Zeezicht 3

Herakles

Het feest van de tropische zeeleeuwen

Micheline MAtla, foto Henry van NielWe repeteren nu al ruim 14 weken serieus aan Herakles. Negen delen, vier regisseurs, veertien acteurs, één dramaturg (+ drie stagiaires), twee auteurs, zes technici (+ één stagiaire), één productieleider, twee ontwerpers + twee assistenten, één Bernadette van het kostuumatelier, acht medewerkers van kassa en kantoor, één zakelijk leider, Stien en Bianca van de huishoudelijke dienst, en één regieassistent (als ik maar niemand vergeten ben!).

Herakles in de maak in een notendop:
De acteurs hebben enorme stapels teksten die geleerd moeten worden. Daarnaast moeten Geert, David en Aus jr. zich ook nog concentreren op hun eigen regie. Aus sr. schrijft ondertussen, samen met Jules Terlingen, dapper verder aan delen die nog verbeterd kunnen worden en regisseert zes van de negen delen. Decorontwerper Guus en zijn assistente Anneloes werken hard aan het decorontwerp dat ondertussen door de helden van techniek in elkaar wordt gezet in het Appeltheater. Het kostuumteam is full-time aan het werk om voor alle delen bergen kostuums te maken. De kassa draait overuren, de sollicitaties voor aanvulling op het barpersoneel lopen, er wordt zelfs aan Herakles-merchandise voor de Theaterwinkel gedacht, ga zo maar door!

Wat betreft de repetities:
Voor elk deel zijn drie weken repetitietijd gepland en sommige delen worden zelfs gelijktijdig gerepeteerd. Zo regisseren Geert en David tegen elkaar in, terwijl ze ook in elkaars deel spelen. En toen Aus jr. bezig was met zijn regie, repeteerde Aus sr. weer andere delen. Overigens, hoe meer delen in de grondverf staan, hoe meer delen regelmatig ook weer opgefrist moeten worden. Alleen al het in elkaar puzzelen van het rooster is een avondvullende bezigheid.

Maar valt er dan wel wat lachen? Gelukkig wel! Eerder deze week zag ik op De Appel-Facebook filmpjes van een zingende lasser Ton en technicus Joram, ergens bovenop een ijzeren stellage. Vanochtend (18 november) werd ik door een zingende productieleider Fred ontvangen, heb ik samen met Bernadette van het kostuumatelier de oplevering van de foyer één minuut vertraagd omdat we in de weg stonden (schandalig) en maakte Hugo Maerten de opmerking dat ik mijn kat wat minder enthousiast in mijn haar moet laten spelen (het zat in de war). Aus jr. moest door zijn eigen regie ineens aan pinguïns denken, terwijl Aus sr. z'n scène toch liever als een feest van tropische zeeleeuwen wil zien. En hoe staat Theseus eigenlijk op van Hades' zetel als hij na vier jaar door Herakles uit de onderwereld wordt bevrijd? Acteur René van Zinnicq- Bergman geeft een indrukwekkende impressie: het is mogelijk om een hele scène op elastieken benen te spelen. Ondertussen onderzoekt Aus jr. wat de beste manier is om kreupel te lopen: hij voelt zich net Quasimodo met z'n bochel (handdoek) en 'n met tape vastgeplakte houten lat aan zijn been. En Iwan Walhain neemt zijn snelle opkomst-met-schreeuw zo serieus dat de helft van de groep zich kapot schrikt en van z'n stoel valt. Iwan af met een brede grijns. Zeven acteurs liggen krom van het lachen, grappend dat de - volgens de mythe - pratende boegbalk van de Argo (de boot van Jason en zijn Argonauten) een veel grotere rol toebedeeld moet krijgen. ‘Kan de Boegbalk niet wat meer tekst krijgen?' En opnieuw een lachsalvo, gevolgd door eindeloos gegrinnik.

Micheline Matla
regieassistent

(De reageeroptie is gesloten.)

| Meer