterk) hebben weer intens genoten van de voorstelling. In het bijzonder waren wij onder de indruk van de prachtige kostuums. Onze 'dikke' complimenten.

Rosemarie van Troost
12/04/2012
Dank

Weer opnieuw genoten, met ons vriendengroepje 'de marathonkijkers' van een toneelervaring die past in het rijtje zoals De Appel dat nu al weer jaren verzorgt. De overeenkomsten met onze eigen werkelijkheid waren ook weer treffend, al speelt onze werkelijkheid zich niet altijd in zo'n mooi decor af. Kortom, ik overweeg om nog een keer te gaan kijken, een beter compliment kan ik niet geven. Dus dank aan jullie allen.

Barbara
11/04/2012
Geweldig

Geweldig, alweer een prachtige productie, met speciale complimenten voor het prachtige decor!!! Weer genoten van goed spel, lekker eten, een prachtige toneeldag, op z'n Appels, complimenten voor het hele team.

Sam
11/04/2012
Aanrader

Ik ben samen met mijn moeder naar dit stuk geweest. Veel mensen keken mij verbaasd aan, ik ben 14. Ik vond het erg leuk, het was niet zo ingewikkeld als ik had gedacht (met van die ellenlange namen, zo van: 'Odysseus, koning van Ithaka, vader van Telemachos, echtgenoot van Penelope, man van de duizend listen.' ), dat viel heel erg mee. Ik had ook geen moeite met de 'lange' zit. Wel vond ik dat er misschien te veel pauzes waren, dat hield het tempo er een beetje uit. Maar los van dat; een must voor iedere gymnasiast.

Annelies van der Vlis
11/04/2012
Zo mooi...

Als je denkt dat De Appel je niet meer kan verrassen ga je naar deze voorstelling... en dan kom je tot de conclusie dat Herakles zooo mooi is dat je het bijna een verplichting vindt voor iedere toneelliefhebber om er heen te gaan. Echt geweldig!!! Wat kunnen jullie trots zijn op deze prestatie!

jan de keijzer
11/04/2012
De moeite waard

Door Odysseus was ik verrast dat een marathon-zit van een hele dag theater boeiend kan zijn. Met mijn vrouw ben ik op en neer van Groningen naar Den Haag gegaan. Het was meer dan de moeite waard. Nog nagenietend was met name de terugtocht een eitje. De hele entourage van het Appeltheater maakt het een feestelijke bijeenkomst. Dat kunnen jullie niet op een tournee bieden. Blijf maar gewoon in Den Haag, wij komen wel.

Alexandra
11/04/2012
Respect

Wat een respect heb ik voor deze acteurs! Om zo'n marathon zo geweldig te kunnen spelen moet je wel van zeer goede huize komen. Voor mij is dat alleen te realiseren bij De Appel! Chapeau! Ik heb er van genoten en de dag vloog om. Ik kijk alweer uit naar de volgende marathon!

Terry
11/04/2012
Lange zit, maar wel leuk!

Wat een beleving! 11 uur theater € 65, heerlijke lunch en avond maal € 25, 8 bakken koffie € 16, 0 keer toilet € 0,-. HERAKLES > onbetaalbaar!

Joke Hol en Hermy vd Broek
11/04/2012
Chapeau!

Wat hebben we weer 11 uur lang mogen genieten van de grandioze Herakles voorstelling. Groots hoe jullie het weer voor elkaar hebben gekregen!

Pieter Prins
10/04/2012
Zeus zal nooit meer dezelfde zijn

Wij hebben opnieuw een bijzondere dag meegemaakt tijdens deze marathon. Mijn vriendin zei: Ik zal voortaan als ik iets over Zeus lees altijd dat beeld voor mij hebben van Aus Greidanus sr. en Geert de Jong kibbelend als Zeus en Hera.

Jeanne en Gerard te Lintelo
10/04/2012
Alweer geweldig!!

En wéér hebben we zeer genoten van een theatermarathon van De Appel: Herakles! We beleefden een prachtige theaterdag. Negen schitterende delen, uitstekend spel, prachtige decors en kostuums. De acteurs (en ook alle 'helpers') zijn ware Heracliden! Deze formule verdient voortzetting. Ga dit zien en beleven!

debbie de korte
10/04/2012
Magie

Geweldig Appelteam. Als jullie niet hadden gevraagd om een reactie had ik die so wie so toch gestuurd. De voorstelling vond ik adembenemend, boeiend, verrassend, knap, geestig. Geweldig dat jullie met elkaar zovelen zo'n ongelooflijke dag bezorgen met minstens drie gouden randjes. Mijn gevoel bij het verlaten van het theater was : 'Wat geweldig om te leven en dan dit te mogen meemaken'. Ook Odysseus was groots, maar deze productie was m.i. nog boeiender, meer je erin slepend. Aus sr. heeft te kennen gegeven dat dit zijn laatste marathon was maar wat mij betreft mag hij blijven! Lieve mensen, heel, heel veel dank voor wat jullie me hebben geboden.

Dora Kauderer
10/04/2012
Nog aan het nagenieten

Daar zit ik dan, de dag na mijn Herakles-ervaring. Ik ben er nog helemaal vol van en allerlei beelden zie ik nog voor me. Het is zoveel dat ik niet weet waar te beginnen, wat te benoemen. Niemand kon zich indenken dat een voorstelling van elf uur vol te houden zou zijn. Maar niets was minder waar. Dat kwam omdat ieder deel weer helemaal anders was waardoor het na de pauzes steeds weer spannend was wat er nu weer zou gaan komen. Hierbij is het programmaboekje met een korte beschrijving per deel een echte aanrader! Ik wil iedereen, dus niet alleen de acteurs, maar ook de decorbouwers, de kostuummakers, de pruikenmakers, de licht- en techniekmensen en verder alle medewerkers achter de schermen, de bar en de kassa bedanken voor deze geweldige (eerste paas)dag. En als laatste moet ik nog even melden dat ik het nu echt niet meer kan uitstellen: ik ga me aanmelden als vriend. Waarom: ik wil bij De Appel horen.

Elske de Gast en Wim Buisman
10/04/2012
Wat een fantastische happening!

Als nieuwbakken vrienden van De Appel hebben wij de hele dag in bewondering doorgebracht: wat een spel, wat een aankleding, wat een decors, wat een vondsten en bovenal: wat een prestatie van de acteurs! We hopen nog vele mooie voorstellingen te kunnen bijwonen...

Annelies Levison
10/04/2012
Je een hele dag verliezen in Herakles

Om 7 uur 's morgens weg en rond 24 uur thuis terwijl je zo'n dag alleen maar bezig bent met toneel en historie: een toneelfeest. Drama, humor en creativiteit en dan ook nog de geweldige spelers. Maar die kennen we na vele Appelproducties wel. Tantalus, Odysseus samen met Herakles een prachtig drieluik over de oudheid. Van Herakles genoten we weer met volle teugen. Wordt het Troje over een paar jaar? De formule van deze perfect georganiseerde dag is prima.

ingrid van dommele
10/04/2012
Als altijd; genoten!

Net als de voorgaande marathonvoorstellingen, was ook deze weer een waar genoegen! Prachtig toneel(spel), decor, kostuums en muziek/geluid. Geweldige combinatie van mooi en goed toneel en toch die humor! Vaste plaatsen vonden ook wij heel fijn. Alleen bij het eten was het toch weer ouderwets 'hollands-dringen' geblazen; met: 'nee deze plaats is bezet' etc. Maar het heeft onze pret niet gedrukt.

Olga Verlinden
10/04/2012
Zes sterren: ******

Zes sterren krijgen jullie! Wij hebben genoten, ook van de decorbouwers. We zeggen het voort. Veel succes. Ben benieuwd hoe Carré reageert.

Joke Vlooswijk
10/04/2012
Prachtig

Er is terecht al zoveel moois geschreven dat ik daar weinig meer aan toe kan voegen. Wij hebben heel erg genoten en komen zeker weer bij de volgende marathon. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt. Ga s.v.p. zo door.

ilke bongaarts
10/04/2012
Herakles geweldig

Wat een prachtige voorstelling. Je bent een hele dag in een andere wereld. Mijn complimenten voor de decors en de prachtige kostuums en uiteraard voor het geweldige spel. Ik ben zeker weer van de partij bij de volgende marathon. Gaat allen!

Ronald van Giessen
10/04/2012
Doorzettingsvermogen

Wat een decor!! wat een spelers!! Geweldig. Het doorzettingsvermogen van Herakles in zijn strijd gaat ver boven mijn doorzettingsvermogen zo lang te kijken. Het boeit van begin tot einde! Jammer dat er geen Appelgerechten of appels in de pauzes waren.

Ed en Rieneke Keizer
10/04/2012
Een fantastisch 'Gesamtkunstwerk'

Het was wat de Duitsers een 'Gesamtkunstwerk' noemen. De creativiteit spatte er aan alle kanten vanaf. Dit was onze 4e marathon, het wordt nog steeds beter. Doorgaan.

Anna Tissot
10/04/2012
Diep onder de indruk

Na mijn vierde marathon ben ik weer diep onder de indruk van alles wat De Appel aan toneel te bieden heeft. Herakles is een ongelooflijk samenspel van acteurs en techniek. Het vernuftige en verrassende decor, de muziek en uiteraard het schitterende spel. Een dag in een andere wereld, hoe louterend kan dat zijn. Heel klein minpuntje: de catering kan beter, hoewel de bediening uiterst vriendelijk is.

Marieke
10/04/2012
Zo mooi!

Alles wat hieronder staat onderschrijf ik ten volle, we hebben van de eerste tot de laatste minuut genoten, vreselijk blij dat we hier van mochten genieten!

Peter en Joke le Noble
10/04/2012
Van hoogtepunt naar hoogtepunt

We hebben de voorstelling in een roes beleefd. Het had nog uren door mogen gaan... Wat een bezieling! Wat een talent!

emmerique
10/04/2012
Wat een dag!

Prachtige teksten, oogverblindende vormgeving, acteurs om van te smullen. Een ongelooflijke prestatie die iedereen zou moeten zien! En dat alles geweldig georganiseerd. GA DAT ZIEN, GA DAT MEEMAKEN!

Roel Dijk
10/04/2012
De top

Alles is reeds geschreven in de op deze site gegeven reacties. Sinds de oprichting van De Appel - 40 jaar geleden - is Herakles in de dagvullende producties een onbetwijfeld hoogtepunt met overrompelend raffinement in woord en aankleding.

C.Teunissen
09/04/2012
Fantastisch

Ik heb enorm genoten. De tijd vloog. Zo hoort toneel te zijn. Prachtig spel. Goed geschreven, goed geregisseerd. Een heel fijne dag. Leuk contact met jongeren. Een zei dat hij niet dol was op toneel, maar dat hij blij was dat hij gegaan was. Ga zo door! p.s. De catering zou beter kunnen.

Martin Spaans
08/04/2012
Verbluffend

Genoten van de eerste tot de laatste minuut. Onwaarschijnlijk goed dat het zeer hoge niveau bij de start schijnbaar moeiteloos de gehele voorstelling wordt vastgehouden. Wat een teamprestatie, waarbij bijna elke acteur ergens in het verhaal een glans-scène voor zich op eist. Complimenten ook voor regie, decor, geluid en catering. Kortom, mooier kan theater niet zijn.

Joke van Herwaarden
07/04/2012
Adembenemend

Op 31 maart met mijn dochter Marlies, die classica is voor de derde keer genoten van een geweldige toneelmarathon in het Appeltheater. Weer prachtig spel, schitterende kostuums, veel humor en wat een vondsten. En wat komen de goden menselijk over. Weer een dikke 10!!

Hans Spijkerman
05/04/2012
Prachtig toneel

We hebben genoten van mooi, bij tijden prachtig spel en van een fantastische en creatieve enscenering!!

Jaap en Grace Muller
04/04/2012
Een reactiemarathon

Naast die stortvloed van reacties toch nog een er bij: De laatste claus van Zeus: Ik moet naar Troje want daar begint het weer, is dat misschien een aankondiging voor het hernemen in de vorm van een Marathon? Wij zouden onmiddellijk kaarten bestellen. Hoewel beter dan Herakles, kan dat nog?

Mieke Schutte
04/04/2012
Geweldig

Ik heb genoten van het mooie spel, de mooie doch eenvoudige toneeleffecten en het geheel.

Paula Rietveld-Paauwe
04/04/2012
Fascinerend

Bijzonder genoten van een enerverende Herakles. Een prestatie van allure van acteurs en allen die gezorgd hebben voor de grandioze effecten. Doorgaan Appel met ons op marathons te trakteren!

Inez 't Hart
03/04/2012
100% genieten

Enorm sterk spel, prachtige sfeervolle decors, muziek, effecten, humor en daartussendoor lekker eten en drinken en nog even snel het leuke boekje erbij lezen. Ik ben er nog vol van!

B.Hauw Liem
03/04/2012
Fantastisch! Wanneer de volgende marathon uitvoering?

Voor mij was het de eerste. Steengoed, uitmuntend, een 5 sterren uitvoering! Een complex mythologisch verhaal in begrijpelijke taal in een super enscenering!

Henk Blommers
03/04/2012
Genoten!

Elf uur lang, van begin tot eind, genoten van het sterke acteren, de fraaie teksten en de heerlijke humor.

Gaudola van Vlissingen
03/04/2012
Imposant

In 1 woord: imposant. In meer woorden: alom respect voor de gehele organisatie, de decorbouwers: geniale oplossingen, de belichters, de kledingmakers, de spelers en alle hulptroepen. Een heel indrukwekkend avontuur heb ik beleefd en Herakles is voor mij echt tot leven gekomen. Overigens vond ik alle zangstukken prachtig en zeker een toegevoegde waarde hebbend. Ga zo door.

Clara Visser
Zeer goed gespeeld

We vonden de voorstelling Herakles fantastisch. Zeer goed gespeeld. We kwamen geheel in de sfeer van (de voorstelling van) Herakles, juist vanwege de lengte. En ook de dilemma's die naar voren zijn gebracht zijn onderwerp van discussies. De vormgeving + muziek ook prachtig. In alle opzichten complimenten en ik zal dit ook aan mijn vrienden- en kennissenkring doorvertellen.

Ange de Beer
02/04/2012
Wow

Zolang naar uitgekeken en opeens is daar die nieuwe marathon. Het was weer ver boven verwachting. Ademloos gekeken. Hulde voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Ook bar bediening, winkeltje - iedereen in topstemming. Dank allemaal.

Anja Hol
02/04/2012
Grote complimenten

Het was weer volop genieten: de hele dag. Decors, kleding, grime en pruiken ondersteunden de geweldige acteurs die met heel veel verve, zoveel verschillende rollen speelden. Het verhaal was moeiteloos te volgen met wat steun van het programmaboekje. Wij kijken uit naar de volgende voorstelling.

Jaap Hoek
02/04/2012
Toneel plus veel

Teveel om op te noemen, maar ik wil vooral de 'soundtrack' van Herakles hier roemen. Erg raak van sfeer. Slimme keuzes: Erlkönig kwam voorbij, Child in Time van Deep Purple werd in treffend arrangement effectvol ingezet en de Franse Barokopera was geweldig. De afwisseling van een live spelende dirigent en een orkestopname vond ik komisch. Maar het werkte! Bij het roeierslied herleefden de tijden van de Internationale Nieuwe Scene. Chapeau!!

Marja en Wim Boonekamp
02/04/2012
Avontuur

Alweer nam De Appel ons mee op avontuur door de goden- en mensenwereld die alleen maar niet op elkaar lijken in de belevig van 'tijd'. Wat een schitterende toneelbeelden drongen onze hoofden binnen. Doordat er zoveel humor in de voorstelling zat en zoveel afwisseling (de barok-opera was een vondst) hielden wij het moeiteloos vol, puur genieten. Alles was tot in de puntjes verzorgd, de kleding, haarwerken, het eten. Lof voor de acteurs die ons meevoerden!

J.E Einthoven-Versteeg
02/04/2012
Herakles

Een wederom fantastische toneeldag. Alles klopte. Niet alleen het spel, maar ook de logistiek van de hele dag.

Jan Dijk
02/04/2012
Rest reactie

Een paar detailpunten. Ik vond de aflevering waarin Theseus zijn verhaal doet overladen. Maar omdat ik de scène van Theseus in de onderwereld een hoogtepunt vind heb je deze informatie wel nodig. Je had er ook minstens drie aparte afleveringen aan kunnen wijden denk ik. Was de ontmoeting van Theseus met zijn echtgenote een vondst van jullie? Ik kan die ontmoeting nergens vinden. In dat geval steken jullie de Grieken naar de kroon. Verder vind ik de Franse opera er een beetje met de haren bijgesleept. Ik ben niet de enige die dat vindt merk ik. De dirigent moet er zelfs bij in slaap vallen. Slapen op het toneel is besmettelijk. Het onderdeel is interessant genoeg ook zonder dat. Anders had je het in kunnen korten en je het verhaal van Theseus extra tijd kunnen geven. Ik vond het storend dat een van de actieve spelers ineens verwijst naar de huidige Hellespont. Kan dat niet beter door een minder prominente acteur worden gedaan? Zo zou ook de Aegeïsche Zee kunnen worden genoemd als Theseus zijn verhaal vertelt. Nogmaals heel hartelijk dank, ook voor de uitstekende catering; je kunt gewoon aan een tafel zitten! Ik zal het shirt vaak gaan dragen.

Jan Dijk
02/04/2012
Jezelf goed voorbereiden

Het was geweldig, adembenemend. Ik was blij dat ik me terdege had voorbereid; had ik dat niet gedaan dan had het geheel mij zo compleet overdonderd, dat Morpheus mij ter bescherming van mijn geest zijn krachten over mijn brein had uitgeoefend, ik was in slaap geraakt. Je zou bij de webstek er gewoon bij moeten zetten dat gedegen voorbereiding bijdraagt aan het genot van de voorstelling. Tip: van Achilles tot Zeus van Moorman

Hans en Leonie van der Bilt
02/04/2012
Genoten!

Beste mensen van De Appel. Wederom hebben wij gigantisch genoten van jullie. Weer een marathonvoorstelling die aanspreekt en nooit verveeld. Zoals we van jullie gewend zijn was alles tot in de puntjes verzorgd. Die vaste plaatsen, dat was wel fijn. Geen gedrang en zo! We zijn benieuwd naar de programmering voor volgend seizoen! Nogmaals dank, jullie vrienden!

d.claaassen
02/04/2012
Genoten

Het was weer zo knap. Ik heb genoten!

Mabel Bouscholte
02/04/2012
Geweldig!!!

Wat een fantastische dag. 9 x 50 minuten en het had voor ons nog langer mogen duren. De tijd vloog om. Het eten was prima. De aanrader van het jaar. Gaat allen!!!!

Anneke van Rossum en Sjak Rutten
02/04/2012
Geweldige voorstelling!

Tantalus, Odysseus en nu Herakles. Zoals altijd een geweldige ervaring! Het gezamenlijke eten, was prima verzorgd en wat wij nu heel prettig vonden was gewoon vaste plaatsen. Dat scheelde een hoop gedrang bij het plaatsen zoeken. Heel veel humor was er weer in verwerkt, we hebben ons geen moment verveeld!

Aenea Verhoeff
Fantastische dag!

Het was een fantastische dag. Het heeft nog een aantal dagen in mijn hoofd gezeten en het verhaal werd, hoe langer ik erover nadacht, steeds duidelijker. Groot respect voor het schrijven en invulling geven.
Het placeren was fijn, geen gedring + je weet dat je goede plaatsen hebt. Het eten blijft voor mij een ellende. Ik vind er niets aan en dat vind ik zo jammer want verder vind ik jullie top.

fam. van der ham
02/04/2012
Heer

Als je wederom ruim 1,5 uur autorijden zowel heen als terug vanuit Eefde (Zutphen) er voor over hebt. Als je ook nog een P-plekje moet zoeken (we waren er al om 9.30u. op zo 1 april) dan verwacht je wel wat! Herakles, het was geweldig, echt De Appel die we al jaren kennen van Pinter met De thuiskomst, Faust, Madame de Sade, om er maar enkele te noemen van de vele voorstellingen waarvan we in de loop der tijden (vanaf 1982) hebben genoten. Waarom geen Vriend van De Appel? Afstand, reistijd e.d. zijn de reden dat frequent bezoek niet altijd mogelijk is voor ons. Maar binnen onze familieraad nog eens bespreken. Chaos bij het Appelbeleven komt overeen met de Godenchaos op de Olympos. Daarom niets gemist, alles genoten! Veel succes gewenst, ga zo door, je zal ons zeker weer terug zien aan de Duinstraat. Eefde, Fridy

Kees Hoeben
02/04/2012
Prachtige voorstelling

De voorstelling Herakles is buitengewoon. De tijd vliegt voorbij met deze prachtige verhalen, gespeeld door topacteurs. Nadia Amin spant de kroon, doch ook de andere acteurs zijn uitstekend. Ook het decor en de muziek verdienen alle lof. Kortom, een voorstelling van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Bert Ruitenbeek
02/04/2012
Wow!

Wow, het leek wel of alle door De Appel gespeelde stukken (en dat zijn er heel wat!) in Herakles samen werden gespeeld van Goldini tot Shakespeare, wat een verrassende beleving! Hedendaags, eigentijds, moderne taal, prachtige kostuums, mijn god wat een mooie goden, humor, drama, ontroering, extra pluim voor Herakles/Bob Schwarze! Mooie regie, klein puntje: hier en daar kan het m.i. wat korter ('less is more').

Karin Slotman
02/04/2012
Genoten!

Met 6 toneelvrienden afgelopen zaterdag genoten van deze marathon! Goed spel, prachtig decor en kostuums. Vooral de scènes op de Olympos zijn fantastisch en komisch. Heelrijke dag. Ik hoop dat er een vierde marathon komt!

Hannah
02/04/2012
Op rolletjes

Ik wist niet dat het op de Olympos zo op rolletjes kon lopen!

Maddy Viets
02/04/2012
Wat nog toe te voegen

Wat nog toe te voegen aan alle lovende reacties! Herakles was onze derde marathon, we hebben weer enorm genoten. Wat een spel wat een kleding, decors! We hopen dat De Appel deze traditie voortzet! Veel dank voor de geweldige dag en ook hulde aan de bediening, de catering de ontvangst!

Ridi en Bob
02/04/2012
Indrukwekkend, onderhoudend en toegankelijk

Wat een geweldige zondag was dat in het Appeltheater. Ik (Bob) kom er al vanaf de 70-er jaren, maar zo'n prachtig spektakel heb ik nog niet gezien. Het verhaal, de decors, de acteurs, de muziek, maar zeker ook de tussendoortjes met heerlijk eten waren perfect. NRC en de Volkskrant gaven 4 sterren. Wij geven 5 sterren ! Ridi en Bob

Aart Van Wijk
02/04/2012
Intellectueel Wellnesscentrum

Wat was het weer een bijzondere dag gisteren bij Herakles. Er schijnen mensen te zijn die de hele dag kunnen doorbrengen in een lichamelijk 'wellness' centrum. Sinds gisteren realiseer ik mij, ook indachtig aan eerdere soortgelijke ervaringen bij De Appel, dat er ook intellectuele wellnesscentra bestaan; ik voel mij geheel en al opgefrist en hersteld door het gebodene door Herakles c.s.

Trijnie
02/04/2012
Genoten van het begin tot het eind

Het was de lange reis van Drenthe naar Den Haag meer dan waard. Prachtig spel van alle spelers waarbij de emoties van Nadia in de verschillende personages en Bob als Herakles gisteren het meest 'binnen' kwamen. Verrassend decor en prachtige belichting en achtergrondmuziek en vooral, niet te vergeten, de de teksten. William Shakespeare wordt hier geëvenaard. Wat zullen jullie het druk hebben met omkleden, grimeren en voorbereiden voor het volgende stuk, terwijl wij rustig een drankje doen. Het was prachtig, prachtig, prachtig. Rest mij vandaag alleen nog het nagenieten met het programmaboekje. Dank allemaal voor deze geweldige voortelling. Applaus!!! Herakles is een MUST voor iedereen die van theater houdt. Succes met de komende voorstellingen.

Arnold en Marie
01/04/2012
Bewondering

Geachte medewerkers van de Toneelgroep De Appel we hebben Herakles bezocht en geweldig genoten tot het laatste moment. Wij spreken dan ook onze bewondering uit voor een ieder die heeft bijgedragen aan deze geweldige voorstelling, lappen tekst, kostuums, decor, techniek, muziekkeuze enz. De beste voorstelling naar onze mening van alle marathons. Dank!

Mieke Tromp Meesters
31/03/2012
Geweldige dag bij Herakles

Met mijn zoon Stan heb ik genoten van het dagvullende programma. Het was een adembenemende marathon, waarbij we vol bewondering zijn over het uithoudingsvermogen van de acteurs. Het was ook nog humoristisch zonder afbreuk te doen aan de verhaallijn. Ook de catering tijdens de pauzes liep als een geoliede machine. Dank voor deze geslaagde dag.

Marianne Bouwman
30/03/2012
Herakles

Zeer geachte spelers en medewerkers van de Appel! Met heel veel plezier en bewondering heb ik afgelopen zaterdag het spektakel Herakles gezien. Wat een prachtige voorstellingen, kostuums, decor, sfeer en niet te vergeten de maaltijden. Het was echt een dag genieten! Het was alsof ik een boek aan het lezen was en na iedere pauze weer aan het volgende hoofdstuk verder ging. De pauze's waren gelukkig niet te lang of te kort. Alles was tot op de kleinste details uit gedacht. Wat een samen werking. Zelf speel ik al jaren amateur toneel en als ik zie hoe de Appel dit elke keer weer doet, weet ik zeker dat daar niet alleen jaren studie voor nodig is maar ook samen werking en respect voor elkaar. Mijn complimenten, ook toen er een mevrouw even onwel werd wist ik niet wat ik zag. Zo maar even werden de acteurs mensen en dan.....knip met de vingers en ieder was weer in zijn of haar rol. Ook mijn persoonlijke aan complimenten aan Geert de Jong, wat zie jij er mooi uit. U bent altijd al een voorbeeld voor mij geweest dat heb ik U een keer persoonlijk gezegd tijdens de voorstelling 51!! Heel veel plezier nog de komende maanden en de publieks prijs verdiend de voorstelling HERAKLES!! Gespeeld door de APPEL!! Vriendelijke groet Marianne Bouwman-Huf.

Nel en Cees en Haan
Applaus voor decorbouwers

Zaterdag 24 maart hebben wij genoten van een geweldige uitvoering van jullie eigen Herakles! Wat ik miste, tijdens het daverende applaus, was de gelegenheid om de decorbouwers met dat applaus te bedanken. Het was fascinerend om te zien hoe zij heel rustig en gedisciplineerd de decors wisselden. Misschien kunnen zij ook naar voren gehaald worden om applaus in ontvangst te nemen. En wat dachten jullie van de suggestie om aan het einde nog een keer één van de mooi gezongen liederen ten gehore te brengen. Dat lijkt ons een subliem einde! Natuurlijk hebben wij in onze omgeving uitgedragen dat de voorstelling een must is. Nog heel veel speelplezier in de komende maanden.

Marleen G.
29/03/2012
Herakles des Appels

Afgelopen zaterdag de voorstelling Herakles gezien en het was gewoon weer des Appels. Het werd gebracht zoals alleen De Appel dat kan, helemaal geweldig. Met zo'n klein gezelschap zoiets groots uitvoeren, helemaal top. Eten, drinken en alles erom heen prima verzorgd.

Hans van Straten
Bijzonder genoten

Bijzonder genoten. Ook zeer onder de indruk van de samenzang, met name bij het lied als de Argonauten roeien.

Elly Verseveldt
Toneelpublieksprijs

Toneelvoorstelling Herakles van Toneelgroep De Appel verdient de Toneel Publieksprijs voor dit jaar. Adembenemend fraai! Gezien op zaterdag 17 maart.

bewonderaar
28/03/2012
Hulde

Zoals altijd een geweldige voorstelling. Wat een energie wat een creativiteit. De Griekse sagen en mythen gaan leven. Ga zo door.

Hans Wentholt
27/03/2012
Goddelijk jongensboek

Janneke en ik hebben genoten! Griekse mythen zijn voor mij de verbinding van de mens met het onbegrijpelijke door een soort jongensboek-verhalen. Ik zeg niet dat de bewerkers van de Appelversie van de oudste verhalen hetzelfde gedacht moeten hebben, maar ik kwam zo dichtbij, dat het zou kunnen. Vaak (niet altijd gelukkig) briljant simpel van tekst, soms (gelukkig dus) briljant moeilijk. Hoewel we helemaal niet tegen een lange zit hadden opgezien, realiseerden we ons maar al te zeer dat de (ook al weer) briljant gekozen afwisseling in opzet en uitvoering van de negen afzonderlijke verhalen je deed vergeten dat het buiten elf uur lang mooi weer was. Daaraan droeg even zeer bij de kadans die ontstond door de gekozen regelmatige afwisseling tussen tribune op -toeschouwen- tribune af -iets nuttigen- tribune op -toeschouwen etc. Moet ik nu ook nog iets zeggen over de uitmuntende acteerprestaties? Het is wel mooi zo. O ja, dat nog wel: ik heb ook nog veel plezier ontleend aan het publiek. Waaronder twee ploegen, kennelijk afkomstig van twee gymnasia. Soms lagen ze op hun stoelen met hun tiener lijf en -ledematen, maar ze genoten net zo hard als wij. Gaan dus.

Nel en Camiel Verhamme
27/03/2012
Overeenkomst

In de oude wereld van Goden en Mensen gebeurde hetzelfde als in onze huidige wereld: list, bedrog, geweld, chantage, liefde, goed/wan- bestuur, wel/geen overleg. Zeker ook onze politici zouden er heen moeten. We reden op dinsdag naar jullie toe met op de radio het verslag van het uittreden van Brinkman uit de PVV. Het is boeiend om met mensen uit verschillende delen van het land aan tafel te zitten en van elkaar iets te horen en te kunnen delen. Dit was onze tweede marathonvoorstelling (eerste in 2004). We hopen dat we er nog meer kunnen bezoeken.

Joyce J.L. Madlener-Vrinten
27/03/2012
Herakles

Ik heb intens genoten van het spel, de humor. Het was een heerlijke dag uit. Lunch en diner waren uitstekend verzorgd. Mijn complimenten ook met de reactie op het onwel worden van iemand uit het publiek. Jullie reactie was snel en met humor kwam het spel weer in actie. Ik kan iedereen aanraden er heen te gaan en bovendien om Appelvriend te worden. Ik denk dat een van onze vreindinnen dit ook van plan. Veel succes!

Michiel
27/03/2012
Geweldig

Een fantastische voorstelling. Bewondering voor de acteurs die dag en avond vol passie en met humor de voorstelling op de planken zetten. Ook veel waardering voor de organisatie om op tijd lunch en diner klaar te hebben en vooral complimenten voor al die medewerkers van balie, munten en de bar die bijzonder aardig en hulpvaardig zijn. Kortom, een aanrader.

F. van Kooten
27/03/2012
De Griekse Goden en helden begrijpelijk ten tonele

Eindelijk heb ik tijdens de voorstelling en daaraan voorafgaand met het lezen van de doorwrochte toelichtingen en studies op de Appelsite over Herakles de samenhang en onderlinge verbinding en wanorde tussen goden en helden begrepen, althans mij daartoe kunnen inleven. Voorstelling was boven verwachting goed. Dat moeten meer mensen in den lande weten en bijwonen. Immers het gaat ook om normale menselijke (on-)deugden. Ook voor niet klassiek opgevoede mensen begrijpbaar en invoelbaar. Goden en helden zijn ook maar mensen. En een mens probeert ook zo nu en dan god of held te zijn! Ook weer goede bijdrage voor een beter begrip bij onze komende tour over de Peloponnesos.

marian
27/03/2012
Ook een zomerse lentedag meer dan waard!

Ik zal het eerlijk bekennen: op 24 maart fietste ik met lood in de schoenen naar Scheveningen. Naar een marathonvoorstelling op een zomerse dag in maart en dat in een weekend. Wie verzint zoiets? Het lot? De goden? Maar lieve Appelaars, het was het mééér dan waard: we hebben ons met open monden gelaafd aan het decor, de kostuums, de acteerprestaties, de verhalen. Prometheus is nu in mijn geheugen gegrift, niet in de laatste plaats vanwege de acrobatische component! Ik wil nog een keer en dan met mijn andere zoon! Hulde!

R.J.J. Verlint
27/03/2012
Herakles

Wij weten waarom wij appelvrienden zijn en blijven: Herakles was weergaloos, grootser nog dan de vreselijk mooie Tantalos en Odysseus! De dag vloog om, humor en tragiek wisselden elkaar af in moordend tempo. Herakles van de Appel is een klassieker. Dank je Appel: wij hebben genoten, gelachen, gehuild en een prachtherinnering bewaard!

jos stevens
26/03/2012
Gras wegmaaien

Ik had een zeer lovende reactie geschreven over Herakles. Echter, na het kennisnemen van alle eerdere publieksreacties behoef ik niets naders te doen dan al die zeer lovende reacties die al op uw site staan, met nadruk te onderschrijven, hetgeen ik bij deze dus doe. Fantastisch en ga a.u.b. nog vele jaren door met ons, uw publiek, dit soort prachtige voorstellingen te schenken.

Willem en Francoise Takken
26/03/2012
Heracles 26 maart 2012

We hebben genoten van een wonderlijk mooie en energiegevende dag, en genoten van kundig, boeiend en bovenal, vrolijk theater. De hele voorstelling straalde een hoge mate van perfectie uit, waarbij de afwisseling tussen Hellenistische tijden en de moderne tijd opmerkelijk goed uitpakte. We vonden het knap hoe elke acteur bijdroeg aan het geheel, met als hoogtepunt scène 8! (Het huwelijksfeest). Dank aan alle APPEL-acteurs, regisseurs en decorbouwers.

Familie Heike Bloch
26/03/2012
BRAVO

24 maart 2012
Een fantastische dag! Weer een spectakel van klasse, zoals wij gewend zijn van De Appel. Onze waardering o.a. voor alle spelers, die boeken met tekst hebben moeten leren en voor de vindingrijke veranderingen van het decor, telkens weer iets verrassends. Wij hebben allen genoten!!

Herman de boer
26/03/2012
Prachtige reis

Een prachtige reis gemaakt op een mooie lentedag. Tot diep in de krochten van de Hades. De tijd vloog voorbij. Mooi spel. Schitterende decors. Prachtige taal, die ik graag nog eens op mijn gemak zou willen lezen. Heel veel dank ook namens mijn vrouw en puberzoon.

m. van dierendonck
26/03/2012
Fantastisch

Ik sluit me bij de juichende reacties van anderen aan. Heb er zeer van genoten, vond het nog beter dan Tantalus en Odysseus. Ik heb de voorstelling zeer aanbevolen bij mijn vriendinnen van de museumkring en de literaire kring.

H.J. Aalbers-Rijnders
26/03/2012
Ongelooflijk

Het is een ongelooflijke ervaring dit gezien te hebben in alle opzichten. De acteurs in de eerste plaats en dan de techniek, de belichting, het decors en niet te vergeten de kostuums. Ook ondanks de tragedie in een hele eigentijdse stijl, alleen al de opmerking van Zeus in het begin: 'Godìnnen'!!!! Ik raad iedereen in mijn vriendenkring aan Herakles absoluut te gaan zien. Het overtreft alles.

Anne van Goch
26/03/2012
De verwachtingen overstegen

Na Tantalus, Odysseus en Tuin van Holland waren ook dit keer de verwachtingen hooggespannen. Leerlingen en docenten van het Maerlant College uit Brielle komen altijd graag in het Appeltheater en werden ook dit keer niet teleurgesteld. Het vernuftig in elkaar gezette script en de veelheid van verhalen, de decors, de acteerprestaties gelardeerd met een muzikale noot overstegen de stoutste verwachtingen. Drama en humor wisselden elkaar af in (ethische) levenslessen. Menig jongenshart klopte harder door Admete. Het smaakt naar meer: bij de volgende marathon (Aeneas of Romeinse sagen?) komen we weer!!!

Johanna Dekker
26/03/2012
Belevenis

Deze toneelvoorstelling is een belevenis die ik niet graag had willen missen. Erg goed gespeeld en fantastische decors en kostuums; verzorging tot in de kleinste details.

Jolanda van der Lee
26/03/2012
Voor herhaling vatbaar

Wat was het goed zaterdag! Elf uur lang. Oktober ga ik weer. Goede boeken lees ik ook graag een tweede keer.

Danielle en Willem v Vliet
26/03/2012
Puur genieten!

Zondag 25 maart een fantastische dag gehad. We zijn al heel lang Appelvrienden en terecht. Lukt jullie altijd weer om ons te verrassen met prachtige voorstellingen. Vandaag klopte werkelijk alles! We zullen veel reclame voor jullie maken, want echte toneelliefhebbers mogen dit niet missen.

hilbink
26/03/2012
Superieure belevenis

Geweldige acteurs, prachtig decor, spannende verhalen waardoor je toch elke keer weer benieuwd naar binnen ging 'Wat zou er nou weer gebeuren?!' en leuke entourage. Een absolute must!!

Martha en Laurens Nagel
26/03/2012
Een schitterende dag..

Ademloos gekeken naar prachtig spel en inventieve decors. Daarom was het jammer dat wij na afloop de spelers wel konden bedanken maar de techniek niet. Ook zij hebben het verdiend!

Karel en Ineke Dekker
26/03/2012
Onvergetelijk goed

Wij zijn zondag 25 maart geweest. Ademloos de geweldige bedrijven gevolgd. Wat een fantastisch mooie voorstellingen kunnen jullie ons steeds weer bieden. Herakles was tot nu toe voor ons een hoogtepunt. We hopen op meer...

Rikie Driessen
26/03/2012
Happiness

Wat kan een mens gelukkig worden van zo'n dag! Eindelijk weer eens echt en goed toneel, wonderbaarlijk natuurlijk gespeeld. En dan die lengte, heerlijk is dat. Heel af en toe kreeg ik een klein dipje bij iets te lange dialogen. Ik hoop werkelijk op een volgende marathon. Gaat u er nog een dvd van maken? Dan is hij nu al besteld. Met vriendelijke en dankbare groet groet van Rikie Driessen

Karen Hoogendoorn
26/03/2012
Onovertroffen

Deze voorstelling gaat de stoutste verwachtingen te boven. Een tragedie in de klassieke vorm, maar dan in 9 bedrijven. Beter kan de menselijke geest niet verbeeld worden. Kan het Appeltheater zichzelf nog evenaren? Kortom: een voorstelling die je niet in de koude kleren gaat zitten.

Carla Keijjzer
26/03/2012
Hogeschoolamusement

Zaterdag 24 maart waren we voor de 4e keer bij een marathonvoorstelling. Ik vond Herakles gewéldig! Ingenieuze decors, veel humor, helder begin om de boel te duiden, prachtige kostuums en pruiken en weergaloos spel van velen! Het wekte ook discussie op. Wat moet je nou vinden van iemand als Herakles? Het is net het leven zelf. Hulde dat jullie dit weer hebben aangedurfd in deze zware tijden!

martin doornbos
26/03/2012
Fantastisch

Wij hebben gisteren geweldig genoten van de Herakles marathonvoorstelling. Na meer dan 30 jaar Appelvriendschap waarin al heel veel schitterende evenementen zijn langsgekomen was dit een absolute topper: verrassend, origineel, kleurrijk, doordacht, geëngageerd - in één woord fantastisch. Ook alle bewondering voor de vloeiende organisatie rondom het spektakel. Veel dank aan alle acteurs en medewerkers.

Rikie van Blijswijk
26/03/2012
Herakles: dat kan alleen De Appel

Elf maanden geleden had ik de kaartjes gekocht en afgelopen zaterdag kon ik dan eindelijk Herakles bijwonen. Ik heb genoten van de eerste tot de laatste minuut.Wat maken jullie prachtig theater! Het decor was weer fantastisch. Complimenten voor alle acteurs, de decorbouwer en de regisseur. Voor mij mag er snel weer een marathon komen. Veel succes gewenst voor de andere voorstellingen. Rikie van Blijswijk

c.Grootscholten
26/03/2012
Klasse!

Afgelopen zaterdag hebben we intens genoten van Herakles. Wat een geweldige prestatie wordt er door de mensen van De Appel geleverd. We hadden ook de twee info avonden gevolgd maar deze voorstelling overtrof al onze verwachtingen. Met name deel één is zeer heftig maar je zit er dan ook direct midden in. Decor, kleding, muziek, alles was zeer mooi. Ook de organisatie in de pauzes verliep op rolletjes. Onze grote complimenten aan alle medewerkers. Cocky Grootscholten

El Elsinga-Hoek
26/03/2012
Wat een dag

Ook deze keer weer ongelooflijk, wat een prestatie en wat een geweldige acteurs, belichting, kostuums enz. Steeds weer verrast door het fantastische talent van met name Geert de Jong als Hera. In alle opzichten een heel goede dag gehad en wat vliegt de tijd. Ik ben blij dat ik in Den Haag woon en De Appel nu al 30 jaar keer op keer heb kunnen volgen.

Tiny Leeuwenburg Boom
CHAPEAU!

Beste Appeltheater familie,
Wij met z'n achten hebben enorm genoten van op de eerste plaats de voorstelling en alles wat daaromheen speelde. CHAPEAU! Het was geweldig. Het voelde als een heerlijk warm bad. Omdat ik iedereen een programmaboekje had opgestuurd hadden we ons ook heel goed voorbereid. En dat bepaalde mede de atmosfeer.
Ook namens mijn vrienden wens ik jullie een fantastisch goed seizoen en wil jullie bedanken voor deze geweldige dag.

Emma
26/03/2012
Geweldig!

Ik heb 'Herakles' afgelopen zondag gezien en vond het prachtig! Het was afwisselend, soms vrolijk maar ook beklemmend en soms zelfs spannend. Ik werd af en toe echt meegesleept in het verhaal van Herakles (en de anderen). Er werd heel goed geacteerd, de decors waren prachtig (kostuums ook trouwens). Zeker een aanrader.

Lucie Thierry
26/03/2012
Een topervaring

Ik heb van de eerste tot de laatste minuut genoten. Elk tafereel was weer volkomen nieuw en verrassend. Zo veel vondsten, humor, spektakel. Maar ik was ook blij met de manier waarop de diepere laag die deze mythen hebben, overtuigend over het voetlicht kwamen. Echt niet alleen maar onderhoudende verhaaltjes! Ik verheug me nu al op Achilleus, Hektor, Patroklos, Andromache..... Hoop dat jullie ons niet te lang laten wachten.

Renate Schmidt
26/03/2012
Prachtige voorstelling

Ik weet nu weer waarom ik APPELVRIEND ben. Ik heb ontzettend genoten van de voorstelling en heb me 11 uur lang geen minuut verveeld. Geweldige acteurs in een boeiend verhaal, dat actueel blijft en waarin ook veel humor in voorkomt. Prachtige decors en kostuums!! En ook nog een vlekkelose organisatie wat lunch en dinner betreft. Gefeliciteerd met deze mammoetvoorstelling! Ik kijk al uit naar het volgende project......

H.Baartmans
26/03/2012
Majesteus

Majesteus. Geweldig veelzijdig spektakel. Zelfs met zang van niveau. Er is weer maar eens voldaan aan onze hooggespannen verwachting. Een klasse apart. Vooral ook kleding en decor. Zo ingenieus en doordacht.

Dick Huisman
26/03/2012
Geen woorden voor...

Nog verrassender dan de vorige marathons. Grote waardering voor de lappen tekst en al die moeilijke godennamen etc, die er feilloos uitkomen. Geen moment van saaiheid, maar boeiend vanaf begin tot de slotscène van Zeus en Hera. Niet alleen het spel maar ook de wisseling van decor moet je in een pauze eens blijven volgen; jammer dat ze er slechts 9 bedrijven van gemaakt hebben... van mij mochten er nog wel een paar achteraan. Je blijft (ook) lachen en je geboeid en ademloos verbazen. Hartelijke dank voor deze fantastische voorstelling. Ik zou het wel voor een tweede maal willen volgen.

Ali Molenaar
26/03/2012
Genoten

Genoten van weer een nieuwe marathon van De Appel. Geert de Jong en Aus Greidanus sr. zijn waanzinnig grappig als Hera en Zeus, Bob Schwarze schittert als Herakles. Het was een lesje Griekse geschiedenis met al die namen die me duizelden aan het einde van de dag, een dag die veel te snel voorbijging. We hebben al besloten nog een keer te gaan.

Jet Oomen
26/03/2012
Herakles

Wat was dit een mooi cadeau om mee te mogen maken. Het was een geweldige ervaring. Het spel van de acteurs, het podium en de hele sfeer er om heen. Het is voor ons de vierde keer dat we het beleven en iedere keer is het verrassend en boeiend om te zien. Het verveelt echt geen moment. WAT EEN KUNST!

Marleen Smits
26/03/2012
Herakles? Doen!!

Weer een geweldige dag bij jullie gehad! Zo leuk om de klassieken met veel humor en afwisseling voorbij te zien komen... Fijn spel, zoals ik gewend ben bij De Appel, decor verrassend, mooi en strak. Genoten van de prachtige kleding (de mantel van Medea: geweldig) tot aan de uiteenlopende en hippe schoenen aan toe (Hades, Hera). Prachtig licht en mooie effecten weer, voor iedere theaterliefhebber is dit een must!! Om de klassieken met lichtvoetigheid in een fantastisch multifunctioneel decor te stoppen, en gebruik te maken van de meest uiteenlopende kleding, van klassiek tot modern en überhip; echt de dag vlóóg voorbij!

Bert Aquarius
26/03/2012
Van hoogtepunt naar hoogtepunt

Uw Herakles is fenomenaal. Het overtrof in schoonheid, acteerkracht en decor de andere marathons, die ik bij u mocht zien. En die waren al geweldig. Ik raad iedereen aan met een liefde voor verbeeldingskracht en een nieuwsgierigheid naar een kleurrijke presentatie van de oeroude maar nog steeds actuele existentiële thema's deze voorstelling te gaan zien. En rectoren van gymnasia: Ga massaal met uw leerlingen naar deze voorstelling!! Er zit ook heel veel humor in. Tot slot een groot compliment voor de gehele logistiek van de dag. Alles loopt als een trein

Ria
25/03/2012
In een woord geweldig

Een prachtige voorstelling, ik heb me geen moment verveeld en was steeds na de pauzes benieuwd wat er nu zou komen. Het gedeelte met de zang vond ik erg leuk en komt het eerste naar boven in mijn herinnering. Maar daarmee doe ik andere delen tekort en dat is niet mijn bedoeling.

Joke Hanegraaf
24/03/2012
1 groot feest

Na deel 8 dacht ik: 'jee, het is al bijna afgelopen.' Wat een prachtige, ontroerende, mooie voorstelling. Verassende decors en kostuums. Kortom, de dag was 1 groot feest!!!! Ik tip al m'n vrienden en kennissen.

Wineke Meeuws
24/03/2012
In een woord geweldig!

Bij elke marathonvoorstelling denk ik van tevoren dat het vast niet zo goed zal en kan zijn als de keer daarvoor, maar niets is minder waar. Mijn man en ik, we vonden het geweldig! Het spel, het decor, de kostuums, alles bijzonder. De Appel is en blijft mijn favoriete toneelgezelschap.

P.G.van ditzhuyzen en L.M. Nanning
24/03/2012
Verbluffend

Naast vlotte en voortreffelijke verzorging in informele sfeer zijn wij een dag lang ondergedompeld in overtuigend 'gekissebis' tussen goden, helden en mensen (helaas moet je soms denken: er is weinig nieuws onder de zon). Wat een onvoorstelbare hoeveelheid voorbereiding moet er door alle betrokkenen verzet zijn. Het resultaat mag er zijn!! Hulde en dank daarvoor.

Len ophorst-Reincke
23/03/2012
12

De Appel heeft zichzelf alweer overtroffen.Wat was het geweldig. Ik kreeg de voorstelling kado voor mijn verjaardag en heb nog nooit zo'n heerlijke verjaardag gehad. Alles werd voor me gedaan. Hapjes, drankjes, maar bovenal werd ik natuurlijk op een zeer bijzondere wijze vermaakt. Het was onvoorstelbaar mooi. In cijfers van 0 tot 10 was het een dikke 12.

Rob Wasmus
23/03/2012
Herakles

We hebben Tantalus en Odysseus gezien en nu Herakles op 21 maart. Het was een geweldig toneelstuk. We hebben ons geen moment verveeld, heerlijk gegeten en zeer bedankt voor de toneelspelers. Truus de Niet en Rob Wasmus

Ruud de Rooij
23/03/2012
Geweldig

Het was weer een spannende ervaring. Heel knap zoals de (bekende en minder bekende) mythen tot een samenhangend geheel zijn gesmeed. Ik kijk al weer uit naar de volgende marathon.

Ilse
23/03/2012
Heel goed

Spannend verhaal, goed geacteerd, mooie decors en kostuums! Wij vonden het einde alleen wat abrupt, leek wel afgeraffeld.

Anna Montan
22/03/2012
Mooimooimooimooimooi

Na vele jaren eindelijk weer eens naar De Appel. Zó, dat ga ik weer vaker doen! Mooi in elkaar gezet dit Grote Drama, sinds zondag ben ik fan van Herakles! Alle acteurs overtuigend spel, erg goed, in prachtige kostuums en na elke pauze benieuwd naar het volgende decor. De dag vloog om! Bravo Appel! Dank voor indrukwekkende dag.

Tim Meuldijk
21/03/2012
Wow!

We waren al fan van De Appel, maar Herakles was wéér een verrassing. We hebben echt genoten met onze kleindochters (13 en 14 jaar). Ze hadden zich goed voorbereid; ze herkenden de klassieken én konden de varianten en knipogen goed waarderen. Mooi spel, mooie spelers, mooie entourage, mooi publiek. Bedankt!

H. Marks-Worp
21/03/2012
Super voorstelling Herakles

We hebben alle marathonvoorstellingen van De Appel gezien. Elke voorstelling was geweldig, maar Herakles stak er met kop en schouders boven uit. Onze hartelijke dank voor een fantastische dag.

JHM Hamers
21/03/2012
Herakles

De voorstelling van het Appeltheater HERAKLES is indrukwekkend, fantasierijk, creatief, inspirerend, blijmoedig met enorme acteertalenten. We zijn dit inmiddels van De Appel gewend maar het went in de heel positieve zin ook nooit! Altijd weer anders, beter en met zeer bijzondere toneelaankledingen. DANK!

van Deurzen
20/03/2012
Herakles

We hebben genoten van de fantastische voorstelling van dit mythische drama. Chapeau voor de uitvoering, het was spannend, boeiend tot het einde toe. Als er een cijfer gegeven dient te worden is dit een 10!

Ingrid en Ruud Naaborg Van der Veer
20/03/2012
Herakles

Gezien, gehoord en meer dan intens genoten op woensdag 14 maart 2012 . Reeds kaarten gekocht voor de uitvoering op 3 oktober a.s. Wij verheugen ons nu alweer op dit fantastische toneelgezelschap.

Wytske Roodbergen
20/03/2012
Mythisch!

Wat een geweldige manier om kennis te maken met de Griekse mythologie. Mooier en indrukwekkender kan niet... Veel dank voor deze unieke ervaring!

d. van den bos
20/03/2012
Herakles

Geweldig genoten!

S.H. de Ranitz
20/03/2012
Geweldig!!!!

Goede prestatie. Alleen de zang vond ik minder passen, vroeg me af waarom in het Frans. Het is toch een Griekse mythe? Maar toch een 9.

Tineke Vros
20/03/2012
FENOMENAAL!

In één woord FENOMENAAL!! Ik vind het nog steeds een gemis dat ik Tantalus niet gezien heb. Wat een 'bovenmenselijke' prestatie!

Ria Verkuijl
20/03/2012
Geweldig

Weer een topprestatie. Ik heb ontzettend genoten van deze marathon. Chapeau voor de regisseurs, acteurs en het prachtige decor.

Mirja van der Hoeven
20/03/2012
Ongeloof

Niet toneelliefhebbers begrijpen er niets van: 11 uur toneel?! Maar voor de liefhebber is dit geen opgave. Sterker nog... het is een belevenis die je niet mag missen. In al die 25 jaar dat ik naar De Appel ga, heeft het Appelgezelschap niet aan kwaliteit ingeboet. Petje af!

Margreet Sutherland
20/03/2012
Bedankt

Fantastisch wat de groep heeft gepresteerd! Wil alle medewerkers hartelijk bedanken voor deze prachtige marathon. Wat knap van de catering om in korte tijd een heerlijk maal te serveren. Misschien ga ik de voorstelling nogmaals bekijken. Is de gehele tekst misschien te verkrijgen?

Albert van moorsel
20/03/2012
Te gek genoten

Fred Hendriks 13/03/2012. Minder, ik kan er kort over zijn: 't kon minder... En dat wil in Groningen heel wat zeggen..... voor een Amsterdammer zegt dat veel: ....maar nauwelijks beter

Bejan Heringa
19/03/2012
Herakles is spannend tot het eind

Na 11 uur vond ik het te vroeg om afscheid te nemen van alle goden en halfgoden van de Olympos. Ik had nog graag willen blijven. Ik zal het iedereen vertellen dat dit een vette aanrader is! Bedankt Appel

Jasper Grannetia
19/03/2012
Mooi!

Ik heb genoten van deze marathon. Toen de voorlaatste marathon liep hoorde ik er net te laat over, dus toen ik in de stad borden voor Herakles zag, heb ik meteen kaarten geregeld. Ik vond het een spektakel. Heerlijk de hele dag meegesleept worden in een groots verhaal. Zonder anderen tekort te willen doen, blijft Hugo Maerten als Prometheus mij op het netvlies staan. Wat een rol, fantastisch! Al met al een belevenis en de belofte waard dat ik weer vaker naar De Appel zal gaan. Kun je nog kaarten krijgen? Twijfel niet en sla toe. Jasper

Frank Kresin
19/03/2012
Meesterlijk toneel

Dit was mijn derde theatermarathon en opnieuw vond ik het ontzettend goed. De Appel is er ook ditmaal in geslaagd een episch drama te maken door een reis die acteurs en bezoekers verbindt; we maken iets mee dat veel groter is dan wijzelf. Slim wordt vrijwel elke dramatische gebeurtenis buiten het toneelbeeld gehouden; we zien alleen wat er voor of na gebeurt, het effect dat ze heeft, waardoor elke heldendaad, elk voorval wordt teruggebracht tot wat er gebeurt tussen mensen onderling, en de mensen en de goden. Het resultaat is bewonderenswaardig actueel en biedt een spiegel waarin je veel van jezelf terug kunt zien.

step
19/03/2012
!!!

Genoten van dit spektakel, het was een groot feest. Voor herhaling vatbaar!

Aad van Schie
19/03/2012
Fantastisch

Herakles is een spektakel van wereldklasse: een 9!

Ina Frankfort
19/03/2012
Een prachtige dag

Schitterend gespeeld in verrassende decors, waar de goden zich vaak op een niveau bevonden, waar ik bijna hoogtevrees van kreeg. Mooi verbeeld hoe de goden de helden op aarde bestieren! Ik heb me al die uren heerlijk vermaakt. En Hera is mijn favoriet!

ellen
19/03/2012
Een 10 plus!

Wat een geweldige dag/avond. We waren met 7 personen en hebben allemaal een super tijd gehad. Voor herhaling vatbaar.

Saskia van der Laak
19/03/2012
Bravo!

Super mooie voorstelling. Complimenten voor iedereen die eraan heeft meegewerkt. Bravo!

Hellen
19/03/2012
Wow!

Wat hebben we een geweldige dag gehad afgelopen zaterdag, wat een enorme prestatie weer! Een mega-voorstelling die ik zeker nog een keer ga bekijken!

Idze Spilker
19/03/2012
Een topdag met Herakles

Deze marathon heeft voor mij de vorige overtroffen: Genieten van de goden die zo menselijk zijn, gespeeld door mensen in hun goddelijk spel. Smaakt naar meer.

Ted Polderman
19/03/2012
Herakles magistraal

Herakles is door Toneelgroep De Appel magistraal neergezet in alweer een meeslepende marathonvoorstelling. Vanaf het eerste deel meteen overdonderend en ontroerend, verrassend, ja dat is het.

Nynke Polderman
19/03/2012
Herakles een 10!

Herakles, een prachtige voorstelling, die als een cijfer mijn waardering zou kunnen uitdrukken, een 10 met een griffel verdient!

Paulina
19/03/2012
Ongelooflijk Mooi!

Wat hebben we genoten van deze derde marathon: de mooiste! Fantastische compositie van een oud verhaal; prachtig gespeeld, verrassende interpretaies, schitterende kostuums, decors, belichting, muziek. We genieten vandaag nog steeds na! Heerlijke Griekse pot, zowel voor lunch als diner: en dat voor zoveel mensen tegelijk... Gefeliciteerd allemaal!

Max de Coole
19/03/2012
Leve het theater!

In tijden van de Eurocrisis, het orakel van Brussel en het reduceren van het beeld van de Griek tot een vermeend mislukt muntstuk, is het een verademing om zo overtuigend meegenomen te worden op deze reis door het Griekse godenrijk. Prachtig beeldend en veelzijdig theater waarbij alle theaterdisciplines breed worden ingezet. Hulde aan alle betrokkenen!

J. Bakker
19/03/2012
Herakles

Geweldig en magisch!

Alberdien van Pappelendam
19/03/2012
Een Tien!

Een tien en een griffel en een paar zoenen van mevrouw. De vierde vond ik de beste, duidelijk, geestig, 'menselijk', eigenlijk in één woord een goddelijk drama!

Doris en Ton Huntjens
19/03/2012
Prachtig

We waren erbij op 18 maart en deden eraan mee, aan de derde Griekse marathon waarvoor we met zeer veel genoegen naar Scheveningen waren getogen. Meer nog dan Tantalus en Odysseus, die ook al fantastisch waren, was Herakles een belevenis. Meer dan in Tantalus en Odysseus ging het over het onberekenbare lot van de mens, over goed en kwaad, over leven en dood en leven na de dood. En die diepmenselijke thema's - die van alle tijden zijn - werden met zo'n natuurlijke luchtigheid en soms frivoliteit gespeeld dat de tijd omvloog. Geweldig ook de opstelling van de zaal en het podium, de decors, de kleding, de muziek en de verlichting: inventief vakmanschap!

michiel en elly van der valk
19/03/2012
Alleen maar superlatieven!

Wat hebben wij weer genoten van deze Appelmarathon: het spel, de decors, de belichting, het was aangrijpend, spectaculair, grappig en van het begin tot het eind boeiend. Dank aan allen voor deze topprestatie, het was voor ons een onvergetelijke belevenis!

Hans en Mieke Smits
19/03/2012
Uitzonderlijk

Wij vinden dat Herakles qua concept Tantalus en Odysseus overtreft: hier meer reflectie over het lot van de mens. En misschien ook qua uitvoering: het muzikale aspect heeft veel indruk gemaakt. De verrassende afwisseling in presentatie van de episoden houdt de spanning er in - de hele dag! Is dit een internationaal unicum? Misschien hooguit verwant aan Theatre du Soleil?

Walter WInkler
19/03/2012
Mooi

Vorige marathons niet gezien, maar deze was prachtig - met name alle godenscènes vonden we briljant, zowel qua tekst als spel. Opvallend was voorts dat ALLE vrouwen van De Appel de sterren van hemel spelen. Qua lengte (van 11-22u) goed uit te houden, met 9 epsiodes van plm 50 minuten met pauzes van plm 20 minuten er tussendoor (dubbel zo lang bij lunch en diner). Echter, niet alle episodes zijn van gelijk niveau. Er zitten toppen en dips in. Die laatste met name wanneer de voorstelling te statisch wordt en/of te verre zijpaden inslaat (o.a. deel van de Hades- en trouwerijscènes). Want hoe leuk het marathon-idee ook is, na vier(?) eerdere succesversies lijkt het er op dat het concept ook in enige mate een doel-in-zichzelf is geworden, in de zin dat deze plm 7-8 uur theater ook makkelijk een kwart of een derde korter had gekund zonder de inhoud wezenlijk tekort te doen. Desalniettemin hebben we ons bij geen enkele episode verveeld. Pluim ook nog voor de gebruikte muziek (welke allemaal?) De briljante slotregel van Aus Greidanus ('Denk dat ik toch nog [...]') houden wij er voortaan in voor wanneer we iets toch echt niet laten kunnen. Heel mooi. Lunch en diner, duidelijk met een Griekse touch (oa. rijst/olijvensalade tzaitziki), waren eenvoudig maar in hun eenvoud zonder meer uit-ste-kend. Compliment aan de catering om voor een hele zaal mensen tegelijk een warm diner te serveren. Alles bij elkaar een mooie dag. Een acht-en-een-half!

Paco Busteros León
19/03/2012
WOW!

Herakles door De Appel in een woord: WOW! Geen enkele seconde tussen 11 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds had ik het gevoel dat ik iets anders wilde doen. Prachtig! Dank jullie wel. Mijn hartelijke dank ook voor de catering/restaurant voor de lieve zorgen dat mijn aangepaste diabetes-dieet met zich brengt. Ik voelde me heel erg welkom.

J.Koek-Noorman
19/03/2012
Herakles

Genieten, dat was het, de hele dag. Nagenieten, dat is het nog steeds.

Bob van Aalst
19/03/2012
De Appel: Kanjers met Herakles

Een fantastische prestatie door deze Griekse helden. We hebben genoten van spel en spektakel, Bravo De Appel. Je bent weer op de goede weg!

Frances van de Water
19/03/2012
Wij hebben genoten!

Afgelopen zaterdag hebben wij enorm genoten van Herakles. Weer een geweldige marathon: chapeau voor de regisseurs, acteurs en het prachtige decor! Misschien een handige tip voor de volgende: print het programma met de pauzes op de achterkant van de flyer die bij binnenkomst uitgedeeld werd! Wij kijken uit naar de volgende marathon, Troje misschien?

J.D. Walta
19/03/2012
Excellent!

Formidabele voorstelling; buitengewoon genoten van alle 13 artiesten!!

Frans van der Leeuw
19/03/2012
Allemachtig!

Wát een prestatie, wát een productie, wát een talenten!

Eric Ouwejan
19/03/2012
Toneelpublieksprijs naar De Appel

De Appel heeft opnieuw bewezen om naast alle goede producties die ik sinds meer dan 30 jaar bezoek, nu voor de vierde keer een marathon-voorstelling van hoge kwaliteit te kunnen opvoeren. De Appel verdient hiermee de Toneelpublieksprijs.

Thijs Brandhof
19/03/2012
Prachtig

Na eerder overrompeld te zijn door Bacchanten, was dit de eerste marathon bij De Appel die ik heb bijgewoond. Ik ben van 11.00 tot 22.00 in de ban geweest van de negen delen die samen het stuk Herakles vormen; de mythologie wordt vertolkt door een uitmuntend ensemble acteurs, en die vertolking wordt nog eens aangezet door muziek (met prachtige liederen in sommige delen en een mooie bewerking Child In Time in het deel Prometheus), de ingenieuze decors en de kostuums. Een speciale vermelding moet er nog zijn voor het script dat nooit de humor uit het oog verliest, waardoor er verlichting is tussen het noodlot dat Griekse helden altijd weet te vinden.

Willemijn Pheifer
19/03/2012
Fantastich

Zondag 18 maart met twee vrienden naar Herakles geweest en echt een fantastische dag gehad. Een zeer waardige opvolger voor Tantalus en Odysseus! Complimenten aan het gehele ensemble! Nadia Amin is super in al haar rollen, haar vertolking van Medea is geweldig! Aus Greidanus jr. zet een prachtig ziekelijke Eurystheus neer. En David Geysen's regie van Prometheus (met een geweldige Hugo Maerten, zoals altijd) was ook prachtig! De hoge verwachtingen die ik van zijn regie had na het zien van Water (Tuin van Holland) en Messen in hennen heeft hij compleet waargemaakt! Een regisseur om in de gaten te houden! Het was gewoon fantastisch en ik zou het liefst gewoon nog een keer gaan!

Jan Zellenrath
19/03/2012
En alweer een enorme prestatie

Op 17 maart de 3e marathon van jullie gezien. En weer vloog de tijd om. Wat een zintuigenstrelende voorstelling. De volgende keer een barokopera zou ook niet misstaan. Wat een verborgen talenten. Alle medewerkers hebben ons, weer, een onvergetelijke dag bezorgd. Zondagochtend, aan ons ontbijt, praatten we nog uitgebereid na en stelden gelijktijdig vast dat jullie alweer begonnen waren aan volgende de 11 uur durende voorstelling. Niets dan bewondering voor deze zware opgave.

Debby Goos-Snellen
18/03/2012
Fantastische voorstelling

Na Odysseus en Tuin van Holland wederom genoten van een fantastische voorstelling! Echt talent van hoog niveau, niet alleen op acteergebied, maar ook wat betreft zang. Ook het plezier en het samenspel spat er vanaf! Het decor was zo ingenieus gemaakt, dat het me bleef verbazen. Wat een tijd, aandacht en passie zit hierin. En nu gaat de volgende marathon richting Troje ...?

Milly Smulders
18/03/2012
GENOTEN!

Samen met mijn dochter voor het eerst een marathon bijgewoond van De Appel en dat was Herakles. We hebben beide genoten. Geweldig toneelspel. Mooie setting/decor, veel godenhumor en het bleef boeien!! Dank voor een geweldige dag, ik kan me voorstellen dat we veel mensen tegenkwamen die telkens weer een marathon bezoeken, wij zijn nu ook potentieel verslaafd geraakt. Smaakt naar meer!

Dennis Groenewold
18/03/2012
Waanzinnig knap

Van begin tot einde genoten. Waanzinnig knappe prestatie van de acteurs en alle mensen achter de schermen om zo'n hoog niveau de hele dag weten vast te houden!

freek rijkels
16/03/2012
FABELACHTIG

Herakles van de Appel is fabelachtig in alle betekenissen van het woord. Wat een volmaakte voorstelling: de schrijvers, de acteurs, de kostuummakers, de decorbouwers, de belichters zijn moeilijk te overtreffen. Een geweldige marathon, die door alle echte toneelliefhebbers moet worden beleefd. Een betere dagbesteding is moeilijk te bedenken.

Jos Laurs
16/03/2012
Veel, heel veel complimenten

Alvast dank voor het vele werk, want het betreft hier alle acteurs, technici, overige medewerkers, cateringmensen, bardames en -heren die woensdag j.l. een hele zaal mensen een dag uit duizenden bezorgd hebben. Prachtig spel, flitsende teksten, drama, humor, boeiend toneelbeeld, allemaal perfect verstaanbaar, precies juist gedoseerd in afleveringen van 45-50 minuten met daartussen lekker eten en drinken tegen keurige prijzen. Kortom: wij hebben genoten en om ons heen alleen maar medegenieters aangetroffen, ook de leerlingen van een gymnasium, die vlakbij ons zaten en van begin tot eind geboeid waren. Dus: veel, heel veel complimenten en minstens zoveel dank voor deze voorstelling HERAKLES! Veel succes verder in het seizoen!! N.B.: mooi verbouwd ook nog!!

M&P Kruijt
Enorm genoten!

Een ongekend genoegen de hele dag samen met twee kleindochters (14 & 12 jaar) ondergedompeld in de Griekse mythologie. Drie helden een verhaal. Het beste wat we op dit gebied met jullie beleefd hebben! Geweldig bedankt!

lydia Barenholz
13/03/2012
Fenomenaal

De marathon voorstelling bleef van 11.00 tot 22.00 uur boeiend en fascinerend! Een absoluut hoogtepunt in De Appel geschiedenis, zelden zo genoten. Wat een acteurs, ook de zang act was top.

Bas Stegmann
13/03/2012
Gigantisch! Titanenwerk!

Een gigantische ervaring; Herakles live in maar elf uur. Zelfs het opbouwen van de prachtige decors tussendoor was de ervaring waard. Briljant spel van Greidanus (2x) en Amin. Het viel ons moeilijk van de Olympos terug af te dalen naar de Haagse aarde.

H W Roger
13/03/2012
Ik zit nog na te genieten

Wat een bijzondere ervaring was dit! Op een kleine middag dip na, heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten... elf uur lang! Zoveel verschillende emoties op een dag! Zoveel dat ik er de dag erna naar snakte en het ritme van de voorstellingen eigenlijk erg miste. Ik maak een diepe buiging voor het hele team van Herakles dat ons weer eens op een geweldig avontuur heeft meegenomen. Tot volgend jaar!!

Ina S
13/03/2012
Op naar Troje?

Geweldige voorstelling. Niet alleen Herakles maar de hele Griekse godenwereld kwam langs. Een voortreffelijke dictie, een aantrekkelijke aankleding, zeer goede tekst en een niet te overtreffen uitvoering door de acteurs. Kijk nu al uit naar de volgende voorstelling. Wordt het de Trojaanse oorlog?

Dé Steures
13/03/2012
Waar halen jullie het vandaan?

Overweldigend. Waar blijft Apollo toch, vroeg ik me af. Zijn late opkomst maakte meteen alles goed: 'Wel gauw, want ik moet nog een offer ophalen in Thracië'. En waar hálen jullie het vandaan? De schoenen van Ares en Apollo; de tijd om Geert de Jong in twee heel verschillende rollen in één stuk te kleden en te schminken; de vergezochte mythe van de Argo in Lybië, in 50 jaar omgang met de klassieken nooit eerder tegengekomen; de totaal verschillende personages, door iedereen overtuigend neergezet (niet alleen door Nadia Amin en Isabella Chapel); de Argo zelf, al die zuilen en die metalen bakken: waar zíjn ze als ze niet op het toneel staan? Graag een rondleiding achter de schermen.

A.A. Kostense-Oudshoorn
13/03/2012
Om dagenlang stil van te zijn!

De marathontraditie van De Appel verdient het om te blijven bestaan. Het wordt steeds mooier en beter en laat een onuitwisbare indruk achter. Allen die dit tot stand hebben gebracht Hartelijk Dank voor een overgetelijke dag.

wout de lange
13/03/2012
Onzegbaar

Deze derde klassieke marathon is van een bovenaardse schoonheid, goden en helden waardig. In een prachtig gestileerd decor wordt de kijker meegezogen door wat er in het theater gebeurt. Verrassend is de manier waarop de twaalf werken van hero Herakles ten tonele worden gevoerd. Ook min of meer eigentijdse invloeden - denk aan de Venetiaande maskers met daarbij een muzikaal optreden - maken deze marathon tot iets onsterfelijks.

Michiel Nooij
13/03/2012
Indrukwekkend theater

Wederom genoten van een Appelmarathon. Fantastisch geacteerd, geweldige muziek, ingenieuze decors en prachtige kostuums, kortom alle ingrediënten voor een heerlijk dagje uit waren aanwezig. Mijn complimenten aan het Appelgezelschap voor het leveren van deze bijzondere prestatie.

Fred Hendriks
13/03/2012
Minder

Ik kan er kort over zijn: 't kon minder... En dat wil in Groningen heel wat zeggen.....

JJ Wielenga
12/03/2012
Helden

Een held is iemand die een bovenmenselijk zware taak met veel moed kracht en slimheid tot een goed einde brengt. Dit is wat Herakles steeds deed en wat het Appeltheater ook met deze voorstelling (na Tantalus, Odysseus en Tuin van Holland) weer doet. Wat mij betreft: spierpijn na uren op het puntje van mijn stoel zitten; al die uren me geen moment verveeld: zoveel humor, diepgang, schoonheid en wijsheid, zo indringend gebracht. Als het in mijn drukke bestaan in te passen is ga ik nog een keer. Overigens ben ik nu al benieuwd waar de volgende marathon over gaat: een keer filosofie in plaats van mythologie? Een keer Joods/Christelijke mythologie (Genesis?). Wat het ook wordt, ik zal er zijn. Veel succes verder!

h mantje
12/03/2012
Heerlijke dag

De derde dagvullende voorstelling voor mij (na Tantalus en Odysseus), wat een feest. Met een goede vriendin een hele dag genoten, wat een spel, wat een kostuums en geen minuut verveeld. Alle hulde voor deze prestatie. Een vakantiedag die mij zeer goed uitkwam. De reis vanuit de noordoostpolder naar Den Haag had ik er graag voor over....

Joost Jonkman
12/03/2012
Tja...

Geweldige speelprestaties, uitzonderlijk mooie kostuums, inventief decor, prima organisatie maar toch een kanttekening: na acht delen zijn we vermoeid naar huis gegaan en hebben het laatste deel niet afgewacht. Waarom? Ons inziens was er veel te winnen geweest als er aanzienlijk in de tekst gesnoeid was, nogal veel uitwijdingen die niet ter zake deden. Misschien zelfs een tafereel er helemaal uit (de 'woestijn')? We hebben alle grote producties enthousiast meebeleefd maar zat men nu niet iets teveel vast aan de gedachte weer 9 x drie kwartier te moeten volmaken? Toch komen we in de toekomst zeker terug! Joost en Gerda Jonkman

Brigitte Raaijmaakers-Noordhuizen
12/03/2012
Geweldig genoten!

Ik heb samen met mijn dochter wederom genoten van een marathon. Aan het eind van de middag wordt het inderdaad een marathon, maar daar wordt door het gezelschap geweldig op ingespeeld. De gedeeltes in de avond maken je weer wakker en houden je scherp. Het is heerlijk om een hele dag ondergedompeld te worden in woord, beeld en geluid. Ik vind het van groot belang dat deze verhalen toegankelijk gemaakt worden voor velen. Complimenten voor de spelers die de spanning zo goed weten vast te houden en over te brengen. Woorden schieten te kort. Kortom geweldig genoten!!!!

G Schutte v.d. Vegte
12/03/2012
in 1 woord GEWELDIG

100% genoten van spel, het fantastische decor, het zingen, de maaltijden. Het is toch bijzonder dat wanneer je naar huis gaat het idee hebt dat je naar een avondvoorstelling geweest bent en geen idee meer hebt dat je 11 uur in het theater bent geweest. PROFICIAT!

Nancy Wiltink
12/03/2012
Verwennerij

Elf uur ondergedompeld in een verhaal. Zodat ik eindelijk het gevoel heb dat ik die nooit meer ga vergeten. En sinds ik Herakles gezien heb ben ik aan het sparen voor óók zo'n mooie witte jas met roze borduursels.

George Meijer
Herakles

Beste 'Appel Kanjers',
We waren met z'n drieën en hebben ons geen seconde verveeld.
Toen we buiten stonden om 22.00 uur zeiden we tegen elkaar:
'De volgende keer boeken we weer; blindelings!'
Hartelijke groeten en bedankt voor een onvergetelijke dag.

tonny
12/03/2012
Wat een helden, goden en toneeelspelers

Toneelgroep De Appel, wat een toneelgezelschap en wat een marathonvoorstelling. Onvoorstelbaar, iedereen moet naar Herakles, fantastisch!

c.Keus
12/03/2012
Herakles

We hebben een fantastische dag gehad wat een prestatie van de acteurs en iedereen die dat mogelijk heeft gemaakt. Het decor de kostuums het spel een belevenis, de oude Grieken zijn weer helemaal opgefrist. Geweldig ga zo door. Na de vorige marathons weer een 10 met een griffel.

bart wentink
12/03/2012
fantastsche voorstelling

Hulde voor een fantastische voorstelling! Wat een feest om te kunnen genieten van alle tot in het kleinste detail geperfectioneerde oog- en oorstrelingen. Zoveel creativiteit verdient een massaal publiek.

Anne-Marie Kalkman
12/03/2012
Heldenfeest!

Ik heb genoten van de geweldige voorstelling, het spel van de acteurs, de decors, de kostuums. Het was een fantastische belevenis! Verder kan ik mij alleen maar aansluiten bij de voorgaande commentaren. Ik ken het Appeltheater al sinds mijn middelbareschooltijd en weer hebben jullie bevestigd wat een geweldige theatergroep jullie zijn. Ga zo door!

makker
12/03/2012
Geweldig

Fantastische dag gehad. Heel eigentijds en toch ook de oud-Griekse sfeer van de mythen neer gezet. Mooi hoe het decor en het podium gebruikt werd om de interactie tussen de goden en de mensenwereld uit te werken. Ik kwam voor het eerst naar het Appeltheater, maar ik kijk uit naar een volgende productie van de groep.

Tamara
12/03/2012
Een prachtige dagvoorstelling gehad op 10 maart 2012

Wat was het stuk geweldig! Vanaf het moment dat ik het theater binnenkwam met mijn 5 en 6 gymnasium klas, totaan het moment dat ik met mijn programmaboekje het theater weer verliet. Eerst wil ik aandacht besteden aan de acteurs; wat een prestatie hebben ze neergezet! 13 Acteurs maar, en dan zoveel rollen om te leren! Ook de decors, en de ingewikkelde dialogen die ze voeren zijn te mooi voor woorden. Wat mij vooral opviel was dat de hele mythologische geschiedenis uit het oude Griekenland aan bod kwam, wat was het leuk om al van alles wat te weten. Bob Schwarze vertolkt zijn rol ook magnifique! Hij laat zoveel kanten van Herakles zien, en elk was even prachtig! Mijn complimenten gaan ook uit naar de tekstschrijvers, decorbouwers en de licht- en geluidsmensen, het ondersteunt het stuk helemaal. Ook de lunch en het diner waren traditioneel Grieks, perfect passend bij de marathon! Kortom: Mijn complimenten voor iedereen, want voor mij was het een belevenis om nooit meer te vergeten!

Maarten Oudema
09/03/2012
Dag Herakles

O, muze, bezing mijn bezoek aan de heldhaftige halfgod, de bergen werk verzettende Herakles! Niet die van het Twentse Almelo, noch die van het Iberische Alicante. Nee, naar het visrijke Scheveningen ging het om De Appelgekluisterde held te ontmoeten. In een oud, enigszins theatraal gebouw werden we met elkaar geconfronteerd. Wij, het veelkoppige publiek en hij, met zijn twistende godenfamilie, met zijn stoere medehelden, met zijn verleidelijke vrouwen, met zijn ontelbare kinderen, met zijn sterfelijke doem en zijn onsterfelijke roem (of was het toch andersom?). Via negen mythische taferelen legden we een complete toneelmarathon af in de scherpe tijd van iets minder dan elf uur (all in). Een 'hele klus' voor spelers, crew en publiek. Maar een goddelijke beloning was ons deel: kunst met een schitterende K! De oudheid kreeg weer zo'n glans, dat de nieuwheid daarbij verbleekte. O, wijsheid. O, levensles. O, spiegel. Wat is er veel en tegelijkertijd zo weinig veranderd! Als moderne argonauten reden we in het nachtelijk duister aan boord van onze auto terug naar onze eigen schapenvacht.

Wim Kok
08/03/2012
Als vanouds

Een geweldige theaterdag, alweer. Dit is de 4e dagvullende voorstelling die we van De Appel bezoeken, het blijft uniek dat een theatergezelschap zo'n hoge kwaliteit BLIJFT houden. Absoluut uniek in Nederland en, wie weet, ver daarbuiten. Idee, uitwerking, spel, inventiviteit, het blijft een lust voor oog, oor, ziel en verstand. Voor mij staat De Appel met stip bovenaan in ons land. Zoals velen hier vóór mij schreven: GAAT DAT ZIEN !

Rob Emous
08/03/2012
Een schitterend verjaardagskado

Op mijn verjaardag naar de try-out van Herakles. Ik heb mijzelf (en mijn echtgenote) geen mooier geschenk kunnen geven. Wat 'n voorstelling! Het spel, de decors, de kostuums, de zang.. het was genieten van het begin tot het einde! Dank allemaal.

Sjaak de Keijzer
07/03/2012
Een heldendaad, Herakles waardig

Het was een feest om na al die jaren weer eens ondergedompeld te worden in de Griekse mythologie. Door De Appel, een hele dag, in een eigentijdse vormgeving. Een heldendaad, Herakles waardig. En het is goed om juist in onze tijd, waarin democratische verworvenheden gewogen worden op hun economische waarden, ons te realiseren waar het ooit is begonnen.

Felix van Tol
07/03/2012
Wat wordt de volgende??

Geweldig genoten van een sprankelende voorstelling. Bij De Appel maken ze er iets bijzonders van. De combinatie van scènes afgewisseld met pauzes, een lunch en een diner maakte dat het geen eindeloze zit werd. Ik ben heel nieuwsgierig naar het volgende project.

Nannie van den Oever
07/03/2012
Fantastische voorstelling

Een fantastische voorstelling. Geweldig hoe het jullie iedere keer weer lukt om er een speciale gebeurtenis van te maken. We hebben genoten!

antonie
07/03/2012
Grandioos

Met enige 'vrees' de zaal betreden voor een dag lang toneel. De vrees was al snel weg. Geweldige sfeer, tijdloos decor, geweldig spel. Ontspannen, leerzaam en amusant. Ook de logistiek om de show heen was gewoon goed. Een pluim voor De Appel.

A.Noordzij
07/03/2012
Absolute must!!

Wederom een fantastische voorstelling, met een geheel eigen karakter. Na afloop is het moeilijk afscheid nemen!

Marilène en Ward
06/03/2012
Puur genieten!

Na onze zoete herinneringen aan Odysseus wilden we heel graag naar Herakles. De kaarten waren al maanden in huis dus de verwachtingen hoog gespannen! We, mijn zoon van 17 en ik hebben in één woord genoten! Ieder van de 9 stukken was een juweeltje, prachtig spel, indrukwekkende decors, mooie muziek met zelfs life zang (hulde!), fantastische belichting, geweldige kleding, kortom puur genieten. Jammer dat het zo snel voorbij gevlogen is! We willen eigenlijk nog wel een keer!

astrid alexander
06/03/2012
Geweldig

Zoals gewoonlijk was het spel geweldig goed en klopte alles: het decor, de kostuums. Hulde aan de spelers dat zij al die tijd het hoge niveau hebben kunnen volhouden. Hulde ook aan de regisseurs. De tijd vloog voorbij. Kortom, Herakles is weer een echte Appelvoorstelling, een aanrader.

INE MASSELING
06/03/2012
WAAROM IEDEREEN MOET GAAN KIJKEN........

WAAROM U MOET GAAN KIJKEN..... De Goden, als gewone mensen gekleed, in gewone spreektaal, compromisses sluitend en vooral veel kritiek leverend op alles wat zij vanaf de berg Olympos ontwaren, deed mij denken aan het Ajax-bestuur, kibbel welke veelal binnenskamers worden uitgevochten en die wij als publiek op een verrukkelijke humoristische wijze kregen voorgeschoteld. Het epos over de Griekse helden was helder, fascinerend vormgegeven en boeiend om naar te kijken en te luisteren. Prometheus in de regie van David Geysen was van bovenaardse schoonheid, waarin Herakles, zittend op zijn hurken zijn vader smeekt te mogen sterven. In deze marathon word je ondergedompeld in het fantastische spel van de Appelspelers, die energiek, vol vuur en met passie de verhalen spelen. Negen stukken waar een team van technici tijdens een changement keihard aan werkt en het publiek aan de zijkant bewonderend toekijkt met graagte voor applaudiseert, het vriendelijke behulpzame personeel, de heerlijke lunch en diner...voor al deze mensen die ons een onvergetelijke ervaring hebben gegeven kan ik alleen maar diep, heel diep buigen. Laat je verrassen en boek een voorstelling en doe dat NU!!!

Jacqueline van den Bogaerd
06/03/2012
Indrukwekkend

Na Tantalus en Odyseus het derde Appelspectakel mogen ervaren. Een onvergetelijke ervaring, waarin humor, drama en zang elkaar in evenwicht opvolgen. Ontzettend knap hoe Griekse mythologie en de samenleving van nu met elkaar verweven worden zonder dat het afbreuk doet aan het klassieke verhaal. Een echte aanrader, ik zou het zo nog een keer willen meemaken.

Anneke Wigman
05/03/2012
Een volmaakte voorstelling

Wat een fantastische belevenis was Herakles. Alles klopte: boeiend spel, geestig en de karakters schitterend vormgegeven. Mooie decors; zo mooi dat de wisseling ervan uitnodigde te blijven kijken. Prachtige kostuums en pruiken. Een opzienbarend deel 8 met verrassend goede zang in een voortreffelijk uitgesproken Frans. Hulde! Voor degene die dit leest: GA KIJKEN!

Hanco van Geest
05/03/2012
Wat een spectakel!

Spel, Decor, toegankelijkheid van dit Godenspel, geluid enzovoort alles op een sublieme wijze met elkaar verbonden in een zeer toegankelijk toneelstuk. Puur genieten.

Maria
05/03/2012
Geweldig

Voor de derde keer een minivakantie! De ambivalentie van Herakles kwam prachtig naar buiten. Hera en Zeus: wat een mooi koppel. Humor schitterend gedoseerd. Ik ben van de eerste tot de laatste minuut geboeid geweest.

Riet
05/03/2012
Onderhoudend

Een boeiende voorstelling, prachtig decor, mooie kostuums en pruiken en doorgaans goed spel van de acteurs. Ik miste wel wat drama, er werd vooral veel verteld. Vooral het laatste bedrijf had wel wat dramatischer gemogen, al was het gekibbel tussen Hera en Zeus kostelijk.

Mieke Eekhout-van Dijk
05/03/2012
Herakles

Een wervelende toneeldag, interessant en zeer afwisselend. Prachtig decor, verrassend en mooie aankleding van de acteurs. Lichteffecten bij Prometheus waren schitterend en de zang inspirerend. Kortom een fantastische ervaring. Er ontstonden veel gesprekken tussen de scènes door met andere toeschouwers. Een gesprek kwam steeds op gang en ervaringen werden uitgewisseld. Jammer dat ik geen bloemen had gekocht om bij het applaus naar de acteurs te gooien, als blijk van waardering.

Anita
05/03/2012
Leuke dag

Ik heb met mijn vriendin een hele leuke dag gehad, we hebben genoten van alle voorstellingen. De kostuums waren erg mooi en goed gecombineerd met elkaar. Het was ook erg leuk om met anderen samen aan een tafel te lunchen en dineren we hebben leuke gesprekken gevoerd. Het eten was prima.

Mieke Lousberg
05/03/2012
Herakles

Ik heb genoten, prachtige voorstelling. Vaste plaatsen is uitstekend. Catering was goed geregeld en smakelijk. Aanrader!

anne de langer
05/03/2012
Een totaalbeleving

In een woord, een totaalbeleving, boeiend om te zien, veel discussie. Wat is vrijheid, worden wij nog steeds gemanipuleerd door.... banken, wetgeving? Heerlijk dat geharrewar van de goden. Helaas begon ik een hekel te krijgen aan Herakles, al dat vechten,  roven en verkrachten

Eric Eijffinger
05/03/2012
'n Geweldige prestatie

De voorstelling was heel goed! De teksten die hiervoor geschreven zijn, waren goed passend bij de voorstelling, niet te modern, maar ingetogen klassiek als was het een vertaling. Uitstekend spel van de gehele groep, prachtige kleding en fraaie decors (in het bijzonder de hemel voor de goden). Eten goed verzorgd en ook snel beschikbaar! Kortom een dag om niet snel te vergeten!

gertjan wiersma
05/03/2012
Genoten

Genoten van dit weer fraai aangeklede en vormgegeven Griekse drama. Voor mij vloog de dag om. Ik hoop dat dit spectakel in het najaar een vervolg krijgt zodat ik mijn dochter er ook nog van kan laten genieten. De Griekse cultuur en geschiedenis is nu een thema op school voor haar. Bij een eerdere gelegenheid kwam het mij voor dat het eten smakelijker was.

Nina
05/03/2012
Fantastisch

Ik zou het zo allemaal nog een keer willen zien, geweldig! Kostuums, decor, spel, geweldig. Wat een belevenis.

Henri Stork
05/03/2012
Blijvend genieten

Het overkomt mij een enkele keer dat een uitvoering van toneel of muziek of het beleven van een kunstwerk zo veel indruk maakt dat het je heel lang bij blijft. Je blijft ervan genieten, de emoties zijn blijkbaar diep geraakt. Dat gebeurde afgelopen zondag met de voorstelling Herakles. De tijd speelt geen rol, net als in de godenwereld, het beleven daar gaat het om.

Liesbeth Schreve-Brinkman
05/03/2012
Een onvergetelijke voorstelling van de allerhoogste kwaliteit

Alles in de voorstelling Herakles klopt: het spel, de personages, de rolwisselingen. Daarbij de prachtige tekst die mooi van taal en ritme was, vol humor en diepgang. Geweldig vond ik de vondst van twee verschillende werelden van de mens en de goden, die verschillend waren van beeld en expressie. Geen moment verslapte mijn aandacht, elke pauze kwam als het ware onverwacht. Maar was ook prettig om de scène even te laten indalen om daarna opnieuw de spanningsboog weer op te kunnen nemen. Mijn diepe respect en dank voor een toneelervaring van de hoogste klasse!

j.marcelis
05/03/2012
Hoge verwachtingen waargemaakt

Opnieuw is het Aus sr. en de zijnen gelukt een in leeftijd gemeleerd publiek een hele dag en avond te boeien met een gevarieerde en vrijwel steeds boeiende reeks taferelen uit de wereld van de Griekse mythen en sagen. De tijd vloog voorbij en mede door de uitstekende catering kregen we het echte Appelvrienden-gevoel. Hopelijk is dit niet echt de laatste keer!

Gerda Schimmel
05/03/2012
Durf

In een tijd van bezuinigingen ben ik blij dat De Appel deze voorstelling nog aandurft. Vorige week heb ik de voorstelling gezien en ben nog onder de indruk! Van het begin tot eind heeft Herakles geboeid. Alles is aan bod gekomen, goed geacteerd, interessant en mooi om te zien en luisteren. Voor de lange zit waren de stoelen fijn. Met de lunch en diner was er zitplaats voor iedereen en vlotte bediening. Krijg dat allemaal maar eens voor elkaar; De Appel lukt het! Als je even de kans krijgt; ga kijken, het is een belevenis om mee te maken.

Jos van Staalduinen
05/03/2012
Genoten

Wat een prachtige voorstelling, we hebben er van genoten. Het zingen en de mini opera gaven er een extra demensie aan, evenals de kostuums. Opnieuw een geweldige prestatie van alle acteurs van het Appeltheater.

Thérèse de Nennie
05/03/2012
Fantastische marathon

Wij hebben weer een geweldige dag beleefd aan de fantastische marathonvoorstelling in het Appeltheater. Geweldige totaalprestatie die ook educatief heel goed in elkaar stak: alle mythologische verhalen rond Herakles en zijn omgeving zijn ons helemaal duidelijk geworden. Ook de decorbouwers en de kostuumverzorgers hebben een prachtige prestatie neergezet, zoals altijd. Ik vind het vernuft dat daarin steekt ook een van de grote kwaliteiten van het Appeltheater! Eten was ook prima! En Bob was geweldig, Hera en Zeus zeer komisch. Enige minpuntje vond ik de vele lange pauzes.

Bob ten Hoope
05/03/2012
Herakles gezien

Zaterdag 3 maart in toenemende ver- en bewondering genoten van HeraKles. norm boeiend, we werden er heel blij van. Dat geldt natuurlijk voor het spel van de acteurs maar ook het toneelbeeld en de organisatie om deze marathon heen, die liep als een zorgvuldig geoliede machine. Dank hiervoor ! Maria Lindes en Bob ten Hoope

Corrie van Leersum
05/03/2012
In hoger sferen

Natuurlijk gingen we ook naar deze marathon (Grieks woord...) voorstelling van De Appel. Zonder nog een recensie te hebben gelezen hadden we al gereserveerd. En het was prachtig! De tijd vloog om. Mijn Griekse man (die de Griekse mythologie aardig kent) was er trots op en enthousiast over deze voorstelling. En hedendaagse Grieken kunnen een beetje trots wel gebruiken momenteel. Kostuums: geweldig. Muziek en zang: perfect. Decor: zonder opsmuk indrukwekkend. En na afloop waren de acteurs vrij ontspannen en hadden nog aandacht en tijd om wat na te praten over de voorstelling. Ga dit zien! Maar lees wel vantevoren de verhalen over Herackes, Jason, Theseus en de Griekse Goden; anders kan het lastig zijn de vele verhaallijnen te volgen. Catering (niet onbelangrijk zo'n hele dag/avond) : goed verzorgd.

H.E. Tuinhout
05/03/2012
Appeltop

Een super productie, wij kennen De Appel al heel lang maar dit was een enorm leuke, boeiende voorstelling, geen moment verslapt en een mooie mix van drama, mythologie en humor hield ons een spiegel voor van goden en mensen die dezelfde intriges vertoonden als je nu nog om je heen ziet. De decors waren ook weer zeer goed, leuk mengsel van techniek en stijl. Natuurlijk misten we Sacha Bulthuis maar Aus Greidanus jr. maakte dit weer helemaal goed.

Marja van den Broek
05/03/2012
Weer

Het liefst wil ik morgen weer gaan zo graag zit ik die 11 uur te beleven. Ik onderschrijf alle lovende woorden, wil alleen nog onderstrepen hoe prachtig het was om mee te maken dat een groep pubers zich zo laat kennen door alles wat De Appel gaf die dag. Zal ik nog een keer gaan?

Lineke Roseboom
05/03/2012
Indrukwekkend!

Ik heb genoten van een geweldig spektakel. Bovendien verrasten en ontroerden de Griekse liederen me.

Frida Winklaar
05/03/2012
Geweldige productie

Wat een geweldige productie!! Ik ga ervan zingen, dichten, dansen... Mensen, op naar HERAKLES!! Dit moet je zien.

M.E.van Ruyven-Mees
05/03/2012
Herakles

Wat een adembenemende productie! Fantastisch!!!

Wim van der Goes
05/03/2012
Een Must

Als je dit mist ben je jezelf aan het bestelen. Gaan en genieten. Verfrissend, Ogenopenend, Verbluffend, Waanzinnig goed in elkaar gezet en Prachtig gespeeld

Nel Koers
05/03/2012
Indrukwekkend

Jullie zijn er weer in geslaagd een fantastische voorstelling neer te zetten. Indrukwekkend goed gespeeld door iedereen. Zeus en Hera waren hilarisch in hun echtelijke ruzies! Elke episode een verrassend en bijzonder decor, de mooie kostuums. Het programma was heel goed ingedeeld, met de pauzes na elke episode. De dag is omgevlogen. Lunch en diner waren van prima kwaliteit! Kortom, we hebben genoten en onze handen stukgeklapt voor de geweldige prestatie van deze topacteurs! Nederland mag trots zijn op een toneelgezelschap als De Appel.

letty adelaar
05/03/2012
Geweldig

Wat een geweldige voorstelling weer! Ook de school die aanwezig was, luisterde en keek zeer aandachtig. Maaltijd was ook prima, maar een paar karaffen water op tafel, zou aardig zijn. Kortom, een superdag.

Raymond van Melzen
04/03/2012
Godentijd

Herakles vloog in godentijd voorbij; te snel, maar daarom niet minder indrukwekkend! Wat een goede acteurs en wat een meeslepend verhaal!

Cathy en Peter Spierings
04/03/2012
Onder de indruk

Herakles was gewoon prachtig. De kostuums en het decor waren de moeite waard. Het acteerwerk van de spelers was nog beter dan we verwacht hadden. De voorstelling was zo voorbij en dat was gewoon jammer. Had ondanks de marathon nog wel meer willen zien. Het was voor mij een echt verjaardagscadeau

Marian en Paul
04/03/2012
GROOTS

Gisteren, 3 maat 2012, heerlijk een dagje met vrienden ge-Appeld. Het was die ruim 100 km wederom meer dan waard. Alweer een geweldige marathon voorstelling waarbij de tijd verdampte als sneeuw voor de zon. Zeer goed toneelspel, een heerlijke ambiance, een mooi en uitgebalanceerd decor. Een schitterend arrangement waarbij het er vanaf straalt dat iedereen voor iedereen klaar staat. Wij kijken uit naar de volgende marathon!

J.Guijt-Bruin
01/03/2012
Genieten

Geweldig genoten. Prachtige voorstelling met bijzondere vondsten, ook in de aankleding van het decor, waar jullie altijd erg sterk in zijn. Goede acteurs die mij helemaal in het verhaal trekken. De tijd vliegt, helaas, het geheel is goed verzorgd, ook de maaltijden. De Appel is ook een bijzonder theater, ik geniet er als oud-hagenaar van en bezoek regelmatig jullie voorstellingen. Ga zo door!!! En nog eens een marathon.

Irene van der Plas
Compliment

Een beter compliment kunnen jullie niet krijgen. Mijn zoon, 15 jaar, is net thuis van Herakles. Hij vond het bijzonder en indrukwekkend, een belevenis om mee te maken. En dát terwijl hij er zo heen ging:
http://prretje.wordpress.com/2012/02/28/grieks-drama/

Corry Gosker
Geboeid genieten

Geboeid genieten, try out, 22-2-2012
Geweldig! wat heb ik genoten van het spel, de tekst, de kleurige kostuums, de zonnebrillen van de godinnen en af en toe kunnen lachen, wat een gein/gijn ook!
Ik zie nog Prometheus staan en Heracles liggend op zijn rug op een steen.... toen het daarna weer even pauze was, liep ik naar het winkeltje en vroeg om de tekst...... een mijnheer achter mij vroeg dat even later ook.
Helemaal voldaan liep ik 's avonds naar huis en dacht : Ecce homo

Petra
G E W E L D I G!

Ik ben gisteren naar de uitvoering van Herakles geweest in de Appel in Den Haag.
G E W E L D I G!
Als je tijd hebt, maar ook als je het niet hebt, maak tijd!
Laat je niet afschrikken door de duur van het stuk (van 11.00 - 22.00 uur) , de tijd vliegt!
De pauzes tussendoor en de maaltijden (lunch en diner) zorgen voor een perfecte onderbreking.
Het stuk is heel bijzonder.
Ik heb werkelijk genoten! Wat een energie hebben die mensen!
Geen moment zakt het energieniveau in, maar vol vuur wordt het ene bedrijf na het andere gespeeld.
Meesterlijk! Een echte aanrader!

Maarten Pieters
WOW

De recensies van Herakles in Volkskrant en NRC gelezen. Meer dan Van Harte Gefeliciteerd. Geweldig! Wat zijn jullie toch een pracht stel mensen. Ik verheug me op de dag dat wij ons gaan onderdompelen in weer zo'n 'goddelijke' belevenis. Grote en Lieve Groet, Janneke en Maarten uit Rotterdam

Geerte
29/02/2012
Boeiend van de eerste tot de laatste minuut!

Hulde en bravo voor deze geweldige voorstelling. De spetterende opening met de echtelijke twist tussen Hera en Zeus trekt de toeschouwer onmiddellijk in het verhaal. De toon is gezet; het is een opmaat naar nog veel meer boeiends. Hoe onverwacht en fantastisch is het staaltje zangkunst van René van Zinnincq Bergmann in deel acht! Nagenoeg ongemerkt worden de onderlinge verhoudingen tussen de goden uitgelegd. Ook zonder voorkennis zijn de verhalen zodoende prima te volgen. Wellicht het grootste compliment is wel, dat ook de scholieren om ons heen acht uur lang geboeid gekeken hebben. Herakles boeide mij van de eerste tot de laatste minuut.

Iris de Veer
28/02/2012
Helden, idealen en falen

Zie mijn tweet direct na de voorstelling: https://twitter.com/#!/veerkracht/status/172592219352604672

Kees van Ruitenbeek
27/02/2012
Prachtige voorstelling

Zondag 26 februari wat een mooie dag om door te brengen met Toneelgroep De Appel. Schitterende decors, goede teksten en prachtig spel brachten de oude verhalen tot leven. Veel dank voor deze intense ervaring.

Thomas Kuipers
26/02/2012
Geweldige voorstelling

Wij hebben erg genoten van deze onderdompeling in de Griekse mythologie. Ons geen moment afgevraagd hoe lang het nog duurde; het was een doorlopende roes. Heerlijk gegeten, dus met lichaam en geest weldoorvoed om elf uur de thuisreis aanvaard. Dank ook voor de fantastische website met zoveel informatie. daar kan ik nog weken mee vooruit. Met vriendelijke groeten, Thomas Kuipers

SPINOZA LYCEUM KLAS 4-GRIEKS
24/02/2012
Spinoza Lyceum

We zijn naar de try-out komen kijken, en we vonden het heel erg leuk! Super knap werk om zo lang op het podium te kunnen staan. Het was leuk om de verhalen die we zelf vertaald hebben op het podium te zien. Soms waren de scènes wat aan de lange kant en daardoor lastig te volgen. We vonden het allemaal een bijzondere ervaring en we zullen het niet snel vergeten. Nog veel succes met de aankomende voorstellingen, toi toi toi.!

Tom Weeber
Een feest voor geest en lichaam!

Uitstekend voedsel voor ogen, oren en mond, het was een feest voor geest en lichaam! BEDANKT!
'Niets meer aan veranderen' zou mijn advies zijn. Succes met de première.

Jan Ebel van der Veen, VCL Den Haag
Herakles een formidabele prestatie!

De leerlingen en wij vonden de try-out van de Herakles fantastisch: het was flitsend, afwisselend geestig en diepzinnig, als schouwspel boeiend - kortom, een intrigerend geheel. Echt een formidabele prestatie, om een stuk te maken dat elf uur lang een groep kritische pubers betrokken houdt. Hulde, echt heel goed! Wat wij verder ook erg hebben gewaardeerd, is dat Aus Greidanus sr. de moeite nam om zich in de pauze met de kinderen te verstaan, en daar uitvoerig de tijd voor te nemen. Daar praten ze over! Succes met de première! Wij zijn er zeker van zeker dat dit stuk een sensatie gaat worden - de mond-tot-mond reclame is in elk geval al in full swing.

Thea Tangel
23/02/2012
Nog lang nagenieten

Waar te beginnen: De 1e try-out van Herakles. Een feest voor oog en oor! Kostuums, pruiken en schoenen, decor, techniek: alles even verbluffend. Daar waar De Appel zo sterk in is: met (soms) eenvoudige middelen véél laten zien. En dan de mooie muziek en de liedjes: heerlijk! De acteurs en actrices: zo veelzijdig en zo geweldig. Aus jr. en Mees erbij, René terug! Ik wil iedereen wel noemen maar goede wijn behoeft eigenlijk geen krans. Er kwam maar geen einde aan en tegelijk was het niet te lang. Kortom een geweldige organistie en operatie. Wanneer mag ik weer?

Meintje Guyt
23/02/2012
Dag-en nachtspel

Gisteren de try-out gezien. Schitterend, wat een spel, zang, muziekkeuze, decors etc. Waar halen jullie het vandaan. De reis terug, de hele nacht en nu nog steeds leeft het bij me. Limmen is te ver om de repetities bij te wonen anders had ik 1 opmerking gehad: Waarom speelt Geert de Jong tegen het eind van de voorstelling de vrouw van Herakles (een dubbelrol). Dat had een ander personage moeten zijn. Geert is de vrouw van Zeus. Ik hoop op een reactie van jullie.

Paul van der Spek
23/02/2012
Verpletterende voorstelling

Gisteren 22-2-2012 de try-out van Herakles bijgewoond. Een verpletterende ervaring! De voorstelling boeit van begin tot eind. Een monsterprestatie van alle actrices en acteurs. Hulde vooral aan vader en zoon Greidanus en aan Geert de Jong, maar ook aan alle anderen in de cast. Wat een talent, wat een enthousiasme. Bedankt voor dit prachtige evenement.

Annemiek Duijvesteijn
23/02/2012
Herakles

Wat hebben we genoten gisterenavond: prachtig spel, mooie decors en kostuums en ook nog lekker gegeten. Hulde voor alle spelers, zoveel dubbele rollen en zoveel tekst. In een woord: fantastisch!

23chaostrophy
16/02/2012
Voorspelling na Odysseus

23chaostrophy 21/01/2008 De 12 werken van Herakles. Over een paar jaar weer een marathonvoorstelling!!!!! Ik zie er nu al naar uit! Mijn voorspelling is uitgekomen. 18 Maart ben ik er bij.

Thea Tangel
23/11/2011
Kan niet wachten

Zojuist de foto's van de verbouwing bekeken. Wat een klus, maar het wordt vast mooi. Toen ik de tribune zag, kreeg ik nog meer zin. Ook de blog van Fred gelezen. Heel leuk en informatief. Succes met alles!

judith
21/11/2011
Wat een luxe

Wat een luxe, zo'n prachtige website! Zoveel informatie die jullie met ons willen delen. Zo kunnen ook wij, de toeschouwers, naar de voorstelling toeleven. Dank, dank, dank!

marleen smits
01/11/2011
Voorpret

Leuk om regelmatig even naar de Herakles site te gaan, weer even kijken hoe het er voor staat, naast de updates van een paar 'Appelvriendjes' op wat sociale netwerken... Kom in het voorjaar met een stel fijne mensen. Kortom: ZIN IN! Voor alle Appelmensen voor, tussen en achter de schermen: succes en PLEZIER!!!

Godfried Beumers
06/07/2011
HOE lang moet ik nog wachten?

Het is heerlijk om naar De Appel te gaan. Hun spectaculaire marathons hebben me steeds opnieuw verpletterd. Maar nog ruim een HALF jaar wachten!? Gruwelijk!

Jessie Mensink
12/06/2011
Lange zit

Zojuist met een leuke collega besloten om naar het elf-uur-durende toneelstuk Herakles van De Appel te gaan.

Barend Jan de Jong
12/06/2011
I'm pretty sure it will B awsm

OK, let me plan 2 go 2 Herakles, a 12 hr play that will B put on stage by theater @DeAppel in 2012. I'm pretty sure it will B awsm.

| Meer