Zeezicht 2

Herakles

Pan-pak

Pan

In één van de delen van Herakles komt de god Pan voor.

Pan is een zoon van Hermes. Over de vraag wie de moeder van Pan is zijn de meningen verdeeld. Sommige zeggen dat ze een nimf was, of Penelope (de vrouw van Odysseus). In ieder geval heeft Pan de poten en de horens van een geit en een menselijk bovenlijf. Hij is de god van het woud en beschermheilige van de herders en hun kudden en van het dierlijk instinct.

Pan is een man.
Maar niet vandaag.
Vandaag was Pan een vrouw. Ik dus. En daarmee zijn de grenzen van mijn werkzaamheden als regieassistent weer wat verder afgetast.

Gewoonlijk maak ik roosters en afspraken, zit ik bij de repetities om veranderingen in tekst en mise-en-scène bij te houden, souffleer ik als de acteurs hun tekst even niet meer weten, zorg ik voor ingebonden scripts en ga zo maar door.

Zo had ik de afgelopen weken contact met decorontwerper Guus over het feit dat het Pan-pak dat hij in zijn bezit heeft gepast moet worden en gefotografeerd, om er verder mee te kunnen werken. Maar wie moet het Pan-pak aan?

Het is in elk deel van Herakles puzzelen met de rolverdeling en de enige optie die over blijft is Aus Greidanus jr. En daar gaat het mis. Want Aus jr. regisseert deze weken het deel met Pan en heeft dus geen tijd om het Pan-pak te passen.

Vooruit dan maar. Dan doe ik het.
Dus daar stond ik vanmiddag in een prachtig Pan-pak, met horens op mijn hoofd, bokkenpoten aan mijn voeten, pluizige armen, harige benen en in mijn paarse bh.

Maar Pan droeg geen paarse bh. Pan had een ontbloot bovenlijf.
Heb ik het echt gedaan? Ja.

Als een echte god kende ik geen schaamte, geen angst en voelde ik mij even, heel even, onoverwinnelijk in mijn blote lijf.
Maar niet langer dan nodig was. Want toen de foto's gemaakt waren en het pak gemeten, werd ik weer mens, weer regieassistent.

Ik houd er niet van om te veel in de spotlights te staan, ik werk liever achter de coulissen. Maar als ik af en toe iets moet doen ten behoeve van het grotere geheel, tja, dan hang ik met liefde mijn paarse bh over een stoel.

Heldhaftig toch?

Micheline Matla,
regieassistent

(De reageeroptie is gesloten.)

| Meer