Zeezicht 2

Herakles

Oké ik heb best leuk werk!

Rached Rekik (technicus/rekwisiteur) met zuilSoms wat stressy, soms een beetje veel, soms maak ik me zorgen. Over budgetten, of het allemaal wel op tijd klaar is, of ik het goed doe, of ik goed leiding geef, of ik te meegaand ben, of ik te veel op routine werk, of ik nog genoeg enthousiasme kan opbrengen, of ik, en ik, want ik, en zo'n oude vader, en gedeelde aandacht, omdat.
Maar ik heb gewoon leuk werk!

Waar ben je op één dag mee bezig; met het bestellen van hout voor € 13.000,-, staal voor € 26.000,-. Heb je contact met een timmerman die voor de Appelvrienden een nieuwe Theaterwinkel komt timmeren.
Bestel je een ramschedel (wat een moeflonschedel wordt, want wat blijkt: weer wat geleerd. Een moeflon is een oerschaap/ram. Oftewel in de tijd van Herakles liepen ze rond. Paul en Louise (boekhouding) zeggen het geld vandaag nog over te maken zodat de verkoper het morgen op kan sturen. Annelies (kostuumontwerpster) heeft haast! Ze moet binnenkort naar het buitenland en Aus (eindregisseur/acteur) wil voor die tijd de ramschedel zodat hij in de repetitie kan zien hoe het werkt.

Wat verder op zo'n dag: contact met de architect; atelier Pro over de aanstaande verbouwing van de foyer en toiletten. Over toiletten gesproken; de aannemer wil precies weten hoe de buizen lopen dus de firma Zegwaard komt langs en via een beeldscherm kunnen we precies zien hoe de rioolbuis loopt EN hoe die er van binnen uitziet. Dat laatste is een ervaring die je rustig kunt missen. De chef techniek van Carré belt terug: een afspraak om daar langs te gaan om te bekijken hoe we daar (in godsnaam!) Herakles op een fatsoenlijke manier neerzetten. Hoe zorgen we dat daar OOK al die mensen binnen 50 minuten eten. En over dat soort problemen gesproken: hoe doen we dat dan in hemelsnaam op Terschelling? Duizend man in de open lucht!
Hoe gaat dat financieel? Wat zijn de afspraken?

Oh jee: zijn Stien en Bianca al weg? Wilde ze nog vragen of ze het politiebureau wilden schoonmaken. Op nummer 10 gaat Geert (actrice/regisseur) of was het David (acteur/regisseur)? repeteren. Gelukkig ze zijn er nog. Weer terug naar mijn kantoor.
Oh nee: even terug naar onze stagaire Shannen die bij de decorbouwers mee loopt. Gaat dat goed? Even mee praten. Binnenkort komt de stagebegeleider.

Hoe zit het met de leeuwenkop? Een echte mag niet. Contact met de politie, via hen naar de douane en via hen bij de CITES. Het is ingewikkeld en niemand weet echt welke wegen te bewandelen.
Maar eerst even Micheline (onvolprezen regie assistente) te woord staan. Ze moet zich in tweeën splitsen want er zijn deelrepetities en ze moet Guus (decorontwerper) spreken want Aus jr. (acteur/regisseur) heeft een nieuw idee over maskers in een bepaalde scène. Toevallig want Guus moet ik ook spreken; over de steigerende paardenbeelden, over het schip van een meter of 10; wie gaat het maken en wat is daar voor begroot, over de skeletten en schedels; kloppen de aantallen en kan ik ze bestellen?

Matty (techniek) geeft even door dat Ton (lasser) één van de ‘duikplanken' klaar heeft en dat we kunnen gaan kijken. Eerst maar even naar Rached (techniek) want die heeft al één pilaar af. Kloppen de verhoudingen? Nee! Niet eerst naar Rached. Eerst naar Tim Joris (techniek) en Ray (techniek) want die gaan zo naar huis aangezien ze vanavond weer Bacchanten moeten draaien en toch wat willen weten over de hoeveelheden traptreden die we in de nieuwe tribuneopstelling nodig hebben. Nu is het nog ‘relatief' rustig en kunnen ze er nog een paar bijmaken.

Oké: het loopt weer. Joram (techniek) lekker aan het slijpen en lassen in de studio II; hij maakt vast de verhogingen voor de gaten die door de achterwand van de grote zaal komen. Woensdag 2 november komt namelijk al de sloper (als het lukt om binnen twee dagen al het staal , het decor, het licht enz. uit de grote zaal te trekken EN alle stoelen op het balkon te krijgen) om die gaten (totaal 5) er in te hakken.
Hopen dat het allemaal langs elkaar marcheert want op een achtertoneel staat een 10 M3 container voor het staal, in de poort staat een 6 M3 container voor het overige afval en tussendoor moeten de pilaren en de plexiglasschotten de vrachtwagen in want die leent Reier (decorontwerper) voor Writers Unlimited. Gaat vast als de aannemer die de foyer gaat verbouwen ook niet al teveel materiaal aanvoert. Kees kan tussendoor wel met zijn 4 flightcases van de gehuurde spots van Flashlight naar buiten om de boel terug naar Utrecht te brengen (Oh ja, Kees: ook nog even via het Nationale Toneel want we moeten één kledingrek omruilen. Info van Bernadette (kostuumatelier) die trouwens ook afdekplastic nodig heeft om te voorkomen dat de kostuums onder het stof komen).

Henry (techniek) geeft door dat hij een offerte heeft gevraagd voor nog een Eiki projector en waarschijnlijk een oplossing heeft voor het ‘droogijsprobleem' , van Ginderen komt maandag om de brandmeld- en alarmcentrale aan te passen. De offerte van de aannemer klopt hoewel de treden niet echt hardhout hoeven te zijn en de ledstrips er in ook een beetje overdreven zijn. Die Duravit Starck wandclosets en urinoirs zijn trouwens wel heel mooi. Frances (caissière) belt: Ron van Twin Tools is er hij komt twee schroefmachines op lucht brengen En de mevrouw van de waterkoeler heeft gebeld.

Heel mooi, goed spul. Wat kost een boortol op lucht? € 81,- oké dat is wel heel handig. Ook daarvan dan maar één.

Heb ik nou alles? Jawel: ik heb een stapel rekeningen, beschrijvingen, bijlage A,B, C en D klaar. Ik kan de eindevaluatie van de subsidieaanvraag van de gemeente inzake een toekenning van een bedrag in het kader van de terugbrenging van de CO2 uitstoot afronden. Hoe doen we de uitvergroting echter? De uitvergroting? Wat betekent dat? Maar even informeren. Oké ik moet een stuk schrijven wat op de site geplaatst kan worden zodat onze bezoekers zien dat wij heel bewust bezig zijn met duurzaamheid en(mede) dankzij de gemeente Den Haag de CO2 uitstoot hebben verminderd.
Over CO2 uitstoot gesproken waar vinden we nou een goede plek voor onze rokers? Dat ze droog, tochtvrij en warm kunnen roken zonder andere mensen tot last te zijn? Rokers? Ellen, Sanne en Léon zijn alle drie rokers en die zijn alle drie zondag voor het laatst. Laten we toch vooral na afloop van de laatste voorstelling een bloemetje (even Toefje bellen), een cadeautje en een drankje en een hapje hebben. Niet te lang trouwens want alle Bacchanten willen met elkaar eten (bij De Griek. Waar anders?). Yvonne (educatie) heb jij nog een foto van Léon om in te lijsten? Tamara (horeca) kun jij zondag nog een hapje uit je hoge hoed toveren? Top. Dank!

Eveline (publiciteit) belooft het stuk over de duurzaamheid/gemeente/De Appel op de site te zetten. Anita (directiesecretariaat) kijkt mijn stuk nog even na en plaatst wat komma's, verandert punten. Maakt hoofdletters en wijzigt een woord. Het is verder goedgekeurd. Ook door Gerrit (zakelijk leider) die verder zegt dat het niet zeker is of de mensen van Oerol ons morgen op Terschelling kunnen ontvangen in verband met ‘noodgeval aan de wal'. Jammer maar ook weer niet want dat scheelt me een rit van ruim twee uur om op 9.15 uur in Harlingen te zijn. Morgen gewoon verder met andere zaken. Mijn lieve kindjes naar school en Kinderdagverblijf brengen. Even naar bonmama, de oma van mijn lieve vrouw Mick, die een kapotte lichtschakelaar heeft EN natuurlijk weer verder met Herakles. Want dat is wat ons de laatste half jaar EN het aankomende jaar bezighoudt.

Fred van de Schilde in de verbouwing, foto Henry van Niel

foto Henry van Niel

Fred van de Schilde
productieleider

(De reageeroptie is gesloten.)

Hannie de Ruiter
21/11/2011
Vrijdag op weg

Geen zorgen. Het liep als een trein. Bij de gast spreker Jos de Mul verslapte onze aandacht enigszins, maar we kwamen weer bij de les bij Aus Greidanus en Jules Terlingen. Het is bijna niet te geloven dat het over zes weken klaar is. Veel werkplezier verder nog! Hartelijke groeten Hannie

| Meer